Jul 9, 2013

RESEPI KUIH TAKO @ TEPUNG PELITA


Lapisan Bawah (hijau)
25g tepung hoen kwe (hijau & ada tulis pd tiub)
1 1/2 cawan air
gula ikut suka...kalau nk manis lebihkan
2biji sengkuang cina @ 1/2 buah pear ( potong kiub kecik2)


Lapisan Bawah (putih)
25g tepung hoen kwe putih
2 cawan santan
secubit garam + gula
1 1/2 cawan air

Cara2 Penyediaan :
Semua bahan2 tadi just campurkan semua dalam periuk dan korang sentiasa kacau sampai sebati.Api kene sederhana ye....bila dah ade letupan kecil boleh tutup api.

Mula2 korang susun bekas dia dlm dulang, taburkan kiub2 sengkuang tadi, dan tuang lapisan hijau.korang tunggu jap biar sejuk sikit then tuang yang putih pulak....So Simpleeee kan


Perbezaan kuih tako & tepung pelita
1. kuih tako guna tepung hoen kwe yang memang dh siap paking ade kaler hijau,putih & kuning.kalau tepung pelita pulak just guna tepung beras dan korang kena tambah pewarna sendiri.

2.kuih tako ada kiub2 sengkuang cina @ buah pear kat lapisan hijau bg mendapatkan tekstur crunchyyy gitu...tepung prlita kosong jer.

3.bekas kuih tako guna daun pandan kuih tepung pelita plk guna daun pisang.

TAPI APE YG PENTING KEDUANYA SEDAP DAN SAMA WARNA HEHEE
SELAMAT MENCUBA
&
SELAMAT BERPUASA


1 comment:

  1. sdg giat mnjalankan bisnes kuih tako bln pose ni.. laku hari2...suker

    ReplyDelete

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign