Teruja Kira Pergerakan Baby ♥

June 20, 2014

Assalamualaikum ...kali ni nak sharing2 pasal cara2 mengira pergerakan atau tendangan baby dalam kandungan.Biasanya nurse atau doktor mula mengarahkan para mommy to be ni utk mengira pergerakan baby bila usia kandungan menjangkau 28-29 minggu.


Kalau macam aku memang dari si Darwiish refer klinik kesihatan kerajaan.Itulah rupa buku merah ibu2 mengandung ye....haha sticker hijau tu maksudnya kandungan berisiko ok...hu...macam aku hb kurang, berat kelahiran pertama kurang 3kg.


Ok berbalik pada kira mengira tadi kan....kita akan diarahkan mengira gerakan/tendangan baby dalam masa 12jam bermula 9pg - 9mlm.

Cara2 kira pergerakan baby
Tandakan pada buku 1 kali bila baby kita menendang...bukan 1x tendang 1 tanda tau.Sekurangnya 15minit lepas 1 pusingan baru dikira 2 tendangan ok.
Macam aku selalu kira dalam kepala je....ckup 10 baru tanda dlm buku.

Heheee pening ye..nanti refer pada nurse atau doktor ye....kompem paham....
Tapi jangan mengelat pulak ye....x kira tapi pandai2 tanda dalam buku takut nurse marah.

Kalau pergerakan kurang dari 10kali dalam tempoh 12jam tadi kene terus ke hospital, takut baby ada masalah, terbelit tali pusat atau lain2.Nauzubillah.
selalunya baby akan aktif time kita relax, santai2, baring2...kalau kita bz kadang tu tak perasan baby gerak.

Doakan kami ye.....alhamdulilah sekarang masuk 32 minggu sudah♥♥♥

posted from Bloggeroid

You Might Also Like

3 ulasan

  1. hehe..ecah selalunya kira sendiri je dalam hati..kalau dah cukup 10 baru tanda kat buku..kadang2 suruh suami yg tndakan..hehe

    ReplyDelete
  2. Semoga semua selamat.. Amin..

    *kita plak dah 26 ++ week.. Hehe

    ReplyDelete
  3. Owh, kena rekod dalam buku catatan rupanya kalau ada tendangan.

    ReplyDelete

Hasil penulisan / ulasan / review adalah berdasarkan pengalaman / penggunaan sendiri. Kesan mungkin berbeza mengikut individu. Sebarang aktiviti copy paste mestilah dengan keizinan dan makluman kepada Mama Darwiish