Tips Membersihkan Berus Gigi

by - December 18, 2013

Tahukah kita bahawa bakteria suka membiak pada berus gigi yang tidak bersih.Ini akan memudaratkan kesihatan kita.Bagaimana nak membersihkan berus gigi dengan cara yang betul?

Langkah 1
Bilas berus gigi anda dengan air paip panas selepas setiap penggunaan untuk
menghapuskan ubat gigi, makanan dan serpihan lain yang mungkin kekal pada berus.

Langkah 2
Isikan gelas bersih dengan cuka putih.
Rendamkan kepala berus gigi dalam cuka supaya bulu benar-benar dilindungi.

Langkah 3
Rendam berus ggi tadi selama beberapa jam. Cuka mampu membunuh kebanyakan bakteria dan kuman di berus gigi.

Langkah 4
Keluarkan berus gigi dari cuka, bilas di bawah air paip dan letakkan ia tegak untuk udara kering.Contoh nya dalam gelas.

TIP DAN AMARAN

* Gantikan berus gigi anda sekurang-kurangnya setiap tiga hingga empat bulan.

* Elakkan menyimpan berus gigi anda dalam bekas yg ditutup kerana
   boleh meningkatkan pertumbuhan bakteria.

* Jangan berkongsi berus gigi anda dengan sesiapa pun.

posted from Bloggeroid

You May Also Like

4 ulasan

  1. eh , bertutup tu dgn cover brush tu sma ke?
    ke mcm mna?
    Mg salu 3 bulan je buang, nampak mcm mmbazir tp ggi lg pnting .
    nnti skit gg bdan merana ..hehe :)
    letak cuka tu xpenah lg ..

    ReplyDelete
  2. MG : Haah macam gambar kat atas tu...kalau nk tuutp pkai cover tu boleh tapi make sure berus gigi tadi betul2 kering.Sebab bakteria suka duk kat tempat lembab n basah.

    CIK VIOLET : sharing is caring tq :)

    ReplyDelete

Hasil penulisan / ulasan / review adalah berdasarkan pengalaman / penggunaan sendiri. Kesan mungkin berbeza mengikut individu. Sebarang aktiviti copy paste mestilah dengan keizinan dan makluman kepada Mama Darwiish