Aug 30, 2016

Pretz N Beanz Bangsar : Makan² Celebrate Birthday Isabella

18 Ogos lepas genap usia si Isabella 2 tahun. Dah besar anak dara sorang ni. Sekejap je rasanya. Tak perasan juga Bella dah tak menyusu badan hampir 8 bulan hihi. Tahniah Bella. Kebetulan habis event berdekatan Bangsae, suami pun ajak makan² sempena Birthday Bella. Happy Birthday princess,  moga menjadi anak solehah. Kalau Bangsar tentunya Pretz N Beanz menjadi pilihan kami sekeluarga. Actually dulu pernah buat review di sini. Memang tip top makanan dan servisnya. Tak percaya korang boleh baca review yang lepas Review Pretz N Beanz



Kami pesan Volcano Choc Cake untuk Bella, nampak kecil, tapi besar haha. Kaya coklat, meleleh bila dipotong, topping dengan vanilla ice cream memang superb.






Chicken Pizza untuk Darwiish, Cheese Baked Rice untuk papa dorang dan Carbonara Spaghetti untuk Bella. Memang sedap, Kalau tak sedap, tak licinlah pinggan kami hehe. Birthday girl haruslah berselera kan. Ohhh kat Pretz N Beanz ni banyak juga Pokemon menyorok haha. Apa lagi buat Pokemon hunter, sambil makan sambil hunting.

Aug 26, 2016

Mak Kata, Saya Anak Bijak



Indahnya pengalaman bergelar ibu. Tak semua wanita berpeluang merasai nikmat ini, jadi bersyukur dan hargailah ia sebaiknya. Bergelar ibu bukan lah semudah yang disangka, bermula di saat kita mengetahui bahawa kita hamil, dari saat itulah bermulanya episod seorang ibu. Banyak ilmu keibuan yang dipelajari dan dicontohi daripada emak aku sendiri. Melahir dan membesarkan kami 6 beradik bersama abah tercinta. Berperanan sebagai anak sulong, aku lebih mudah memahami dan mempelajari nya daripada emak. Mak Kata Saya Anak Bijak Berjuta nasihat dan pesanan yang selalu Emak Kata pada aku dari sejak kecil, yang sehingga kini menjadi ingatan, tauladan dan panduan untuk aku membesar dan mendidik kedua cahaya mata kami. Sampai sekarang, aku masih ingat... 

Mak Kata ... 
1.Hidup ni mestilah berkasih sayang lah, jangan asyik bergaduh
 2. Ringankan tulang, untuk tolong orang kerana besar pahalanya 

                            

Sehingga hari ini kedua pesan emak itu aku akan ingat sampai bila² dan akan aku praktikkan dan ajar pula pada anak² ku. Adam dan Bella ni jarak usia mereka dalam 3 tahun, jadi lama juga masa Adam bermanja² sebelum lahirnya Bella, pada mulanya dulu Adam agak menjauhkan diri, mungkin rasa diri tak disayangi lagi, tapi bila kami suami isteri, cakap baik² padanya bahawa kami sayangkan kedua mereka, keduanya istimewa. Perlu sayangkan adik, adik pun perlu sayangkan abang. Normal kalau bergaduh kecil tu, nama pun budak² . Tapi kita ibu bapa kenalah pandai pantau dan nasihatkan mereka. Kesemua ini harus dipraktikkan dari rumah, melentur buluh biar dari rebungnya.



Si Adam dah mula bersekolah, jadi dia semakin bijak. Permulaan hati mereka berdua bermula dengan segelas susu Dutch Lady  supaya kekal bertenaga, cergas dan cerdas sepanjang hari. Ia Si Bella yang berusia 2 tahun ada kalanya tidak mampu menyelesaikan sesuatu contohnya menyelesaikan puzzle, membaca dan mewarna... Dengan khasiat susu, didikan, ajaran yang baik, Adam dapat membantu, dan membimbing Bella menyelesaikan sesuatu perkara. Seronok melihat perkembangan mereka, Bella lebih kepada bereksplorasi di usianya berbanding Adam yang lebih berimaginasi. Jangan tak percaya dengan pengambilan susu mampu mebekalkan nutrisi buat perkembangan otak dan fizikal anak2 kerana susu Dutch Lady 4 -Step Nutri Plan dengan 5x DHA , sebab itulah Scha Alyahya pun memberi Lara Alana dengan susu formula Dutch Lady untuk perkembangannya.




Pada korang semua, korang berpeluang menag hadiah menarik tau, jangan lupa untuk sertai peraduan Dutch Lady ' Mak Kata, Saya Anak Bijak ' 
9 pemenang bertuah berpeluang minum petang bersama Scha Alyahya dan Lara Alana dan memenangi sebuah kamera instant. Dan 250 penyertaan mingguan bakal menerima RM50 bermula 1 August 2016 sehingga 30 September 2016.




Cara penyertaan :

Step 1 : Beli mana-mana pek Dutch Lady 650g atau 900g
Step 2 : Hantar pesanan ' Mak Kata ' kegembaran korang bersama foto istimewa anak korang ( 1 tahun ke atas )di www.smartmoments.com.my
Step 3 : Kongsi penyertaan dan hantarkan sebanyak penyertaan untuk tingkatkan peluang untuk menang. Jangan lupa simpan resit belian original sebagai bukti belian.
1. 


Aug 25, 2016

Braun’s New Thermometer IRT6030 Review

A thermometer is onne of the things that most paents can’t do without. The number of times that your child is not acting like themselves or just when they’re feeling a bit warm it is nice to have the reassurance from a thermometer that your child is just ‘ a bit warm ‘ or that they’re actually running temperature or compeletely feverish.The mercuri thermometer have long been replaced by digitals one. The ear digital thermometers particularly effective . Braun have long been in the market leader in the temperature measurement both in the home, clinic and hospital. 



The thermoscan range is much used and much love by both health professionals and general public a like. Braun have always been a brand I can trust and recently I was given the opportunity to review Braun’s new thermometer IRT6030 features with exclucive pre warmed tips technology to minimize the cooling effect of the tip inside the ear canal, providing accurate measurements time after time. Its also pattern by ExacTemp technology uses a light and beep to confirm proper positioning and had night light feature and memory function , so its can be more easy to take a temperature even in the dark. Braun New Thermometer IRT6030 contains the usual contents. A thermometer, Braun LF40 disposable lens filter ant manual. The thermometer comes with 2 AA batteries already installed. We just need to turn it on before use. 

Skrin luas



Its compact compare to another brand because its comes with its own nifty protective case. 

Usage : 
  • Remove the thermometer from the protective case 
  • Press the power button 
  • Attach lens filter 
  • Fit the probe snuggly into ear canala display 
  • Press and release the Start button 
  • Temperature display 
  • Notice the temperature measurement To use the thermometer, just put the lens filter over the tip.


 They are 21 in the pack and there very cheap tu buy and replacements. After that put the tip in our child ear and press the On and Start button to take the temperature measurement. A beep sound and the ligh flashes a few times when its has a reading. Make sure to replace disposable lens filter to maintain accuracy and hygiene. The right ear reading may be different from the raeding taken from the left ear. Therefore, make sure to take the temperature from the same ear. Having had the Thermoscan 5 had definitely put my mind at rest when cheching both kids temperatures. Its so easy to do and instantly let me know that their temperature is slightly raised and out comes. Ist great to know that I would have such speedy, accurate reading if their temperature was higher and its was something more serious. 

Braun disposable lens filters enable accurate and hygiene temperature taking. We must to replaced every time a reading is taken to ensure the hygiene without having to clean or disinfect the sens and to ensures that dirt or ear wax don’t buid up and clog the sensor window, which could lead to inaccurate temperature reading. Its designed to fit the Braun range and give total accuracy. 


How to use the lens filter :
  • Place a new lens filter cover on the thermometer tip before take the measurement 
  • Measurement temperature with lens filter cover fitted on thermometer tip 
  • Throw away the used lens filter after each measurement, just eject it by pressing on the button below the thermometer. 


Overall the Brauns new thermometer IRT6030 is amazingly easult this to use and gives us an instant , accurate reading. Braun Thermoscan thermometer are the thermometer brand among doctors, mothers in the world and their palce at the top of the difital thermometer market. I cant fault thi new thermometer IRT6030 and it woyuld definitely be my first choice if looking for a digital thermometer in the future. Don’t forget to Like clicks for Baunhealthcare Facebook to get more info and join the events and contest.



Overall the Brauns new thermometer IRT6030 is amazingly easult this to use and gives us an instant , accurate reading. Braun Thermoscan thermometer are the thermometer brand among doctors, mothers in the world and their palce at the top of the difital thermometer market. I cant fault thi new thermometer IRT6030 and it woyuld definitely be my first choice if looking for a digital thermometer in the future. Don’t forget to Like clicks for Baunhealthcare Facebook to get more info and join the events and contest.


Web :


Facebook :


Contact :
03-7803 6998







Susu Dutch Lady RM1 Di 7 Eleven

Promosi Susu Dutch Lady RM1 Di 7 Eleven  Rasanya semua pakat serbu 7 eleven kan. Semua pakat duk borong susu Dutch Lady. Memang wajib terjah, harga murah gilerrr hanya RM1 untuk sekotak susu Dutch Lady 200 ml, tak kisah korang nak perisa apa, ada susu plai, strawberry, coklat dan coffee. Jimat tau kalau beli masa promosi ni, lebih penjimatan. Harga biasa kalau tak silap RM2 lebih juga sekotak, dah berapa kita boleh jimat kan Boleh buat stok. Jangan risau expired date lama lagi ok.


Berama limit boleh beli ? Aku tengok syiok giler rakan blogger duk borong sampai berkaton-katon, tak silap depends pada mood staff 7 Eleven tu kot haha. Macam kat area rumah aku ni, dorang tak bagi beli carton. Kena beli loose macam ni ha. Tapi kalau korang pandai bodek, dapat lah haha. Tapi yang aku perasan yang boleh beli berkoyan-koyan tu semua 7-Eleven area tengah bandar, kalau tak silap lah. So apa lagi moh shopping susu , promosi sampai 28 hb ni je ok...jangan cakap akak tak kabo haha
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign