Jul 25, 2013

RESEPI TART NENAS PALING SIMPLE, GEBU & CONFIRM JADI

hai semua....malam tadi duk buat projek kuih raye hehe.my fav tart nenas gulung.tapi resepi yg aku guna pakai adalah resepi yg paling simple.korang just beli yg ready make ok...huhu...x yah pening nak sukat2...nak2 bulan puasa ni nak rasa2 manis2 tu makhrukh puasa hehe 
* ayat orang malas



. hah simple je kan.aku beli jenama nona punya..dah siap sekali ngan jem nenas dia..harga rm11 after promosi....


bahan untuk doh..
1 kotak tepung ready made tart nenas nona
250g butter
1 biji telur
bahan untuk filling..
400g jem nenas
garnishing..
1 biji telur

cara2 ...
- korang just boleh baca belakang kotak hehe....tp aku terangkan juga k.
-  campur & gaul sebati butter dan telur.
- dan kemudian masukkan dan adun sebati dengan tepung.
- uli dan uli...so jadilah doh yg lembut,lembab gitu
⊙ semua ni aku uli guna tangan je pasal akan jadikan kuih kita fluffy

⊙ korang panaskan oven dan butterkan tray korang siap2
- korang bentukkan doh dan sumbat sampai penuh dalam acuan tart
- tekankan dan buat garisan panjang dan letak jem di pangkalnye & gulung.
- atur dalam tray cantik2 dan korang sapukan telur dengan berus utk daoatkan colour keemasan n glitter itu.
⊙ pastikan corak tart belah bawah tau, kalau nak cepat & senang korang gentel awal2 jem tu.
- bakar 15 minit dengan suhu 160 atau sampai warna dia jadi golden.


Tarrrrrra dapat 1 balang dah....yang dah kena ngap ngan kami adalah 10 biji hehe...selamat mencuba.....selamat berpuasa
♡♥♡♥♡♥♡♥



5 comments:

  1. wah..dh mula siapkan kuih raya..sedapnye

    ReplyDelete
  2. hehe...saje2 buat..x de keje ..beli tetap beli haha

    ReplyDelete
  3. sedap nya !! tak pernah guna readymade nye tepung.. selalu buat from scratch..huu xberapa gebu hu. nnti nak cuba yg ni plak ^^

    ReplyDelete
  4. sedap! nk crik nona tat la...makacih atas ilmu ni...

    ReplyDelete

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign