Jul 17, 2013

RESEPI GULAI IKAN PATIN TEMPOYAK

koi orang pahang, temerloh haha memang x sah kalau x makan ikan patin tempoyak....puhhh x payah lauk lain dah...
kalau gulai patin tempoyak belah temerloh ni simple je...dan yg paling penting ikan nya memang confirm fresh dari sungai...sangkar atau kolam.



.
hah inilah rupa si patin....kulit nya tegang tu...shinny lagi..
ok mula2 1 ekor ikan patin tu korang potong lah jadi beberapa ketol. cuci bersih dengan asam jawa utk hilangkan hanyir dan toskan.




.
 cili api ikot suka korang, 1 senduk tempoyak, 1 genggam daun kesum.
korang tumbuk sampai limat cili tu, gaul ngan tempoyak...campur sikit air utk dijadikan pes.




.
 k finally korang satukan semua bahan2 tadi dalam periuk,tambah air ikotlah kalau nk banyak kuah tambah byk air. api sederhana ok. tambahkan kunyit dan garam.jangan korang asyik kacau gulai nanti hancur.



.
 tadaaa siap sudah...nampak simple....tp 'cer aok cube mesti bertamboh nasik heheh'
selamat berpatin patin

11 comments:

  1. huaaa...sy duduk di perantauan n my fren org temerloh...slalu mintak sy masak bende ni...mane laaa nk dpt aduiyai

    ReplyDelete
  2. Alaa sian nye....emmm boleh tukar ikan lain...bab tempoyak pulak kt sane x de kan...mmm boleh guna asam keping je...yg lain same...cuma rasa x lemak la...cpat balik temerloh hehe

    ReplyDelete
  3. Sejak kawin dgn org temerloh ni selera makan saya sudah bertukar...gulai tempoyak ikan patin jadi kegemaran pulak. Tiap kali balik temerloh ikan patin gan ikan talapia tak akan miss. 3,4 ekor ikan talapia & patin mesti kena beli sebelum balik KL.

    ReplyDelete
  4. terima kasih ya bg resepi ni..blh try2 masak..bgs utk bkl pngntin mcm sy ni..hehe

    ReplyDelete
  5. yeayyy bangga jadi orang temerloh..hehe

    ReplyDelete
  6. bangga koi org pahang..ket nye koi xleh nok telan..:-)

    ReplyDelete
  7. waaaa.. sy tk suka tempoyak.. hehehe.. and tk pernah makan ikan patin :D sadis sungguh,,

    ReplyDelete
  8. saya semenjak diajar mkn ikan patin msk tempoyak x miss x g mkn kt temerloh...balik borong ikan mentah lak....terbaikla..

    ReplyDelete
  9. saya ni pulak orang utara, xde kaitan ngn tempoyak patin, xlalu nak makan ikan sungai lak tu... tp sekarang ni anak dalam perut yang mengidam nak makan tempoyak ikan patin..huhu..weekend ni baru nk pi cari tempat best2. .harap xmenyesal nanti walaupun pertama kali nak try tempoyak patin ... :)

    ReplyDelete
  10. Mieza suka lauk ni tapi x pernah try masak sendiri. Thanks kak sbb share recipe, nanti dapat ikan patin nk try buat. Ada tips x cmne nk pilih ikan patin yg elok kalau pegi pasar/hypermarket tu? Cmne nak tau ikan tu fresh, pastu ada beza ke antara ikan sungai dgn ikan bela kat sangkar?

    ReplyDelete

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign