Oct 19, 2013

Tips Membuat Pavlova

Pavlova kalau dengar dia punya bahan memang macam makan kacang, senang nya..tapi awas ye salah teknik dan langgar pantang alamatnya bentat lah pavlova kita he...Semua ni berdasarkan pengalaman dan rujukan hehe.FYI sampai 3rd time tau ku cuba buat pav ni...tapi cuba juga sampai jadi.Ok jom tengok apa lah **tips dan pantang larang membuat pav ni ye**

**Pastikan semua peralatan dari mixer sampai lah spatula semua nya harus betul2 kering, bersih.Kalau x..putih telur x akan kembang dan bertanduk.**

**Putih telur betul2 diasing dari kuningnya dan kulit nya.Better pecahkan satu persatu dalam bekas lain sebelum masukkan dalam mixer takut nanti ada telur busuk.**

**Panaskan oven bila nak start pukul telur.Kalau x nanti bentat.**

**Guna baking paper supaya pavlova kita senang diangkat, cornfirm x melekat.**

**Guna kelajuan maximum bagi cepatkan proses**

**Pastikan adunan betul2 soft peak atau sampai bertanduk, telangkupkan bowl, adunan x jatuh atas kepala, kalau x nanti x jadi pavlova

**Bila pavlova dah masak jangan terus keluarkan dari oven, biar dia sejuk dalam oven dengan buka sikit je pintu oven.ala2 sauna gitu

**Lagi merekah pavlova lagi menjadi

**Teksturnya rangup di luar,lembut bak mashmello didalam hee

**Rasa yang manis boleh di seimbangkan dengan buah2 yang masam macam strawbery,kiwi,oren dll

**HARAP2 TIPS TADI DAPAT MEMBANTU YE...KENA BANYAK SABAR COZ CIK PAV NI SOO SENSITIF

4 comments:

  1. salam singgah sini mintak mama komen sikit baju baru blog paan ni http://ifharzcho.blogspot.com/2013/10/new-design.html

    ReplyDelete
  2. tq bagi tips..akak tak pernah lagi buat...anak dara dok suruh buat tp tak terbuat-buat lagi..dgn adanya tips ni,dapat la membantu akak ni nanti:)

    ReplyDelete

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign