Jun 25, 2014

My 2nd Baby Checklist Part #1

Alhamdulillah...
usia kandungan dah pun mencecah 32weeks.....
Semoga semuanya sihat & selamat...Amin Ya Allah
Kali ni nak berkongsi entry tentang persiapan untuk my 2nd baby ni.
Walaupun 2nd baby tapi kami mama papa tetap teruja dan berusia menyediakan semuanya mengikut kemampuan untuk si dia yg bakal menceriakan keluarga kami.In Sha Allah.



2 penyangkut baju bulat kecil
senang utk sidai & kepit sarung kaki & tangannya nanti hu3.

 Penyangkut baju bulat besar
Penyembur air
memang kena beli tau, sebab kita kena bersihkan najis baby 
menggunakan air mengalir, x boleh bergantung hanya dengan wet tissue.

Bakul baju kotor



Pureen Printed Napkin 10 helai
Kali ni try pakai pureen sebab masa Darwiish dulu dah try Anakku....sgt menghampakan, kainnya kasar dan jarang.beli 1 paket je sebab guna pakai yg Darwiish dulu.Jangan membazir ok.
Yang ni beli dapat free Pureen Wet Tissue.

Drypers Newborn
Pureen Wet Tissue
Pureen Comb Set
Sangat best pakai sikat bulu halus tu, sesuai utk baby, bulu nya halus dan x menyakitkan kulit kepala.

Baby Cotton Buds
Jangan salah beli tau, yg baby dia halus je x besar macam kanak2 atau adult punya.

Johnsons Set Mandian
Comel x, complete dengan bedah,lotion,shampoo dan mandian, cuma baby oil je x ada.

Pureen Talk
Suka yg merah ni, sgt serasi kalau pakai bila baby kena ruam lampin.



Pureen Set Baju
Siap sekali dengan sarung kaki dan tangan hehe.Pilih kaler hijau sebab jantina suprise lagi.

Tuala Mandi
Beli 2 helai hijau & biru.Yang putih tu en.hubby dapat hadiah sempena papa day.So kasi baby je hehe.

Barut
Ada 9 helai semuanya.Berbeza kali ni barut semua handmade tau...buat sendiri gitu.gigih dengan perut memboyot.

Rompers
1 helai je dulu.Ada lagi 3 helai yg Darwiish masih boleh dipakai.Tapi nanti ada peluang jalan2 beli lagi kot hehe.

Baju Lengan Panjang 2 helai.
Semua ni beli dekat Aeon Jusco je.x larat nak lama2....nanti kita shopping lagi ye...


Se Tilam Fiber Sweet Cherry 
Sangat lah berkenan dengan design dan corak dia.birdy gitu.Yang ni kebetulan ada less kat Aeon Jusco masa tu.Grab terus.Kalau dulu mak belikan tilam kekabu utk Darwiish.Kali ni beli sendiri je..

Anakku Changing Mat
Yang ni beli saiz medium je.Sama macam Darwiish dulu.Terpaksa beli lain pasal yg dulu dh hilang haha.

Kelambu Pureen 
Dulu Anakku.Sekarang byk beralih ke Pureen sebab sgt kecewa dengan kualiti Anakku.Tak berbaloi dengan harga.Tapi ni pendapat aku la kan.

Selimut Pureen.
Cute tak....hehe berkenan pulak ....beli 1 je sebab yg Darwiish ada 5 selimut lagi...banyak nye kan...so guna pakai lah ye..

Nursing Pillow
Yang ni sama cam barut, handmade okey....jimat kos kat situ...

Emmmmm memang seronok shopping2 ni, rambang mata dibuatnya.
Sekarang pun x berapa larat dah jalan lama2, penat sudah....nanti ada masa tambah sikit2 lagi ye..Tapi utk my 2nd baby ni kurang sikit sebab banyak boleh guna pakai yg 1st dulu.
tapi mama papa tetap meraikan kamu tau.....mmmmmuah
x sabar nak jumpe kamu ni...


7 comments:

  1. Geram tengok barang baby ni... Sha takde rezeki lagi nak merasa... anyway, semoga bersalin dengan selamat kak....

    ReplyDelete
  2. 32 minggu dah... lebih kurang sebulan je lagi kan... semoga selamat ye ;)

    ReplyDelete
  3. semoga dipermudahkan segalanya :)

    ReplyDelete
  4. part shopping barang baby ni best kan..ecah kalau shopping barang baby rasa macam semua nak beli walaupon duit tengah sengkek..hehe

    ReplyDelete
  5. Wah..meriah preparation awak..tetibe trigt masa kite dulu..kiki..Semoga selamat semuanya ya..huhu

    ReplyDelete
  6. Time first baby je sy camni huhu..

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah... Moga dipermudhkn urusan..

    ReplyDelete

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign