Jul 29, 2013

RESEPI CORNFLAKES MADU PALING CRUNCHY & YUMMY

emmm jom buat cookies yang paling sempoi, simple, crunchy dan cornfirm2 yummy....my darwiish pon suka sangat hehe...kira fav dia la...jom...


.
bahan2 nye pun sangat simple....
200g cornflakes
6 sudu besar madu3 sudu besar brown sugar/gula biasa pon ok juga
100g butter
3 sudu besar almond cincang
3 sudu besar sweet cherry/colourfull pearl


.
 dengan api yang perlahan cairkan butter+gula
+madu...larutkan jangan sampai hangit ok.agak2 dah cair semua...padam api.

campurkan cornflakes+almond cincang
+sweet cheery dan gaul kan bersama larutan madu tadi.


.
 susun papercup molek2 dalam tray, dan sudukan cornflakes madu tadi. ikut suka nak byk mana ok.

bakar sekejap dalam 10 minit dengan suhu 150○
sejukkan dulu sebelum isi dalam balang.
iu dia dapat 3 balang huhu...
teringat dekat novel yg sweet tu 
'awek buku, cornflakes madu'

selamat mencuba ye...

44 comments:

  1. Nice sharing .Izinkan saya untuk share resepi ni dengan rakan di blog ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. asma boleh je... jgn lupe link ke blog ni ye

      Delete
    2. Kalau xde oven macam mana?add cara lain x?

      Delete
  2. Replies
    1. Dia ckp 3 sudu besar kn..

      Delete
    2. Dia ckp 3 sudu besar kn..

      Delete
    3. haah 3 sudu makan, boleh adjust ikot selera

      Delete
  3. Seumur hidup, Nia tahu makan je.. Hehee nanti nak cuba laa resepi akak :)

    ReplyDelete
  4. NK BUAT jap lagi. tq for the resepi

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. mmg kena bakar ek,klu x bakar x blh ke

      Delete
    2. anazira, haah sebab nak kekalkan kerangupan , x lerai

      Delete
  6. Nak cuba arini

    ReplyDelete
  7. hai. jemput join segmen saya.

    http://www.mystorymory.com/2014/07/segmen-wow-duit-raya-12-17-julai-2014.html

    ReplyDelete
  8. kalau tk nk ltk gula bolee?? ke lain rasa dia nt?

    ReplyDelete
  9. Sudu besar tu maksud nya sudu makan biasa ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lavenda ye saye, sudu membukit, jgn ratakan

      Delete
  10. Baik! Bagus coba

    ReplyDelete
  11. Dapnyeee..senang je rupanya..thanks for the sharing:)

    sitinorazizah920702.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. kuih ni la first sekali saya buat masa mula mula belajar nak baking

    ReplyDelete
  13. Salam.mcm snang je..mmg nk bwt ni..
    Dalame suruh suami blikn brg takot plak x mjadi.. Hehe

    ReplyDelete
  14. Klu Xbkar..xlekat la..xblh smpn lme..jtuh bderai nnt

    ReplyDelete
  15. Saya xde penimbang,, agak2 100gram tu nak sukat mcm mana

    ReplyDelete
  16. Tgh membako ni,tks mama darwiish,mintak halal resepi ye..td mempenyek2 conflakes,smpt jugak meratah,manis just nice xde la tahap ptg kaki:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aleeya same2, boleh adjust ikot citarasa

      Delete
  17. nak share resepi boleh?

    ReplyDelete
  18. Dah siap! Sedap p ada yg hangus sikit. Kene bakar less than 10 min kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. rozana, ikut oven juga, adjust masa atau kepanasan. :-)

      Delete
  19. Salam, jika badam ganti gajus sedap tak?

    ReplyDelete
  20. salam,, hy sis, nk tanya 200g C/F tu yg size besar ke? dan berapa jam masa utk siapkan?

    ReplyDelete
  21. Akakkkkk.. sedihnyaaa.. terbubuh 6sudu gula.. coz silap baca.. diabetes la raya nii :'((((

    ReplyDelete
  22. Alahaiii... akakkkkk... tersilap buh 6sudu gula.. silap baca... diabetes la raya ni :'((((

    ReplyDelete
  23. biskut raya wajib yanie buat ni..mudah je kan..tq for info..

    ReplyDelete
  24. 100g butter, mcm mna nak agak2 klau xda penimbang?

    ReplyDelete
  25. Mcm mna nak agak2 100g butter klau xda penimbang?

    ReplyDelete
  26. Nak buat kejap lagi.. Bahan dah beli semua.. Tq muah

    ReplyDelete
  27. saya dah cuba dh resepi ni, memang terbaik laa!!!!! semua kata saya punya sedap gilerrrr!!!!! must try u alls yg tak try lagi!!!!! bak kata org korea, _DAEBAK_!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  28. sedap nie..duk depan mata gap sekali habis

    ReplyDelete

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign