RESEPI KERABU UDANG ALA THAI

July 31, 2013

 emmm yummy kegemaran ku sampai bile2 haha...belajar resepi ni mase keje partime kat kedai makan thailand di kuatan dulu huhu.dapat makan kerabu ni. x de nasi pon x apa....terliur x...jom tengok resepi nya...ori resepi from yala...thai



.
 semangkuk udang
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1 biji limau nipis
1biji tomato
2 cili padi
segenggam daun ketumbar
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar gula
1 batang serai


~ udang tadi rebus sekejap je.lama nanti keras.bahan laun racik halus2

~ satukan semua dalam bekas dan gaul sebati.tambah sikit air tebusan udang.jgn letak garam pasal sos ikan dah masin.

selamat mencuba
sawadeeeekap

You Might Also Like

2 ulasan

  1. saya pun suka makan ni. boleh la buat petang ni tapi tak der pulak fish sauce tu. kena pi cari la dulu.

    ReplyDelete
  2. Saya dah try, sedapp, cuma takde limau saya bubuh lemon.. And gula saya bubuh gula melaka and lebihkan sikit sebab saya suka manis sikit.. Terima kasih for the recipe..

    ReplyDelete

Hasil penulisan / ulasan / review adalah berdasarkan pengalaman / penggunaan sendiri. Kesan mungkin berbeza mengikut individu. Sebarang aktiviti copy paste mestilah dengan keizinan dan makluman kepada Mama Darwiish

NUFFNANG