Anemia Semasa Pregnant

by - April 10, 2014

Allahuakbar....inilah dugaan dari tuhan...nampak macam remeh je kalau masa tak pregnant.Tapi bila pregnant memang terasa risikonya pada mama and baby.

Anemia ni keadaan dimana, kekurangan hemoglobin dalam sel darah merah atau lebih mudah difahami dengan tekanan darah rendah.



Kalau hb darah ibu mengandung mesti 11 keatas...tapi aku dari pregnantkan darwiish 9-10 je...masih rendah.Sangat merisaukanlah sebab banyak effect dia samaada pada aku atau baby...emmmm

Memang sebelum ni pun aku ada masalah tekanan arah rendah...so bila pregnant ni lagi lah....doktor pun suggest kan macam2 cara pemakanan yang baik, macam byk makan hati,bayam,sayur,buah selain pil pil hematinik

Sekarang ni tengah cuba iberet vitamin khas untuk anemia pregnancy atas cadangan doktor, so lagi 2 minggu checkup, tengok ada perubahan tak.



DOAKAN KAMI BAIK2 AJE YER ♥

posted from Bloggeroid

You May Also Like

5 ulasan

  1. doc suruh ecah amalkan makan jambu batu..so sejak pregnant waktu lunch mesti ecah makan jambu batu potong sebungkus..Alhamdulillah..hb sentiasa ok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Time kasih ecah...kongsi tips..,,nanti nak try juga...x lalu nak makan kerang, sayur banyak2 he

      Delete
  2. Assalamualaikum . in shaa Allah semuanya baik baik saja . time pregnant ni memacam kan . kita pulak gula tinggi . . hmm bila tak makan gula rendah . . time gula rendah ni haa menggigil je . . rasa sangat tenaganya tak ada . . nurse cuma pesan kalau gula rendah . . makan gula-gula sebiji . . tapi hanya sebiji je . . lebih jangan . . huhu . . bila direnungkan kembali. . mungkin Allah nak didik kawal nafsu makan . . :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam ain....haah time pregnant kadang2 macam2 dugaan kesihatan jadi kan, separuh ibu ada kencing manis, darah tinggi...padahal sebelum dan selepas pregnant ok je he....pembawakan baby...org tua2 kate...apa pun semua itu tanda Allah syg kan kita...Alhamdulillah ^_^

      Delete
  3. salam...skadar perkongsian..elakkan mkn bahgian organ dalaman sbb x elok sbnrnye...byk cara lain lg...sy pun mcm awk gak...leh amal mkn jambu batu, kerang & bayam merah...insyaAllah membantu... =)

    ReplyDelete

Hasil penulisan / ulasan / review adalah berdasarkan pengalaman / penggunaan sendiri. Kesan mungkin berbeza mengikut individu. Sebarang aktiviti copy paste mestilah dengan keizinan dan makluman kepada Mama Darwiish