Jul 27, 2013

RESEPI ALMOND LONDON YANG BEST & SIMPLE

almond london antara fav semua kan time2 raya..confrm licin berkilat balang haha..g raya rumah orang pun cornfirm cari almond london...jom tengok 
& cuba resepi almond lomdon versi mama darwiish d3ngan penampilan khas si 'cornflakes' pasal aku suka crunchy 2 sikit.



.
 bahan2 untuk doh..
300g tepung gandum
200g tepung jagung
150g gula halus
50g nestle cornflake dikisar halus
250g butter
1 biji telur
1sk esen vanila
1sk baking powder

bahan2 garnishing..
400g coklat masakan
badam panggang secukupnya
badam cincang secukupnya
papercup



.
○ satukan telur dan butter & pukul sebati sampai kembang
○ tambahkan esen vanilla & gula halus tadi , pukul lagi
○ masukkan baking powder, ayak@tapis dulu takut berketul , pukul2 lagi
○ masukkan nestle cornflakes yang dah dikisar halus, umtuk dapatkan tekstur crunchy gitu.
○ ayak tepung gandum dan tepung jagung, masukkan sedikit2 dan uli sampai adunan sebati.sampai doh tu x melekat di tangan dah.
wat kuih,biskut ke selalu by hand je, xcercise sikit hehe, kalau nak cepat guna jer mixer k.



.
 macam biasa sebelum semua ni korang kena sapukan tray dengan butter siap2 atau guna kertas minyak. panaskan oven dulu k.
○ sekarang korang buat bulat kecil ikut saiz yg koang nak, masukkan badam 1biji dan korang bentukkan kemas2 ok.
○ susun cantik2 atas tray dan bakar pada suhu 190-20minit.



.
 sejukkan kuih yang dah siap tadi, bila dah sejuk susun siap2 dalam paper cup.
○ potong kecik2 coklat masakan dan tambahkan 1 sudu butter atau minyak untuk kilatkan.kemudian cairkan coklat guna kaedar doubleboiler.
○ sudukan@paipkan atau celup kuih tadi dengan coklat cantik2..jangan comot ok.lepastu taburkan badan kisar atas nya...ewah dah macam renjis2 org kawen huhu.biar dorang berehat sampai coklat tu keras dan x melekit.simpan dalam balang. tadaaaa dapat 2 balang..


selamat mencuba 

selamat berpuasa

14 comments:

  1. Mcmna nk sdpkn coklat tu rsa manis..sy da try..tp coklat tu rase pahit2..krg manis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasenyer sye gne chocolate msk yg bsr,dark chocolate beli kat kedai jual brg2 nk bt kuih,yg tu manis..

      Delete
  2. tq ats pkongsian resepi...insyallah nk cuba...

    ReplyDelete
  3. Klu nak manis kan coklat tu letak susu krimer pekat

    ReplyDelete
  4. kalau letak tray dlm oven tu 2 lapis, api ats bawah ke cmne ye?

    ReplyDelete
  5. Guna chocolate melting pot lg senang..

    ReplyDelete
  6. sukatan ni boleh dapat dalam berapa biji?

    ReplyDelete
  7. Mamadarwish..thanks share resepi..
    nak tanya klu bakar cookies 2 tray skaligus guna api atas bawah atau bawah saja?

    ReplyDelete
  8. selamat berpuasa saya nk share resepi boleh x

    ReplyDelete
  9. klw ganti butter dgn majerin boleh tak??

    ReplyDelete
  10. Insyaallah nk cuba nti..mintak izin copy ye mama darwish.

    ReplyDelete

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign