Mar 5, 2013

BLACKCURRENT CHESSE TART


aku extra kan filling nye he3



1st kene buat shell tart ni....bahan2 nya adalah :


190g tepung gandum
50g gula icing 
1 biji telur
170g butter
1 sudu teh esen vanilla



tepung + gula icing tu korang ayak/tapis dulu ya
kalau x ada gula icing boleh ganti gula biasa
butter pon boleh ganti ngan majerin
esen vanilla x ada? ganti ngan jus lemon ye

cara2 buat shell tart : 

1- pukul telur + gula icing + butter gaul sampai rata
2- tambahkan tepung sikit2+ essen vanila
3- uli sebati sampai jadi doh yang lembut
4- better simpal dalam freeze doh tadi dalam 15 minit...lagi lama lagi bagus...pastu korang tekan2 lah 
doh tadi ikut acuan tart.
5- cucuk guna garfu di tengah2 shell tadi untuk x bagi die mengelembung nanti
6- bakar pada suhu 170c selama 15 minit


aku prefer buat shell tart ni guna tangan aje, x yah guna mixer
kerana akan mempengaruhi kelembutan & kerapuhan shell hu3






bahan2 untuk filling :

250g creme chese
50g gula icing
1sudu teh esen vanilla
1 biji telur
filling x kisah la blueberry ke,blackcurrent...(ikot selera)

kedai bakery tutup nak beli filling....so aku just guna jem dari tesco...hu3
not bad




cara2 buat filling :

1-pukul creme chese samapi gebu
2- tambah telur + gula icing + esen vanilla
3- pukul sampai berkrim

masukkan filling dan creme chese tadi dalam piping bag bagi memudahkan kite
so x la comot he3





pastu pipe kan filling dalam shell

then masukkan creme chese
boleh buat art2 kat atas die he kat jari...tambah mase lagi ok
pastu bakar 170c 5 minit 
sentuh creme chese kalau melekat kat jari....bakar sikit lagi

selamat mencoooooba



No comments:

Post a Comment

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign