Jan 30, 2014

Ilmu Blogspot Blogger Malaysia

Tamat : 31 Jan 2014

3 Ilmu Blogspot Yang Saya Tahu Dan Ingin Kongsikan Bersama Adalah :

Cara Penulisan Yang Mampu Menarik Pembaca
Cara atau gaya penulisan entri kita memang menjadi salah satu daya penarik pengunjung dan pembaca untuk membaca entri kita tanpa jemu.
Seeloknya penulisan kita menggunakan ayat-ayat yang sopan, mudah difahami dan ringkas.
Haruslah mengikut kreativiti, originaliti sendiri.Jadi diri sendiri.
jangan sesekali menjadi blogger 'copy paste'.Silap haribulan anda di 'band' blogger di luar sana.
Selalunya satu entri jumlah perkataan yang standard adalah 300 patah perkataan, kalau lebih tu faham-faham je lah kan.Kalau panjang lebih baik buat entri berantai atau sambungan entri kedua.
Sebaiknya sertakan gambar,video atau ilustrasi bagi membuat pembaca blog kita tidak jemu dan tertarik sambil melihat visual.

Kedudukan Widget Yang Betul
Widget-widget ni seharusnya diletakkan di tempat yang sesuai bagi memudahkan pembaca yang bertandang ke blog kita.
Contohnya widget follower, Google+ diletakkan di bahagian atas, atau di bahagian atas sidebar,Tak adalah pembaca terkial-kial mencari.
Widget-widget lain seperti lagu, jam, kalendar dan sebaginya boleh diletak, tapi ingat ia akan mempengaruhi kelajuan loading blog anda.Pembaca tak suka menunggu lama.

Meningkatkan Pembaca / Pengunjung Dan Follower
Selain entri,penyampaian yang bagus, kita perlu rajin blogwalking, melawat rakan bloggers yang lain.'What You Give You Get Back'.
Ping entri di laman sosial seperti FB,Fanpage,Tweeter,Insta,Google+
Sertai atau menaja contest,giveaway dan lain-lain.
Rajinlah update blog, jangan biarkan bersawang, nanti disangka blog kita dah tak aktif.
Untuk tips lanjut bolehlah baca entri ni :

Itulah sedikit sebanyak pengetahuan blogspot yang daripada saya seorang blogger picisan kongsikan bersama.Diharapkan sedikit sebanyak dapat memberi panduan dan mafaat kepda semua.
Wish Me Luck :)



Kontes Ilmu Blogspot Blogger Malaysia dianjurkan oleh HASRULHASSAN.COM dan
ditaja utama oleh Blog Hebat Syuhada1981.com, Dikbee.com, AbangEnsem.com, EjamOthman.com, Saji.my
serta ditaja bersama oleh Blog Mesti Baca Babyaimacomel.blogspot.com, MawardiYunus.com, MiziSempoi.com,
DindaMaisarra.blogspot.com, Ecadwinkyasha.com, Terbaek.net,
DuniaFarisya.com, Paly.my, Phat.my dan Blog Ieta. Kontes Hadiah Utama Tunai RM400 disokong KomisenJobdirumah serta iBiasiswa.my.

2 comments:

  1. tq for sharing..tapi agak terganggu jugak kan kalo ada ads bertempek..kita scroll bawah atas, ads ikut memanjang..

    ReplyDelete
  2. terima kasih diatas perkongsian.datang dari senarai peserta segmen ilmu blogspot. done follow anda, salam ukhwah, salam perkenalan, dari : MyCherita

    ReplyDelete

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign