Jul 31, 2013

RESEPI KERABU UDANG ALA THAI

 emmm yummy kegemaran ku sampai bile2 haha...belajar resepi ni mase keje partime kat kedai makan thailand di kuatan dulu huhu.dapat makan kerabu ni. x de nasi pon x apa....terliur x...jom tengok resepi nya...ori resepi from yala...thai



.
 semangkuk udang
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1 biji limau nipis
1biji tomato
2 cili padi
segenggam daun ketumbar
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar gula
1 batang serai


~ udang tadi rebus sekejap je.lama nanti keras.bahan laun racik halus2

~ satukan semua dalam bekas dan gaul sebati.tambah sikit air tebusan udang.jgn letak garam pasal sos ikan dah masin.

selamat mencuba
sawadeeeekap

2 comments:

  1. saya pun suka makan ni. boleh la buat petang ni tapi tak der pulak fish sauce tu. kena pi cari la dulu.

    ReplyDelete
  2. Saya dah try, sedapp, cuma takde limau saya bubuh lemon.. And gula saya bubuh gula melaka and lebihkan sikit sebab saya suka manis sikit.. Terima kasih for the recipe..

    ReplyDelete

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign