Apr 12, 2013

TERINGIN MAKAN AMBUYAT


Ambuyat ??? bukan gam ye kawan2 he2.
Ambuyat merupakan sejenis makan tradisional kaum Murut di Sarawak.
Ambuyat ni pun fames di Brunei & Sabah. Sekali pandang macam gam kan he2.
Nak dijadikan cerita belek2 buku resepi...terbace lah resepi ambuyat...terus kecur air liur...urmmmm teringin nak buat & makan...nak2 pulak bahan2 & resepinya mudah & rigkas.


Cara nak makan ambuyat ni guna buluh yang di panggil 'andas' ala cam chopstick tapi halus sikit.
Cara makan dengan gulung2 dan terus telan....emmm sesuai sangat untuk nenek aku ni...
kena makan panas baru sedap katanye...
macam nasi la kot tawar dan cicah ngan lauk pauk, sambal belcn, kankung goreng, gulai ikan.
habis aku google pasal ambuyat ni he2.


Resepi Ambuyat

500g ambulung (tepung sagu)
2 cawan air panas (mendidih)
1 cawan air sejuk

Cara-cara:

- Gaulkan tepung sagu bersama air sejuk sampai sebati & cair.Kacau laju2 untuk mengelakkan ia berketul.
- Campurkan air panas perlahan2 & kacau sehingga jadi jernih.







8 comments:

  1. macam sedap je mama..teringin la pulak

    ReplyDelete
  2. hari tu tengok kat tv...macam best jugak..heheh :D

    ReplyDelete
  3. dulu duk srawak lgsung xcuba skrg dok ckp kt somi ermmm sdapnya...hoho

    ReplyDelete
  4. salam.guna tepung sagu biasa bleh x?

    ReplyDelete
  5. kalau tak silap.. Melanau @ Sarawak...Murut @ Sabah. . pastu kena masak guna air panas tadi..emmm mentah

    ReplyDelete
  6. kalau Murut @ Sabah.. Kalau Melanau @ Sarawak.. 2nd, tepung tadi kena masak dengan air tadi.. .. Mentah kalau tak dimasak.. sekadar pencerahan.. tq

    ReplyDelete
  7. Ade tepung sagu sabah ni kat rumah tpi tak tau nak buat apa ..nanti boleh test
    Buat ..

    ReplyDelete

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign