Pengalaman Bersalin Normal... Subhanallah

by - August 25, 2014

Assalamualaikum....salam aidilfitri.....sekarang hari ke 5 dan berpantang di kampung, baby bella masih warder.Kenapa?...nantikan kisahnya ye....dikesempatan berehat berpantang ni boleh la mengupdate entri ye...nak berkogsi kisah pengalaman bersalin secara normal sebab sebelum ni secara ceazer.



Haa..tu time lepas makan kenduri...hehe..sempat lagi kan....malam tu mak pun buat air selusuh sebab dah sampai due..dan masih tak ada rasa sakit.Bila minum je...alhamdulillah tengah malam tu mula rasa sakit2 tapi 1in 10minit kira sakit mild je....boleh pejam2 mata, hembus2 nafas nak hilangkan sakit.

Esoknya 18hb August 2014... memang kena refer klinik sebab dah overdue 1 hari.Masa tu dah start sakit..lebih kerap pada malam tadi.Nurse pun periksa jalan dah buka 2cm...Allahuakbar...mula berdebar2 rasa....
Nurse pun bagi surat untuk terus ke hospital.....ditemani darwiish,mak dan adik lelaki...pergilah aku ke hospital...dalam kereta pun sakit pun makin kerap huhu.....1/2jam juga nak sampai hospital.



Sampai hospital terus ke laboor room siap register, ujian air kencing semua...aku disuruh baring...untuk cek jantung baby ctg....setengah jam juga la..menunggu..... doktor kata jantung baby macam x ok....so kena cek jalan ...kira nya ni kali ke2 cek jalan ayoooo.....yang x best nye..kena dengan doktor lelaki.

Bila cek jalan...kata doktor dah buka 3cm..... dia mintak kebenaran untuk pecahkan air ketuban sebab jantung baby x ok..sempat lagi aku tanya...sakit tak doktor?
die kata...saya cucuk pada kantung baby, macam belon bukan daging..
Redha je la...nak tak nak kena lalu juga kan...

Dah sattle pecah air ketuban...mula terasa lelehan tu....baru dapat tengok cam mane rupe air ketuban tu...kata dok lagi...air ketuban sedikit kotor dan perut akan discan......lepas discan nurse pun kasi aku pakaian hospital...kena tukar sebab jap lagi nak masuk laboor room.

Masuk je laboor room aku disuruh baring...cam biasa dipasang ctg untuk cek jantung baby...dalam pukul 11pagi...nurse masukkan ubat melalui air untuk bantu cepatkan sakit dan bukaan jalan....puhhhh bila masuk ubat...sakit die double dari sakit biasa....lebih kerap...huh..sang suami pulak x sampai2 lagi....duk menahan kesakitan sorang2....x lekang dimulut berselawat,istifar semua....

Setiap setengah jam ubat tadi nurse masukkan...so makin kuatlah sakit tu...dorang benarkan mak aku masuk memandangkan suami x sampai lagi....masuk je mak...apa lagi terus menangis la aku...mengadu sakit....mak banyak bagi semangat, perangsang, doa...kasih seorang ibu....menahan sakit sampai jam 1stengah...tuhan je yang tau

Tibe2 aku rasa nak kencing...die tadah je...x bagi bangun dah...x mau kuar kencing...pasang tiub....last2 aku dh x tahan...meraung sakit huuuuu...x de malu dah...sekali dorang cek jalan ..mak ai dah bukak 8cm....patutlah aku sakit sangat.....

Dengan sepantas kilat laboor room tadi dipenuhi nurse, doktor dalam 10orang juga...untuk menenang, mengawal aku yg tengah dok mengadu,mengerat,menjerit sakit ni......mesti korang kata kenapa kena menjerit.....x taulah...masa tengah sakit tu...x sedar apa dah...sampai sebut nama allah pun menjerit2...malu nya kan.....

Doktor bisinglah sebab aku duk menjerit menangis, nanti penat...disuruh aku teran macam nak berak...tapi jgn putus...kene teran panjang2....mata kena bukak pandang perut...tangan kena pegang keting kaki....

Allahuakbar...kuasa Alah jam 2.17pm aku berjaya melahirkan seorang baby perempuan 2.93kg dengan selamat, normal tanpa kaedah vacuum dan focep......bila keluar je baby....hilang tekanan, ringan badan, disuruh memegang baby dan selawat bila nak gunting tali pusat.....dalam keadaan mamai....setengah jam juga tunggu doktor jahit luka kat bawah tu...tp redha je.....sebab fikir baby dah selamat keluar.Alhamdullah....baru tahu erti melahirkan.....subhanallah


Dapatkan Tips-Tips Yang Menarik Berkaitan Dengan Kehamilan, Kelahiran/Berpantang, Penyusuan Susu Ibu & Keibu-Bapaan Di SweetBonda.my
posted from Bloggeroid

You May Also Like

15 ulasan

  1. Assalamualaikum kak, Allahurabbi. Subhanallah. Alhamdullilah. Syukur kak, semuanya selamat.. teringat waktu sheila bersalinkan Adam 3 bulan lepas... sakitnya Masyallah, indah sangat bila nampak anak dalam pangkuan kita... selamat berpantang kak, baby kuning tak? semoga semuanya berjalan dengan lancar ye. tak sabar tengok anak perempuan akak ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sheila...terima kasih...tahniah juga buat sheila...haah baby kuning...warded juga lah hari tu..alhamdulillah ok dh semua :)

      Delete
  2. ALLAHU AKBAR..kasih seorang ibu tak mengenal perit sakit bersalin :) tahniah akk..moga cepat sembuh and sihat selalu

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah....terima kasih dayah....doakan kami sihat2 cepat ye

      Delete
  3. c0ngrates f0r y0ur new baby...insyaAllah gugur d0sa se0rg ibu yang lahirkan anak ke bumi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq karmila....insha allah...amin....moge menjadi anak solehah....KARMILA tersenarai dlm list nama baby haritu hehe

      Delete
  4. Gerun lak LM baca padahal dah berkali2 meneran. Huhuhu.. Mmg takut bila baca kisah org bersalin.

    Doakan LM mudah juga bersalin kali ke5 ni nnt ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. LM cayok2....semoga dipermudahkan ye....selamat umi n baby....terima kasih atas komentar :)

      Delete
  5. Meremang bulu roma bila teringat kesakitan masa bersalin ... Tapikan bila baby dah kuar lega nyer lah rase ... Ringan jer rase ... Tahniah ... Alhamdulillah semua nyer selamat ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih....alhamdulillah....diberi rezeki merasai pengalaman terindah tu kan.....mudahan anak2 kecil ni menjadi hamba yg taat pd mama papa dan penciptanya...amin

      Delete
  6. Walaupun sakit sgt tapi itu la pengalaman terindah bg kite yg bergelar ibu ni..ye dak :D

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah semua selamat. Tahniah, sis kerana berjaya VBAC. :)

    ReplyDelete
  8. Salam sis.. tahniah dengan kelahiran baby.. pengalaman bersalin memang tak dapat nak lupa kan.. :)

    Saya nak jemput sis untuk share pengalaman bersalin sis kat blog saya.. kami ada buat 1 kontes sekarang.. just share pengalaman bersalin dan insyaAllah berpeluang untuk memenangi 'Coach Wristlet'.. Jemput join ya.. :)

    http://www.linchalo.com/759/kongsi-pengalaman-bersalin-boleh-dapat-coach-wristlet/

    ReplyDelete
  9. PERMANENT DOCTOR NEEDED - URGENT !!!

    We are Owner and Operator a General Practice (GP) Clinic in Bandar Sungai Long, Bangi and Putrajaya (Presint Diplomatik - Klinik Pakar KASIH).

    We are looking for a dedicated Medical Officer Requirements at Bandar Sungai Long Clinic:-
    Lady doctor
    MBBS or equivalent from a recognized institution approved by Ministry of Health Malaysia
    Possess valid Annual Practicing Certificate
    Registered with Malaysia Medical Council
    Minimum 2 years working experience in Obstetric & Gynecology
    Attended an Obstetric Life Saving Skill
    Attended A Neonatal Resuscitation Program
    Working hours negotiable with minimum on-call
    Very attractive salary RM7,000 (starting)
    Kindly please send to recommend CV to: aznial@gmail.com

    Clinic information:-

    PUSAT RAWATAN SUNGAI LONG
    NO. 12 JALAN SL 1/13
    BANDAR SUNGAI LONG
    43000 KAJANG
    SELANGOR
    TEL / FAX: 03-90114833

    ReplyDelete

Hasil penulisan / ulasan / review adalah berdasarkan pengalaman / penggunaan sendiri. Kesan mungkin berbeza mengikut individu. Sebarang aktiviti copy paste mestilah dengan keizinan dan makluman kepada Mama Darwiish