Sep 18, 2013

TIPS JIMATKAN PENGGUNAAN BATERI PHONE

Sekarang zaman teknologi, boleh dikatakan semua rakyat Malaysia mampu dan memiliki telefon bimbit, telefon pintar, telefon x pintar dan segala bagai gadjet yang canggih manggih kan.Tips menjimatkan atau meminimumkan penggunaan bateri phone ni boleh lah kita cuba dan guna pakai...ok.sharing is caring heee



Power Bank

Sekarang memang macam goreng pisang panas dah jualan power bank ni.so hati2 dengan barangan tiruan.dengan power bank kita dapat mengoptimalkan penggunaan bateri, selain dapat dijadikan bateri pendua okay...


Pemilihan setting 3G atau 2G

Kita boleh jimatkan bateri dengan menetapkan talian telefon sama ada 3G atau 2G.Biasanya 2G lebih jimatkan bateri kerana..ia digunakan hanya untuk penghantaran data berbanding 3G yang memberikan servis layanan multimedia...macam youtube,blogging tu....kan loading nya lama....lagi lama loading lagi kuat makan bateri hu.


Guna aplikasi battery saver

Just buka aje app store,play store..search je battery saver...hah korang pilih yang mana satu....senang,cepat hu


Tetapan mode display

Setting atau tetapan cahaya...di ruang setting phone tu...adjustkan...jgm cerah sangat skrin, makin cerah skrin makin banyak pakai bateri, tapi jangan sampai x nampak apa pulak he2.


Hadkan penggunaan
Kalau dah dicuba semua tips kat atas tapi x menjadi....jangan campak phone ye....just hadkan penggunaan macam dengar lagu,gaming2 kan ...tapi its up to u ok....

posted from Bloggeroid

4 comments:

  1. licha nak kongsi tips charge battery dgn cepat.
    tukar setting hp kepada flight mode, pastu charge. memang cepat full. haritu terbaca di internet

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq liza....nice info...tq baca entri ni k...

      Delete
  2. wah..nice sharing mama
    blh try ni..jimat sikit bateri tu kan
    yumida isi tabung Nuffnang sini...selamat menabung :)

    ReplyDelete
  3. berguna tips ni. thanks for sharing ^^

    ReplyDelete

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign