Jul 16, 2013

CARA2 BUAT BEKAS KUIH TEPUNG PELITA

salam ramadan semua....
sebelum ni dah update pasal bekas kuih tako kan....so hari ni update pasal bekas kuih tepung pelita pulak....




.
1. barang yg mesti ada adalah daun pisang
(9x12cm) , stapler dan gunting.kalau rajin terlebih boleh guna lidi tajam.

2. lipat menjadi 3 bahagian.maknanya 3cm setiap 1 bahagian.

3. akan jadi sekeping macam ni

4. pastu lipat pulak bahagian kedua2 hujung tadi...bagi sama besar.boleh rujuk foto tu.slow2 ek...mula2 memang susah....




.
5. bila korang bukak daun tu akan jelas kelihatan garis2 lipatan tadi.....opppps sebelum terlupa....layur atas api dulu daun pisang sebelum tu tau...

6-7. korang lipat kedua2 hujung tadi macam balut kotak hadiah tu dan bentukkan menjadi kotak kecil.

8. dan stapler kan ...siap dah

No comments:

Post a Comment

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign