Mar 21, 2014

Resepi Lidah Kucing Rainbow Paling Sedap & Rangup



Ha cantik kan...warna warni, sebenarnya biskut ni popular di Indonesia dan Singapore.Sekarang dah mula popular di Malaysia.Sangat simple,rangup dan sedap.Sesuai untuk kanak-kanak kerana teksturnya yang rangup dan lembut.Boleh dijadikan biskut raya atau doorgift.

Resepi Lidah Kucing Rainbow

250 gm butter
175 gm gula kastor
100 ml putih telur
200 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
1/4 sudu teh emplex
6 warna berbeza (merah,oren,kuning,hijau,biru,purple)

Dulang khas lidah kucig rainbow
(boleh beli di kedai2 bakeri, banyak saiz, harga RM22++)

Cara-cara
1. Griskan loyang dengan sedikit butter

2. Ayak tepung jagung, tepung gandum dan emplex, ketepikan.

3. Dalam mixer pukul mentega dan gula hingga berkrim.
Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati.
Masukkan tepung dan kaup balik dengan spatula hiungga rata.

4.Bahagikan adunan kepada beberapa bahaagian.Letakkan pewarna untuk setiap bahagian.Letak setitik kecil sahaja kerana warna akan memekat pada biskut yg telah masak.



5.Masukkan dalam piping bag atau bag plastik untuk setiap warna berlainan.
Potong hujung muncung bag plastik atau piping bag kecil.
Paipkan atas loyang lidah kucing.
Jangan paipkan terlampau penuh kerana aduna akan mengembang bila dibakar.



6. Bakar dalam oven pada suhu 150 C selama 15 ~ 20 minit.
Jaga jangan sampai keperangan dan hangus.
Biarkan sejuk sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara.



Untuk tempahan boleh hubungi saya AIN 0129125998

SELAMAT MENCUBA #pray4MH370**

posted from Bloggeroid

83 comments:

  1. Wah, rainbow gittew. Sedap bohh (Y) . Terima kasih share resepinya MAMA :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah2 bercookies kite hehe...selamat mencube...sama2 kasih...sharing is loving ^_&

      Delete
  2. Assalamualaikum mama. sedapnya. teringin nak makan ni. hehehe cari kat kedai tak jumpa pun. banyak orang jual online je Y_____Y selamat pagi, singgah sambil menabung sini~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam sheila...terima kasih...ooo kebanyakkannya jual online...raya mungkin banyak di pasaran terbuka kot...susah2 try buat sendiri je hehe....terima kasih atas tabungan iklas ^_^

      Delete
  3. wah sedapnyer mama Darwish...!!post la sikit kat sini..kiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih akma....sis pos gambar ngan resepi je la ye hehe....terima kasih sudi membaca dan mengomen ^_^

      Delete
  4. Replies
    1. Boleh ^_^
      Emolex ni digunakan untuk melembutkan roti atau merangupkan biskut dan crumble.boleh dibeli di pasaraya bahagian baking atau nak senang beli di kedai bakeri.

      Delete
  5. Replies
    1. boleh rujuk entry yg ini ye

      http://mamadarwiish.blogspot.com/2014/04/apa-itu-emplex-dan-kegunaannya.html

      Delete
  6. sis , oven tu yang panas atas bawah ke apa ? boleh ke pakai oven yang biasa je just panas atas tu

    ReplyDelete
  7. sis , oven tu yang panas atas bawah ke apa ? boleh ke pakai oven yang biasa je just panas atas tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis pakai oven panas atas bawah...em boleh, sebab cookies ni sama macam cookies lain macam semperit...tapi better rendahkan suhu takut terlalu gelap...dan tambahkan masa 2-3minit

      Delete
  8. Salam,sy nk bertanya ckit...kenapa masa panas cookies ni rangup elok,tapi bla sejuk dia tak rangup..apa yg tak kena yee..mohon tunjuk ajar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam intan....seeloknya selepas cookies dikeluarkan dari oven...letakkan cookies di atas redai..biarkan sampai betul2 sejuk, baru simpan dam bekas kedap udara....kalau x dia akan jadi lembab,

      Atau cookies kurang masak, cuba turunkan suhu sedikit dan tambahkan masa membakar 2 minit.

      Delete
  9. Assalamualaikum... sis sy nk tanye. Berapa suhu oven n masa yg ideal utk bkr cookies ni? Sis jual cookies sebekas berapa rm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam....suhu ideal 140-150...tapi kena selalu perhatikan...cookies ni sensitif...mudah hangus...buat masa ni tempahan x diterima he...selalunya 135pcs 35RM

      Delete
    2. Assalamualaikum..Mama Darwish..mohon kebenaran tumpang iklan ye..
      Sy ade jual biskut lidah kucing. RM20/bekas. Terima kasih.

      Delete
  10. terima kasih atas perkongsian ;)

    ReplyDelete
  11. boleh tau x satu adunan ni boleh dpt brape pcs ya?cadang nak buat doorgift besday anak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam 150 pcs....tp kena berhati ye...cookies ni mudah hangus dan patah sebab teksturnya yang nipis dan rangup...best of luck

      Delete
  12. Salam kak...saya nak tanya kenapa cookies ni saya buat..selepas da siap.bakar..dia jadi melekat...pastu jafi hancur...x cantik... tolong tunjuk ajar kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ryca lepas siap bakar. biarkan cookies sejuk sebentar, baru keluarkan cookies dari acuan.kena hati-hati sebab ia memang lembut, rangup.

      Delete
  13. kalau tk letak tepung jagung ape jadi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lily... tepung jagung tu fungsi dia meringankan dan merangupkan cookies.

      Delete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. Sis..saya dah cuba buat..menjadi n kemas...saya nak mintak izin share resepi dkt fb..

    ReplyDelete
    Replies
    1. athirah.... wah baguslah menjadi, boleh je untuk tujuan yg baik, tp kalau boleh back link ke blog ni ye...

      Delete
  16. Biskut ni cantik n sedap d mkn..tq

    ReplyDelete
  17. Biskut ni cantik n sedap d mkn....my hubby sukakannya....tq..

    ReplyDelete
  18. Biskut ni cantik n sedap d mkn....my hubby sukakannya....tq..

    ReplyDelete
  19. Sy buat tak jadi. Huhu. Ape pun. Terima kasih. Sy akan Cuba lagi.

    ReplyDelete
  20. Kenapa sy buat die melekat pd acuan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sharifah, kena pastikan bahan2 tepat sukatan. cookies ni memang leceh dan senSitif

      Delete
  21. Salam kak. Nk tny 100g putih telur tu agak2 dlm berapa biji ye? Baru nak try buat ni. Hopefully menjadi

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam, lisa dalam 4biji . all the best

      Delete
  22. Assalamualaikum sis . Mana nak cari acu nye tu ?

    ReplyDelete
  23. Thanks mama Darwish,first time cb trs menjadi,tak sempat simpan puun....

    ReplyDelete
  24. Sis , kalau tk gune loyang lidah kucing tu bole tk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. fatin, boleh je tp kena pandai setting barisan jangan kasi bengkok :-)

      Delete
  25. Sis , kalau tk gune loyang lidah kucing tu boleh ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fatin boleh je, cuma nanti x sama lebar dan panjang dan ketebalan cookies.

      Delete
  26. suka biskut ni . hee. tapi selalu beli je :)

    ReplyDelete
  27. salam..nak tya 100g putih tlur..agak2 berapa biji ye?

    ReplyDelete
  28. cookies ni boleh tahan beberapa hari ? contoh mcm nak pos guna poslaju . boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam cookies yg lain, tahan 2minggu hingga 1 bulan dalam bekas kedap udara. pos memang hancur :-)

      Delete
  29. Isyhh.... rainbow ni bukan sebarang rainbow kan? Haha.......

    ReplyDelete
  30. Sis apa jadi kalau tak guna emplex? Boleh ke kalau tak guna emplex tu?

