Jan 14, 2014

Genting Highlands Here We Come !

Dah lama planning dengan en.suami nak ke Genting Highlands makan angin..tapi ada saja aral melintang he.Tapi rezeki si Darwiish 31 Dec 2013..sampai juga kami kesana.Jarak dari rumah taklah jauh sangat, tak sampai 1 jam pun he.


Nak merasakan kehebatan pemandangan dari atas, kami pun decide naik skyway..jalan langit haha jangan main2 ye.Parking je kereta kat bawah, dan beli tiket di kaunter skyway, kalau nasib baik, x payah beratur panjang2.

Harga tambang genting skyway:
1 hala = RM6
2 hala = RM12
Epress= RM30=2 hala

Better beli terus 2 hala, nak balik nanti tak payah beratur beli tiket.Bagi budak2 bawah 90cm x payah bayar.Jangan ngelat yer sebab ada alat pengukur hehe.


Kereta kabel tu dipanggil gendola.Setiap gendola boleh muat sampai 8 orang.Tapi masa kami naik tu just 5 orang aje.Selesa sikit kan.
Masa nak naik gendola kena hati2 sebab dia sentiasa berpusing..he kena cepat naik..Dalam gendola dilarang makan ye..hanya ada tingkap kecil je..ada 4..x payah aircond...memang sejuk lah..
Tengok muka aku yang cuak gayat, Darwiish steady je hu


Masa mula2 nak berlepas tu, hu memang seram sejuk la, pasal aku ni jenis gayat ye, pastu die macam menjunam je hu,laju juga...tapi bila dah atas dia slow, bagi kau lagi gayat he...mana tak nya, entah berapa ratus kaki ke bumi..uikkk kalau lah jatuh...nauzubillah...
Subhanallah..memang ciptaanNya hebat,indah,nyaman...Bila berselesih dengan gendola sebelah sana terasa bergoyang2 he..tapi cuaca masa kami naik sangat cantik...Dalam 15minit juga nak sampai.Kalau naik kereta 1/2jam kot.


Jumpa lah si Adlin Aman Ramli & AC Mizal he.Sempat lagi bergambar.AC so sporting huhu...


Ni lah moment2 kat sana...kita bagi papa & Darwiish jer enter frame hu.Jalan2,makan2,possing2 he..nak main, si Darwiish kecik lagi..so tengok aje..main je dekat game tu hah.


Masa nak balik, lebih kurang 4 petang, cuaca mula sejuk, kabus tebal, gerimis2, aku dah start selesema, sejuk, memang tak tahan sejuk...minum kopi pun x mau nye he...Masa turun skyway memang x nampak apa, kabus tebal...boleh pulak dia berhenti tengah2 hutan u...arggghhg..apakah terjadi? Angin kuat, terasa gendola bergoyang.Jangan panic? Hahaha...banyak2 lah ngucap yer...


Alhamdulillah selamat lah perjalanan kami....Moga menjadi kenangan terindah dan kenangan buat Darwiish besar nanti.Hah ni lah kenangan dari Genting Hinghlands Skyway not free yer...RM50 huhu...

posted from Bloggeroid

6 comments:

  1. wah bestnya... go-cart jangan lupa naik taw.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. he sha dhira...cuci mata n makan2 je....darwiish kecik lagi hu

      Delete
  2. lama dh tak pegi genting. last saya pegi masa darkah 4, 2007. haha :p

    ReplyDelete
  3. Menarik. Lama tak pergi genting. Tapi kereta kabel tu memang tak pernah naik. =)

    ZH Blogger

    ReplyDelete
  4. dulu saya suka ikut kawan2 naik genting tengah2 malam sebab syok dengan angin sejuk dia.. dulu jela. sekarang dah insaf. hehehe. tapi, xpernah pun mencuba permainan di sana.

    ReplyDelete

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign