Apr 10, 2014

Status Halal PEPERO

Pepero Lotte produk jejari coklat yang popular dari Korea kerana kerangupan dan rasa coklat yang mewah.Tak dinafikan memang ia menjadi kegemaran aku sebelum ni,sekarang....mungkin tidak...hu


Memang tak dinafikan ia memang sedap, tapi kalau kita belek2 kotak mahupun bungkusan pepero tak kita apa perisa memang tak ada logo halal.Ramai juga yang duk bertanyakan status halal pepero ni.


Antara...jawapan dari JAKIM tentang status halal pepero.So..... fikir fikirkan....kalau dah was was ia sudah menjadi syubhah, seeloknya tak payahlah makan.In Sha Allah banyak lagi produk berasaskan coklat yang terjamin halal nya.Wallu 'alam

Sekadar perkongsian

posted from Bloggeroid

6 comments:

  1. Assalamualaikum . . kita pun tempoh hari dah pegang nak beli dah . Alhamdulillah sempat belek . . memang tak ada tanda logo halal . . terus letak balik .. sebab timbul keraguan dihati . . hmm walaupun masa tu teringin nak rasa . . tapi bila difikirkan balik takut jadi syubhah .. terus pujuk hati ni makan coklat lain . .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah sebelum ni pernah makan 1box hu...tp nak wat cam ne dah termakan kan...dah tahu, dan alert sekarang, memang nak elakkan .....

      Delete
  2. nice sharing..thanks utk perkongsian^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perkongsian untuk saudara2 seagama...terima kasih sudi membaca dan meninggalkan komentar ^_^

      Delete
  3. Belum pernah makan pepero ni lagi..
    Nice sharing ;D

    ReplyDelete
  4. salam sis

    1st time komen ni, heh. masuk blog sis dh banyak kali :P

    pepero halal walau tanpa logo halal jakim. diakui oleh Farah Lee, isteri Ally Iskandar yg menuntut 5thn di sana. pepero dihasilkan dengan tumbuhan based.

    sy dan ramai lagi, biasa travel ke luar Negara, nak carik barang makan, takkan mahu tunggu logo jakim jugak kan? ;)

    sis boleh masuk link Jakim utk code. bila saya ke luar utk beli barang makan, yg utama ialah saya E code dulu (CODEX)

    sila alert dengan code ini.

    100-199
    food colors

    200-299
    preservatives

    300-399
    antioxidants, phosphates, and complexing agents

    400-499
    thickeners, gelling agents, phosphates, humectants, emulsifiers

    500-599
    salts and related compounds

    600-699
    flavor enhancers

    700-899
    not used for food additives (used for feed additives)

    900-999
    surface coating agents, gases, sweeteners

    1000-1399
    miscellaneous additive

    1400-1499
    starch derivatives

    selalunya Emulsifier (E code) buat barang makanan jadi was-was.

    maka; paling tidak, ingat E code yg ini:

    •Glycerol / Glycerin / Glycerine (E422) - haraam if obtained from pork or non-halal meat sources.

    •Emulsifiers (E470 to E483) - haraam if obtained from pork or non-halal sources.

    •Edible Bone Phosphate (E542) - haraam if obtained from pork or non-halal meat sources.

    •E441 Gelatine : derived from the bones and/ or hides of cattle and/ or pigs.

    •E542 Edible Bone Phosphate : an extract from animal bones

    **saya kopipes je sebab dulu belajar, ingat, sekarang banyak kena refresh :P

    harap info ini boleh membantu sis dan kawan2 yg lain.

    ReplyDelete

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign