PANKEK WITH BLUEBERRY JAM & BUTTER

by - March 09, 2013



Pankek kalau diterjemahkan jadilah KEK KUALI he3
betul kan?
Pagi tadi ntah ape angin, tekak ni nak makan english breakfast hu
classss kau nyah haha....
So...ku gooogle la resepi nye 
al-maklumlah aku ni x pandai masak ....ade ku kesahhh!!!

jom intai2 resepi & projek aku membuat pankek tu....ENJOY IT !!!




1 cawan susu cair/segar dll
1 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 cawan tepung
2 sudu butter/marjerin (dicairkan)
1 sudu gula icing/gula biasa

cara2 :


mule2 cairkan butter dalam pan dengan api yang paling kecil




satukan bahan2 tepung + gula + baking powder dalam satu bekas




satukan susu + telur + butter yang dah dicairkan. Pukul sampai sebati. Jangan lama sangat ye 




campurkan campuran susu tadi ke dalam tepung perlahan2. Kacau sehingga sebati.
jangan biar ada ketulan tepung tau...nanti x cantik pankek korang 



bila dah sebati...boleh lah panaskan non stick atau pan biase je.
kemudian letaklah sesenduk bancuhan pankek tadi...
guna api kecik je...bagi masak betul...kalau nak garing skit pun boleh...ikot selera la ye....



tadaaaa.... inilah KEK KUALI versi ku he3



adunan yang lebih tadi jangan dibuang....membazirkan amalan syaitan.
so letak lah dalam satu bekas...so boleh simpan dalam peti ais...so nanti boleh guna lagi kan jimat


ala Adam x siap lagi la sayang....nak ye...jap mama letak topping nye ye...he2 muke comot
sibuk tolong mama ye



DONE !!! topping nye butter + blueberry jam...Adam mai makan...
jempot kawan2 makan 






























You May Also Like

0 ulasan

Hasil penulisan / ulasan / review adalah berdasarkan pengalaman / penggunaan sendiri. Kesan mungkin berbeza mengikut individu. Sebarang aktiviti copy paste mestilah dengan keizinan dan makluman kepada Mama Darwiish