Apr 23, 2014

Apa itu EMPLEX dan kegunaannya

Ada rakan blogger yang bertanyakan mengenai emplex dan kegunaannya khusus dalam pembuatan kek dan biskut.


Ha ini adalah salah satu jenama emplex yang ada di pasaran, yang disahkan halal oleh jakim.Gunakan tanpa was-was.

Emplex ni berbentuk serbuk putih yang kebiasaannya diguna untuk melembutkan roti, merangupkan biskut dan crumble.

Emplex boleh didapati di kedai runcit,pasaraya di bahagian bakery atau dikedai2 bakery...selalunya RM2 lebih untuk sebotol kecil.

■■■Harap dapat membantu kemusykilan rakan blogger....selamat bercookies hehe

posted from Bloggeroid

32 comments:

  1. tak guna guna lgi pun emplex ni..dah beli..tak tahu nak bake apa. hehe..thanks for sharing.good info =)

    ReplyDelete
  2. dari haritu nak beli emplex sbb nk buat rainbow cookies... sampai harini angan2 mat jenin je.. haha

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum.. baru tahu apa itu emplex. heheee

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum...mcam mana nak guna emplex ni?kena bancuh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. x perlu bancuh, just campurkan dalam campuran tepung, ayak sekali. tu kalau nk buat cookies

      Delete
  5. Boleh tk kalau tk guna emplex ni untuk membuat biskut .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je liza.. kadang ada resepi yg gantikan dengan tepung jagung.

      Delete
  6. boleh tak d gunakan utk bt apam balik mini

    ReplyDelete
    Replies
    1. alfian, boleh cuba. sebab fungsinya merangupkan.

      Delete
  7. Terima kasih byk.baru tau apa tu emplex.nak buat biskut ni.

    ReplyDelete
  8. Blh x klu ovalette digantikan dgn emplex dlm mbuat kek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xbole ase nye... bb ovelete ni utk jdikan kek kite sponge...gebu..... emplex utk jdikan biskut kite rangup... crunchy

      Delete
    2. betul kata shima, x boleh sebab ovellete untuk menggebu dan melembabkan.

      Delete
    3. emplex ni boleh gune bt roti tak?

      Delete
  9. tq so much mama darwiisy sbb sharing info ni..sy mmg trcari2 apa laaa bahan nk bg cookies ni rangup...hihihihi...tq ye..makin brsemangat rasa nk mengookies hehehhe....

    ReplyDelete
  10. Kalau nak buat cookies ala famous amos chocolate chips tu, bleh ke letak emplex ganti tpung jgung?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh, tapi saya suggest letak dlm kuantiti yg sedikit lbh krg 1st saja sebab cookies akan sure ringan dan rapuh

      Delete
  11. nak tny berapa byk nk guna emplex bagi nk bt biskut??

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum y terbaru n pemes baru2 ni manggo cheese cake..n dlm adunan..kne ada emplek..klu x letak..boleh ke??

    ReplyDelete
  13. Baru tau emplex tu apa.. sbb nk buat rainbow cookies bru tau apa emplex.. xpnh pakai pun sblm ni..;)

    ReplyDelete
  14. Nak tanya apa beza bread softener dgn emplex

    ReplyDelete
  15. Berapa banyak yang boleh kita gunakan emplex tu untuk satu adun biskut sempit? Perlu ke guna tepung jagung atau tepung ubi kalau dah guna emplex?

    ReplyDelete
  16. Berapa banyak emplex yg perlu di gunakan untuk satu adun semperit? Perlu ke guna tepung jagung atau tepung ubi kalau dah guna emplex?

    ReplyDelete
  17. emplex ni sama dengan bakinh powder ke?

    ReplyDelete

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign