Feb 23, 2017

Cara Cuci Berus Mekap Dengan Mudah

Hari ni nak share cara mudah untuk cuci berus makeup. Memang kena cuci ye berus makeup tu, walau nampak remeh supaya tak merosakkan kulit kita, nak pula jenis kulit muka yang sensitif, bayangkan pakai berus makeup tu berbulan lamanya tapi tak pernah cuci, agak² tebal mana lah debu, baki makeup yang ada dalam berus tu. Itu pun salah satu punca timbulnya jerawat, gatal² pada muka, nak pula kalau korang berkongsi dengan orang kan huhuhu. Selain tu juga bagi mengekalkan warna makeup yang kita guna, nanti kalau tak dicuci berus tu, berdouble² warna...so tak cantik kan. Rasanya ramai yang dah tahu teknik dan cara cuci berus makeup ni, tapi takpe...korang layankan je ye.. Hehe

Berus makeup murah je

Berus makeup, beauty blender, beauty sponge, even silisponge boleh dicuci...sendiri hanya menggunakan sabun, shampoo, gel pencuci khas berus makeup. Tapi kebiasaannya mahal harganya, so kita guna je barang yang ada. Macam aku ni guna liquid cleanser anak punya haha... So rendamkan ½ jam berus² makeup tadi ke dalam bekas berisi air suam bersama sedikit cairan pencuci / shampoo baby tadi....air suam.ye bukan air panas....

Rendam dalam air suam dan pencuci / baby shampoo

Bersihkan berus dengan lembut

Lepas tu, gosok bulu berus dengan perlahan, lemah gemalai diatas tapak tangan, secara membulat, boleh juga picit² lembut berus tu, untuk keluarkan baki makeup pada berus tu. Cuci sampai korang puas hati.

Keringkan...guna hairdyer cepat sikit

Berus makeup lepas dicuci

Bilas dengan air suam, lap kering dengan tuala bersih, nak lagi cepat hairdryer kan aje bahaha... Tak sanggup tunggu lama²...lagipun lebih kering secara menyeluruh...kalau tak ada takper...lepas lap² tu, tegakkan berus dalam gelas...biar je sampai betul² kering. Oh ye set Chriszen Makeup Brush ni barang review 4 tahun lepas... Tak beli pun hehe...baru sekarang start guna...ni pun ada yang hilang huuu 

Shopping Alat Makeup Murah

Korang suka makeup ? Biasanya korang lebih suka shopping barang mekap secara online ke atau direct ke kedai makeup macam Sephora, Sasa tu semua atau ke farmasi je ? Semenjak join makeup class ni semangat sungguh nak practice makeup, so kenalah topup barang makeup hehe. Nak beli yang fake, risau pula kulit muka ni sensitif, sebab kulit muka aku ni jenis mudah berjerawat, so senang cerita terus shopping barangan makeup di www.althea.kr sebab memang dah familiar dengan Althea lepas banyak collaboration review dengan dorang, servis dipercayai, cepat, produk memang berkualiti. Haruslah KBeauty kata nak letopsss macam Song JiHyo hahah. Lagipun kbeautu memang sesuai dengan kulit muka ni, rasa ringan, natural dan kebanyakkannya bebas chemical.

Althea Beauty Box

Althea Pink Parcel
Tak sampai seminggu pun sampailah pink parcel ni. Excited sungguh... Total RM118 free shipping...ada 6 item...wahhh sakan shopping....sekali setahun je ni kah² . Ingatkan dapat Valentine limited box tu, rupanya tak dapat....sold out haishhhhh. Item semua ni pun beli yang memurah je....under RM50

6 item je


Its My Puff
RM5
Puff atau span yang bermacam bentuk, sesuai untuk dap² foundation dan seangkatan dengannya. Ada dalam 25 biji kalau tak silap. Banyak lagi bentuk yang ada.... Memang spongy, lembut dan banyak haha....tonyoh lah sampai lebam



The Saem Tip Concealer
RM16
Comel je... Cover perfection katanya...paling best sebab ada SPF28/PA++ kira 2in1 melawa + sihatkan kulit. Kbeauty memang macam tu konsepnya



Nella B.B Foundation Cream
RM22
40ml.....aura radiance gitu...pun sama ada SPF37/PA++ lagi hebat dari concealer tadi, sebab foundation kita guna serata muka kan. Diperbuat dari enzime dan pearl powder, boleh bagi efek glowing....wahhh x sabar ni



W.Lab 3D Face Shading Stick
RM16
Ni guna untuk contour / shading bagi efek mancung, tirus tu.... 11g...suka packaging onni cun ni haha



W.Lab Pocket Shadow Pallete
RM37
Ada 10 kaler....ada matte dan shimmer / glitter....i like... Lebih pada nude color... Siap berus.  Yang penting cermin clear tak blur



Belleme Shy Smile Blusher
RM22
Kod rose gold. Ni blusher paling murah haha...kita grab yang memurah je...janji cute dan ok. Warna pun trending

So nanntikan hasil penggunaan barangan ni nanti. Yay or nay hehehe. Nanti dah habis kita shopping lagi ye....

Feb 20, 2017

RESEPI MURTABAK MANIS INDONESIA | INDONESIA PANCAKE

Semenjak layan Indonesia food channel OK Foof di Astro tu, mulalah teringin nak cuba. Terutama dessert...macam menarik je.... Dalam banyak² makanan yang ditunjukkan teringin sangat makan Murtabak Manis.... Kalau dekat Malaysia lebih kurang apam balik je hahah... Tapi special sebab filling Murtabak Manis Indonesia ni dipelbagaikan.... diletakkan cheese, coklat, coklat cip dan banyak lagi...nampak meriah...ada yg panggil Indonesia Pancake... Ingatkan susah nak buatnya...rupanya mudah je....lebih kurang sama dengan apam balik

Murtabak Manis Indonesia

Bancuhan adunan Murtabak Manis


Resepi Murtabak Manis Indonesia 
130g tepung gandum
1 biji telur ayam
½ sk soda bikarbonat
½ sk baking powder
2 sb gula pasir
160 ml air

Blender kan semua bahan ni sehingga sebati...nak wish pun boleh.... Lepas tu perap adunan 45minit - 1jam....

Lagi banyak lolbang, lagi fluffy tekstur murtabak manis

Cara hidangan

Cheese Coklat

Panaskan pan fry....oles sedikit butter / minyak masak....sendukkan adunan....  Biar tebal sikit baru sedap...dalam 2 senduk....biarkan dengan api besar dalam 2-4 saat supaya jadi lubang² dipermukaan...makin banyak lubang makin sedap, menjadi murtabak manis ni..kemudian perlahankan api...tutup sekejap....oles butter dipermukaan...dan angkat..bila adunan masak...tiada yang cair....masak sekata

Parutkan coklat masakan, cheese diatasnya....kapitkan dan potong....sedap dimakan panas. Topping ikut suka bileh je letak kacang tumbuk, jagung manis dan banyak lagi

SILISPONGE | Review

Sejak mula belajar makeup ni dah mula mengenal makeup tools antaranya beauty blender. Beauty blender ni fungsinya untuk meratakan solekan asas seperti krim, foundation dan sebagainya. Kalau dulu biasa orang guna jari, span, berus mekap dan terbaru beauty blender berbentuk span / telur tu.....tapi paling terbaru adalah silisponge

Silisponge

Silisponge hadiah giveaway

Rezeki join giveaway blogger Aliza Sara....menanglah satu silisponge ni....kata Aliza best guna silisponge ni, jimat foundation dan senang digunakan. Tadi rajin google pasal silisponge ni.... Hong Kong base produk rupanya... jenama pertama yang mengeluarkan silisponge adalah Molly Cosmetic dan harga sekitar RM40 yang original...kalau yang biasa tak silap RM10 pun boleh dapat.

Lembut je silisponge ni

Sapuan lebih rata dan menyeluruh

Silisponge diperbuat daripada silicone, thermoplastic dan polyurethane yang sesuai dan selamat untuk kulit, ada yanh panggil silisponge ni clear sponge, dan silikon sponge...tekstur nya kenyal² gitu, geram nak gigit....lutsinar.....

Kurang pembaziran foundation, tak melekat pada silisponge

video


Cara pakai mudah saja, guna foundation, makeup base macam biasa...cuma dalam kuantiti sedikit...kemudian ratakan denga n silisponge ni.....memang senang sangat ratakan even di part susah macam celah hidung semua tu..... Memang jimat, krim, foundation yang mahal² tu kurang melekat dan tertinggal di silisponge.... Memang berbeza kesan sapuan nya berbanding menggunakan jari, span, berus dan beauty blender.....cara cuci mudah je... cuci dengan air dan sabun... Sabun mandi atau pencuci muka atau pencuci makeup tools dan keringkan...dengan tisu atau kain bersih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign