Resepi Pavlova versi malas tapi yummy

October 19, 2013

Pavlova merupakan manisan atau pencuci mulut dari negara Australia.Nama pavlova juga diambil bersempena nama seorang ballerina Rusia yang mempromosikan manisan ni.Ahhh Ade ku kisah...hehe..sana sini ramai duk sibuk citer pasal pavlova kanjom try buat sama nak...

Resepi pavlova versi malas tapi yummy



Bahan2 :
4 biji putih telur (suhu bilik)
4 sudu besar gula kastor/icing
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh cuka makan/krim tart tar
1 sudu teh esen vanilla

Bahan topping versi malas:
1 botol whipped cream ready for use he..

Cara2:
- Panaskan oven 15minit dengan suhu 140○

- Asingkan putih telur dari kuning nya.

- Putar pada kelajuan maxima sampai jadi macam buih
sabun.

- Tambahkan gula dan putar lagi sampai jadi soft peak korang terbalikkan mangkuk, maringue x
jatuh.Lebih kurang 15 minit la.

- Tambah tepung+cuka+esen vanilla dan putar.


- Alaskan tray dengan baking paper agar x mekekat..
dan korang letakkan maringue tadi, ikut la nak bentuk
ape pun.

- Turunkan suhu oven kepada 130○ dan letakkan
adunan tadi dalam oven dan bakar selama 1jam.

- Biar pavlova di dalam oven sampai betuk2 sejuk.

- Haha part malas ni..malas nak pakai whipped cream
dalam kotak...aku pun beli yang dh siap he..just
shake2 dan spread atas pavlova.Hias dengan fuitty
mutttty...Tadaaaaa siap..simpan dalam peti ais
dalam 30minit utk keenakan berganda hehe

SELAMAT BERPAVLOVA
posted from Bloggeroid

You Might Also Like

0 ulasan

Hasil penulisan / ulasan / review adalah berdasarkan pengalaman / penggunaan sendiri. Kesan mungkin berbeza mengikut individu. Sebarang aktiviti copy paste mestilah dengan keizinan dan makluman kepada Mama Darwiish

NUFFNANG