Dec 8, 2016

Resepi Sayur Campur Tauhu Telur

Resepi Sayur Campur Tauhu Telur


Sayur campur memang favourite kami anak beranak. Ditambah pula dengan tauhu telur / Jepun lagi sedap, ada bermacam tekstur. Resepi sayur campur tauhu telur ni boleh je diubah jenis sayuran mengikut kesukaan korang. Eh boleh dijadikan hidangan keaw teaw, mee, nasi ladna ....hanya perlu tambah seafood atau ayam

Bahan² :
A :
1 paket tauhu telur
( Dipotong menjadi beberapa ketul, lumur dengan tepung jagung/gandum. Goreng hingga keemasan, kemudian toskan )

B :
3 batang sawi / park choi
½ batang lobak merah
3 batang putik jagung
1 cawan cendawan
( Potong memanjang lobak, putik jagung  dan sayuran lain. Cuci bersih dan toskan )

Bahan tumis :
½ biji bawang besar 
( dihiris halus )
2 ulas bawang putih 
( dicincang halus )

1 sudu minyak untuk menumis
1 sk serbuk pati ayam 
½ sk lada sulah
1 sk tepung jagung/ gandum
½ cawan air



Cara penyediaan :

Tumis bawang, bawang putih sampai naik bau.....masukkan lobak, putik jagung dan biar sekejap.... Kemudian masukkan sayuran lain serta serbuk pati ayam, lada sulah dan tepung ( utk pekatkan kuah ) Adjust rasa masin ikut kesukaan korang. Tambahkan ½ cawan air...kacau ... Bila lobak agak lembut, boleh padam api. Siappppp

FRISO GOLD Bantu Penghadaman Serta Kuatkan Dalaman Anak²

FRISO GOLD Bantu Penghadaman Serta Kuatkan Dalaman Anak² ? Betul ke dengan susu boleh bantu kuatkan sistem penghadaman dan dalaman anak² ? Jawapannya YA ... dan tahu tak korang bahawa penghadaman yang baik mempengaruhi kekuatan dalaman mereka, menjadi anak² ni lebih kuat dari dalam, aktif , ceria dan cergas terutama ketika berada dan bermain diluar rumah.


Anak² jangan disogokkan sangat dengan gadget² dan terperuk dirumah kerana mereka perlu diperkenalkan dengan dunia luar untuk memperkembangkan pemikiran, mempelajari sesuatu yang baru selalin meningkatkan tahap sosial semasa bermain dengan rakan². Tak dinafikan kita mak² mesti risau nak lepaskan anak² bermain diluar kan...takut mereka terdedah kepada debu, kotoran, kuman dan sebagainya. Sebab tulah kita kena lengkapkan nutrisi yang lengkap bagi menguatkan mereka dari dalaman.




Bermain sambil mandi² di taman tema air. Memang risau anak² tak tahan dengan cuaca dan terdedah pada air pada masa yang lama dan berkongsi kolam bersama pengunjunh lain. Tapi Alhamdulillah dengan ketahanan dalaman yangbkuat, mereka berani, cergas bermain...dan berani... Sambil dipantau oleh kami hehe




Bermain di luar rumah membantu mereka mengenal persekitaran luar. Mengenal rumput² hijau...tanah, pasir...serangga...masa ni lah mereka mula bereksperimen, bereksplorasi. Jangan risau kalau ketahanan dalam mereka kuat, mereka akan ok bermain.





Bila anak² sihat dan happy bermakna sistem penghadaman mereka dalam keadaan baik. YA... penghadaman mempengaruhi mood dan tumbesaran anak². Bila penghadaman anak2 baik, mereka akan lebih bertenaga, bersemangat dan kuat. Dan kalau sebaliknya mulalah terjadi masalah sembelit, sakit perut, tiada selera makan, menangis , dan sebagainya. Selain pemakanan yang tinggi fiber, minum air masak secukupnya, memberikan makanan secara kerap dalam portion yang kecil, kami berikan Adam dan Bella minum susu Friso Gold bagi membantu penghadaman yang lebih baik dan menguatkan sistem pertumbuhan dan tumbesaran mereka dari dalam. Tanda² sistem penghadaman anak² dalam keadaan baik :
  • Berselera untuk makan
  • Tabiat pemakanan yang sesuai dengan usia
  • Pencernaan dan pembuangan yang baik
  • Tak cirit birit , muntah atau sembelit
  • Tak cerewet memilih makanan



Bila Bella minum Friso Gold memang dapat tengok perubahannya, tak ada lagi masalah sembelit dan perut kembung, kalau sebelum ni merengek sakit perut, bad mood je, sekarang bukan main lagi happy. Dan boleh nampak pipi.nya semakin chubby hehe. 

Kenapa kami pilih Friso Gold ?
Umum dah mengetahui bahawa Friso Gold dihasilkan secara semulajadi yang ditambahbaik dengan sains (Friso Gold Nature & Science) Diimport terus dari Holland bagi memastikan tahap kualiti dan nutrisi yang telah ditetapkan. Bermula daripada baka lembu tulen dan berkualiti, makanan, rumput untuk lembut yang berkhasiat dan kajian sains yang berteknologi tinggi.



Friso Gold Nature & Science



Terbaru Friso Gold LocNutri memang bagus untuk anak² tau. Dengan teknologi NutriLoc khasiat dan nutrien yang terdapat dalam Friso Gold LocNutri dapat dikekalkan pada struktur asal kerana menggunakan tekanan haba yang rendah so segala nutrien dan khasiat tersebut lebih mudah diserap dan dihadam oleh sikecil.




Usus kanak² sangat sensitif dan baru belajar untuk menyerap dan
menghadam segala khasiat dan nutrien dari pemakanan mereka. Ketahanan dalaman dan ketahanan imunisasi kanak² amat berkait rapat dengan sistem penghadaman. Kalau penghadaman mereka lancar, maka kekuatan dan ketahanan  mereka juga baik. Bila kesihatan dalaman ok, sihat, barulah si.kecil.ni happy, kuat, aktif bermain dan berksplorasi bersama ibu ayah terutamanya di luar.

Maklumat lanjut boleh layari www.frisogold.com.my atau ke Facebook Friso Gold Malaysia

Dec 7, 2016

Mee Tarik Warisan Asli NU Sentral Sedap Berbaloi Dengan Harga

Mee Tarik Warisan Asli memang dah lama teringin nak makan. Terbayang² doh tepung tu ditarik² menjadi helaian mee. Mee Tarik Warisan Asli ni kepunyaan keluarga Cina Muslim yang memang berasal dari Tanah Besar Cina. Penggemar mee memang patut cuba Mee Tarik Warisan Asli ni ok. Selain dibuat segar depan mata, rasa dan rempah semuanya pure rasa masakan Cina ...tetapi Halal wahhh best kan

Mee Tarik Warisan Asli NU Sentral

Menu berasaskan mee

Tarikan pelanggan di Mee Tarik Warisan ni adalah, kita dapat tengok staff dorang uli doh dan tarik² menjadi helaian mee ... Dah kalah mesin buat mee tu tau. Banyak cawangan Restoran Mee Tarik Warisan ni, Sungai Besi ada....banyak lagi lah...yang ni first time aku cuba di NU Sentral, dalam Food Loaf betul² berhadapan pintu masuk LRT, KTM tu

Mee Tarik Yang Pedas RM12

Ba Bao Cha

Kebetulan tak ramai masa tu haha, kalau tak berderet lah. Terpinga juga nak pilih yang mana, dah lah aku ni suka pedas, tengok menu macam semua tak pedas, biasalah kan...kata menu Chinese heheh. Tapi ada menu recomended tu pedasss katanya. So aku pilih yang tu sekali Ba Bao Cha.... Ba Bao Cha RM6 ni ada aku share khasiatnya di SINI Konsepnya order, bayar dan ambik hidangan korang


Mee yang hakus, kenyal, segar...dap²

Sup yang best giler

Harga ok dengan kuantiti makanan...banyak wehhh mee ni. Sup nya best ada ketulan daging yang lembut.Mee memang langsung takde rasa Acid Boric, kapur semua tu....ringan je, kenyal dan rasa sedap. Sup tu lain rasa dengan sup kita.....mungkin direneh dengan rempah dan herba. Memang best berpeluh nak habiskan...banyak dan pedas² sikit...air tu pehhh menyegarkan sungguh...Nanti nak bawa anak² ngn cik abg makan Mee Tarik Warisan Asli ni, masa ni kebetulan ada kerja sikit. Memang rekemen kat korang...terbaik, tersedap . Lepas ni nak cuba menu mee tarik yang goreng kering hehehe

Dec 6, 2016

Christmas Beauty Box Giveaway Worth RM600 by Anil Wanina




*Sila klik banner diatas untuk

join
*



Hadiah :

1 x cash voucher dari Premier Clinic

1 x beauty box dari The Face Shop

1 x beauty box dari Missha

1 x beauty box dari Premier Clinic

2 x beauty box dari Skinfood



Tarikh Giveaway : 5 Disember - 15 Disember 2016




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign