BLACKCURRENT CHESSE TART

March 05, 2013


aku extra kan filling nye he3



1st kene buat shell tart ni....bahan2 nya adalah :


190g tepung gandum
50g gula icing 
1 biji telur
170g butter
1 sudu teh esen vanilla



tepung + gula icing tu korang ayak/tapis dulu ya
kalau x ada gula icing boleh ganti gula biasa
butter pon boleh ganti ngan majerin
esen vanilla x ada? ganti ngan jus lemon ye

cara2 buat shell tart : 

1- pukul telur + gula icing + butter gaul sampai rata
2- tambahkan tepung sikit2+ essen vanila
3- uli sebati sampai jadi doh yang lembut
4- better simpal dalam freeze doh tadi dalam 15 minit...lagi lama lagi bagus...pastu korang tekan2 lah 
doh tadi ikut acuan tart.
5- cucuk guna garfu di tengah2 shell tadi untuk x bagi die mengelembung nanti
6- bakar pada suhu 170c selama 15 minit


aku prefer buat shell tart ni guna tangan aje, x yah guna mixer
kerana akan mempengaruhi kelembutan & kerapuhan shell hu3






bahan2 untuk filling :

250g creme chese
50g gula icing
1sudu teh esen vanilla
1 biji telur
filling x kisah la blueberry ke,blackcurrent...(ikot selera)

kedai bakery tutup nak beli filling....so aku just guna jem dari tesco...hu3
not bad




cara2 buat filling :

1-pukul creme chese samapi gebu
2- tambah telur + gula icing + esen vanilla
3- pukul sampai berkrim

masukkan filling dan creme chese tadi dalam piping bag bagi memudahkan kite
so x la comot he3





pastu pipe kan filling dalam shell

then masukkan creme chese
boleh buat art2 kat atas die he kat jari...tambah mase lagi ok
pastu bakar 170c 5 minit 
sentuh creme chese kalau melekat kat jari....bakar sikit lagi

selamat mencoooooba



You Might Also Like

0 ulasan

Hasil penulisan / ulasan / review adalah berdasarkan pengalaman / penggunaan sendiri. Kesan mungkin berbeza mengikut individu. Sebarang aktiviti copy paste mestilah dengan keizinan dan makluman kepada Mama Darwiish