    ReplyDelete
  31. Sis boleh ke kalau takyah guna emplex? Apa jd eh kalau tak guna emplex? N oven takyah panaskan dulu eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. x sure lah yasmin, sbb saye gune emplex.panaskan dalam 10mnit, 70c

      Delete
  32. Assalamualaikum sis, nak tanya, masakan pertama sye guna oven apinye atas bawah jadi agak hangus sikitlah.. kali ke due sy guna api bawah sahaja.. jd, bahagian atasnye lembik.. macam mane ek? Hope sis bagi penerangan.. sy bru belajar. -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepanasan oven tu mungkin x sama .... cuba try adjust2 ye.....

      Delete
  33. kat mane nk beli emplex tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kedai jual bahan kek, kat pasaraya pun ada

      Delete
  34. Assalamualaikum awk...sy bru try resepi yg awk bg alhamdulillah menjadi...terima kasih byk2 smoga murah rezeki awk selalu berjaya dunia dan akhirat. Aamiin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, seronok saya dengar... mula2 je mcm payah tp ok kan hehe

      Delete
  35. Sis.. Saya dah cuba..
    Ni analisis saya berdasarkan oven saya..

    Dalam satu adunan : tray 1.. Mmg lembik.. Tak rangup.. Sebab terlebih piping.. Jadi tebal. Saya dah cuba biarkan sejuk.. Tetap lembik jugak..

    Untuk tray kedua.. Saya buat betui2 nipis.. Lps masak.. Stgh dari tray saya angkat lepas keluar oven.. Lg stgh bila dah sejuk tray.. Kedua-dua rangup.. Xpecah xhancur.. Elok saja.. Keras rangup..

    Dan saya masak 20minit..

    Mungkin boleh bantu yang lain..

    Tq sis sbb kongsi resepi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq tau share pengalaman, mmg teknik dan oven mempengaruhi resepi ni, kena sabar bnyaj, kena try piping betol2

      Delete
  36. Nampak mcm sedap jer kuih nie ditambah dengan kaler yang cantik...kreatif dan terbaikk

    ReplyDelete
  37. baru tahu namanya, saya panggil dia biskut rainbow jer sbnrnyee, hehehe

    ReplyDelete
  38. Salam..sis,dgn semua bahan kt ats Tu,dpt brapa kping?��

    ReplyDelete
  39. sy nk minak izin copy paste nie resepi ye kak





    ReplyDelete
  40. saya nak tnya 100ml telur putih tu lebih kurang berapa biji telur ?

    ReplyDelete
  41. saya nak tnya , 100ml telur putih tu , berapa biji telur ?

    ReplyDelete
  42. Saya nak tnye tak pakai emplex tu xpe ke ??

    ReplyDelete
  43. Ya Allah.. SEDAPNYA tngok gambar! saya tak pernah buat malah mak saya sendiri pon tak pernah buat..So i just kenal dari kawan..wew tengok gambar serious terliur.. nak buat sendiri, tapi xder bahan! lagipun saya xaktif di dapur >_< not my hobi.. Itulah aq, tahu makan jeaaaaaa.. waaaaaaa nak rasa lagiii

    ReplyDelete
  44. Assalamualaikum sis..mohon share resepi ye.... memang dh lama nk try wat ni....cookies pn memang sedap kn

    ReplyDelete
  45. Salam sis.. sy ska sngt biskut ni.... mohon izin share jgk yer...

    ReplyDelete
  46. kalau tak pakai teh emplex boleh ke?

    ReplyDelete
  47. Knpe sy buat, biskut die jd tak rapuh ye? Jd lembik mcm kek..tp tepi2 die rangup..knpe ye? Tq

    ReplyDelete
  48. Knpe sy buat, biskut die jd tak rapuh ye? Jd lembik mcm kek..tp tepi2 die rangup..knpe ye? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. pastikan bahan semua ikut sukatan. Piping jgn tlampau tebal atau nipis. oven ikut kepanasan yg sesuai. adjust2 sikit. oven x sama kepanasan

      Delete
  49. Salam..nk tnye, knpe biskut sy jadi rangup tepi je? Tgh die basah?

    ReplyDelete

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign