Nov 2, 2013

Tutorial Bunga Dari Crepe Paper

      Dulu ada buat entri pasal jambangan bunga tangan dari crepe paper kan.
   so sekarang jom tengok tutorial bunga crepe pulak ok.So easy,simple n dimple hehehe


.
 1st off all kena ada crepe paper.
Brand ni memang ok, lembut dan tak luntur warna.
Boleh beli dekat kedai jual barangan hantaran,kraf atau alat tulis.70sen sekeping.1 bundle ada 10kpg huhu.
Macam2 warna ada.


.
mula2, buka 1 keping paper crepe tadi, kemudian lipat menjadi 4 lipatan panjang.

Kemudian lipat 3, x paham ...tengok gambar k hehe...

Akan dapat 6 keping, setiap keping ada 4lapis..maknanya semua ada 24 lapis lah.So 1 keping crepe paper dapat 6 kuntum bunga ok.


.
 Ambil 4 keping potongan tadi, kemudian lipat menjadi kipas.
Lipat sampai habis, x kisah lah berapa lipatan, selalu akan dapat 8 lipatan.

Kemudian potong kedua2 hujung nya macam gambar di atas.Tapi sebelum tu ikat tengah2 nya dengan dawai bunga, agar x berterabur nanti.

Lepas tu boleh lah buka dan kembangkan kelopak bunga, 1 demi 1 lapis.


.
 akan terhasil sekuntum bunga macam ni.cantik x..
tapi jgn ganas2 masa kembangkan dia, sebab nanti koyak pulak, kena ada feel gitu hehe.
selamat mencuba kengkawan

15 comments:

  1. Crepe paper bukan ke yg org panggil kertas tisu tu kan? Cantikk
    Sahizatul Sahimi

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah same la tu...xtually pakai tissue pon bolaeh, agi senang x payah byk kali potong

      Delete
  2. Cantik...masa pergi kedai cenderahati ada nampak..nak beli taknak beli..sebab xtau nak buat ape...next time nak try buat lah..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq mawar he..nanti try..bila bnyk2 lagi cantik

      Delete
  3. wahh kreatifnya. nampak mcm brooch bunga yg org selalu pakai sekarang ni. tk reti nk buat bunga ni huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq mazni...ooo selalu yg broock dorang pakai felt atau organza...cantek kan hehe

      Delete
  4. waaa. nice one. cantik sgt2. boleh la buat utk hantaran, heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq aimi...xtually sye pon wat hiasan utk adik pnye hantran crepe flower ni hehe

      Delete
  5. kreatif la mama..cantik hasilnya
    ok blog mama ni...lately sukar nak online..masih bercuti di kpg :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq ye yumi....kalau bunga semua cantek kan hehe...
      ooo its ok yumi...bukan pe ade blogger kte x leh cari url blog ni hu...seraaaam

      Delete
  6. cantik dan murah budget klu nak buat bunga telur . dulu saya buat bunga manggar utk pengantin guna kertas ni ...

    ReplyDelete
  7. Yeayyy.. akhirnya! thanks mama! <3

    ReplyDelete
  8. Wah..cntiknya..mmg jimat tuk buat bunga tlur ni..wat hiasan dlm umh pun bleh ni..

    ReplyDelete

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign