Tips Membersihkan Berus Gigi

December 18, 2013

Tahukah kita bahawa bakteria suka membiak pada berus gigi yang tidak bersih.Ini akan memudaratkan kesihatan kita.Bagaimana nak membersihkan berus gigi dengan cara yang betul?

Langkah 1
Bilas berus gigi anda dengan air paip panas selepas setiap penggunaan untuk
menghapuskan ubat gigi, makanan dan serpihan lain yang mungkin kekal pada berus.

Langkah 2
Isikan gelas bersih dengan cuka putih.
Rendamkan kepala berus gigi dalam cuka supaya bulu benar-benar dilindungi.

Langkah 3
Rendam berus ggi tadi selama beberapa jam. Cuka mampu membunuh kebanyakan bakteria dan kuman di berus gigi.

Langkah 4
Keluarkan berus gigi dari cuka, bilas di bawah air paip dan letakkan ia tegak untuk udara kering.Contoh nya dalam gelas.

TIP DAN AMARAN

* Gantikan berus gigi anda sekurang-kurangnya setiap tiga hingga empat bulan.

* Elakkan menyimpan berus gigi anda dalam bekas yg ditutup kerana
   boleh meningkatkan pertumbuhan bakteria.

* Jangan berkongsi berus gigi anda dengan sesiapa pun.

posted from Bloggeroid

You Might Also Like

4 ulasan

  1. eh , bertutup tu dgn cover brush tu sma ke?
    ke mcm mna?
    Mg salu 3 bulan je buang, nampak mcm mmbazir tp ggi lg pnting .
    nnti skit gg bdan merana ..hehe :)
    letak cuka tu xpenah lg ..

    ReplyDelete
  2. MG : Haah macam gambar kat atas tu...kalau nk tuutp pkai cover tu boleh tapi make sure berus gigi tadi betul2 kering.Sebab bakteria suka duk kat tempat lembab n basah.

    CIK VIOLET : sharing is caring tq :)

    ReplyDelete

Hasil penulisan / ulasan / review adalah berdasarkan pengalaman / penggunaan sendiri. Kesan mungkin berbeza mengikut individu. Sebarang aktiviti copy paste mestilah dengan keizinan dan makluman kepada Mama Darwiish

NUFFNANG