Feb 19, 2017

PROJEKKAHWIN.COM - Memudahkan Dan Merealisasikan Impian Bakal Pengantin

Majlis perkahwinan yang sempurna menjadi impian dan angan setiap bakal pengantin. Persiapan majlis perkahwinan memerlukan perancangan yang rapi bagi memastikan ianya menepati citarasa dan menjadi kenangan terindah buat selamanya. Tema Klasik, Tema Tradisional, Tema Dalam Taman, Tema Inggeris dan banyak lagi membuatkan bakal pengantin kadang sukar untuk membuat pilihan selain tema warna dan aspek lain. Khidmat wedding planner sangat memainkan peranan penting bagi merancang, mengatur dan merealisasikan impian dan angan pasangan pengantin khususnya mereka yang sibuk dan tiada idea. Dengan adanya portal perkahwinan seperti Portal Projek Kahwin, urusan persiapan majlis perkahwinan lebih mudah, menjimatkan masa, tenaga dan mengikut pakej kahwin dan bajet yang diperuntukkan.

https://www.projekkahwin.com


Projekkahwin.com
Projek Kahwin merupakan sebuah portal yang ditubuhkan dengan mengumpulkan semua produk, perkhidmatan dan vendor perkahwinan bumiputera secara online bagi memudahkan bakal pengantin.


Antara produk, perkhidmatan yang terdapat di dalam pakej kahwin di Projek Kahwin adalah wedding planner, make-up dan andaman, photoghrapher, video, hotel, ballroom, catering, butik pengantin, kad kahwin dan banyak lagi dengan tawaran harga menarik serta mengikut bajet pasangan pengantin.

Antara catering perkahwinan dari vendor projekkahwin.com

Hasik fotografi dari vendor SweetPicture


Untuk mendapatkan khidmat dari Projek Kahwin atau pakej kahwin yang bersesuaian, bakal pengantin hanya berurusan  dengan mudah iaitu secara online, dan tak lama lagu akan lebih mesra pelanggan dengan akses melalui ios dan android. Segala maklumat syarikat vendor, logo syarikat, media sosial dan maklumat serta hasil kerja vendor boleh dilihat di portal Projek Kahwin serta boleh melihat update terkini vendor melalui akaun media sosial seperti facebook dan instagram.




Portal perkahwinan seperti Projek Kahwin ini memang memudahkan urusan persiapan majlis perkahwinan dengan tawaran dan pilihan dari vendor perkahwinan yang profesional dengan harga dan pakej perkahwinan yang mengikut bajet dan berbaloi. Dan yang paling penting ianya dipercayai dan diyakini serta mendapat feedback yang baik daripada pelanggan.





Instagram : 

Facebook :

Website : 


Feb 17, 2017

Resepi Sos Steamboat Ala Johny

Resepi sos steamboat ala Johny Steamboat memang menyengat haha. Dalam banyak² steamboat, Johny Steamboat lah yang lekat di hati, steamboat sebenarnya sama je, cuma yang membezakan sos nya....pada yang biasa makan di Johny Steamboat, tahulah penangan sos nya tu. Resepi ni sebenarnya hasil google juga, kira 1st time try buat ni.... Tapi memang ada adjust dan ubah bahan nya...tapi memang seiras rasa sos steamboat Johny hehe. Lepas ni boleh lah buat, lebih sedap, jimat, bersih dan puas hati nak letak sos banyak mana pun.....resepi ni dapatlah seperiuk kecil.... Kalau kami makan berdua...dalam 2 mangkuk sup besar boleh simpan haha. Tak habis, jangan buang, membazir tu....letak dalam bekas bertutup, masukkan dalam freezer..nak guna...just defrost je guna microwave atau masak semula atas dapur


Biasanya resepi lain guna beberapa sudu sunquick,  tapi sayanglah nak beli, sebab guna beberapa sudu je. Kami kat rumah ni memang tak minum sunquick, so aku tukar kepada jus oren Peel Fresh...jenama lain pun ok je...janji jus oren. Guna buah oren lagi bagus....lagi fresh dan wangi

Bahan diperlukan :
1/2 kotak kecik jus oren Peel Fresh
1 cawan air
5 sb sos tiram
5 sb cuka makan
5 sb minyak bijan
2 sb kicap manis
4 ulas bawang putih
8 biji lada besar

Tambahan :
2 sb bijan sangai / goreng tanpa minyak
2sb hirisan halus daun ketumbar
1sb tepung jagung / gandum

Cara penyediaan :
Blender sampai halus kesemua bahan.... Masak dengan api sederhana, adjust gula dan garam sampai rasa macam sos Johny, macam aku lebihkan gula je....masukkan sesudu tepung jagung untuk likatkan kuah. Masukkan daun ketumbar dan bijan. Masak sampai sebati...siappp....


Kuah steamboat tu mudah je, campur 2 kiub pati ayam dengan 1.5 liter air....atau kiub tomyam...bahan steamboat tu ikut selera korang, seafood , sayuran, fish cake, fish ball, jejari ketam dan bermacam lagi

TonyMoly Blackhead Steam Balm Egg Pore | Review

TonyMoly antara jenama skincare dan cosmetic dari Korea yang memang jadi pilihan aku. Dan dalam banyak² skin care, aku mesti beli blackhead remover dan seangkatan dengannya.....sebab blackhead dan aku memang tak.dapat dipisahkan. TonyMoly Blackhead Steam Balm Egg Pore antara produk terhangat dari TonyMoly

TonyMoly Blackhead Steam Balm


Packaging memang cute, kata KBeauty, Korea² semuanya cute haha. Dan aku lebih prefer guna skin care dari Korea, Japan dan Taiwan kerana kebanyakannya bersifat semulajadi, cute dan sesuai dengan semua jenis kulit. TonyMoly Blackhead Steam Balm Egg Pore ni sebiji macam telur ayam packaging botol nya, siap ada macam telur kuning didalamnya... Kenapa telur ?  Sebab antara bahan istimewa dalam steam balm ni adalah fragmented egg atau telur yang ditapai, diperam. Dan ianya bersifat steam, kira hangat² gitu

Sebiji telur TolyMoly 


Egg Pore Balm

Kalau dapat tengok teksturnya agak likat, dan nampak bintil² kuning, ianya berfungsi sama macam skrub....nanti bila dah apply ia akan hilang. Rasa sensasi hangat yang mild, membuatkan proses pembersihan dari dalam lebih mudah, bagi mengeluarkan sebum dan kotoran

Oles area hidung


Oh ye, aku beli ni direct dari www.althea.kr memang dijamin original dan berkualiti, memang port shopping untuk kaki kbeauty. Cara pakai pun mudah, sebelum cuci muka boleh oleskan TonyMoly Steam Balm Eggpore ni ke seluruh hidung atau kawasan yang ada blackhead, nak pakai seluruh mula pun ok je. Korang sapu rata 2-5 minit, bagi meresap

Rasa panas² macam balm tu....lepastu boleh cuci dengan air suam atau cuci muka seperti biasa. Memang akan tanggal blackhead yang tak degil. Yang degil tu memang kena picit juga haha...tapi proses picit keluar blackhead tu tak menyakitkan sebab lepas pakai balm ni, ruang pori terbuka, kulit jadi lembut, lembab...so picit sikit je dah ok. Packaging tak berapa hygiene sebab kena coleh, ambil guna jari... Tak disediakan spatula huhu....must try...bau tak hanyir, bau menyegarkan, kesan not bad

Feb 15, 2017

Resepi Mee Tepung Tanpa Telur

Kalau dirumah ni, kami anak beranak memang sukakan mee, tak kira lah Mee Sup, Mee Kari, Mee Goreng... semua kami suka. Tapi tu lah, bahaya kalau asyik makan mee kuning yang siap diproses tu. Memang ada kandungan pengawet, pewarna dan amd boric yang memang memberi efek pada kesihatan kita tambahan anak² yang ususnya masih muda. So kenalah belajar buat Mee Tepung sendiri, jimat pun jimat. Halal dan dijamin bersih selain lebih berkhasiat. Ada banyak versi mee tepung ni sebenarnya, ada yang dohnya menggunakan telur, dan air kapur.... Tapi asasnya sama je....tepung gandum.... Kalau sekilo tu boleh makan 10-12 orang haha. 

Mee tepung tanpa telur

Resepi Mee Tepung Tanpa Telur

Kalau nak letak telur pun boleh, kalau telur, tak perlu air.... Adjust telur dan tepung bagi doh tak melekit. Tak ada sukatan spesifik pun selalunya aku buat. Kalau nak tambah air kapur makan tu, isilah sesudu fungsinya bagi mee lebih anjal. Tapi aku tak letak sebab kapur tu panas dan kalau anak tak tahan nanti pedih nak kencing.

2 cawan tepung gandum
Air secukupnya

  • Satukan bahan ni, uli sampai sebati,  adjust kandungan air dan tepung sehingga tak melekat pada jari. Makin lama uli, makin kenyal mee korang.

  • Canai nipis dan mesinkan jadi nipis menggunakan mesin mee....dan menjadi helaian mee...sapukan minyak sebelum dimesin jadi mee supaya tak melekit dan melekat.

  • Rebus mee dalam.air mendidih sehingga kenyal...dalam 5 minit. Toskan dan rendam dalam aisr sejuk supaya tak over cook. Siap boleh digoreng, dimakan dengan sup dan sebagainya


Hasilnya mee tadi dijadikan Mee Sup... memang bertambah anak makan. Masa rebus tu nak tambah garam sedikit pun boleh. Selamat mencuba



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign