Sep 7, 2014

Dugaan Pakai Tiub Kencing Selepas Melahirkan

Salam blogging semua....uhhhh rindunya kat blog ni...dah nak bersawang dah ...almaklumlah tengah berpantang....kena berehat...banyak2.....tapi hari ni tetap nak share kan satu entry tentang pengalaman aku pakai tiub kencing selama 14 hari selepas bersalin.Nak tahu kenapa, mengapa......jom santai2 baca entry ni ye....



Kenapa pakai tiub kencing...sedangkan aku bersalin normal? itulah persoalan yang banyak diajukan hu3.....Alkisahnya..selepas bersalin Alhamdulillah kami anak beranak x de masalah...semua boleh discharge.....alik2 balik rumah...rasa pundi kencing ni dah penuh...sekali nak kencing x boleh keluar pulak...kena teran tapi still x boleh...huh azabnya lah..... Nak terkencing sangat tapi tak keluar, cepat² aku bagi tahu mak dan nurse berdekatan. Nurse pun terus refer pada hospital sebab ada kes kematian sebab macam ni, katanya sebab pesakit tak maklumkan dan ingatkan ia normal.

Last2 kena admit ward....still x boleh kencing...so pakailah tiub, dengan ngilu tiub di pasang, dengan rasa malu ku tahan je.......3 hari juga menapak kat ward tu....dok decide aku boleh balik...tapi kena pakai CBD tiub kencing ni selama 2 minggu....setiap 1 minggu kena tukar...1 minggu dibagi antibiotik utk elakkan jangkitan kuman. Pada masa ni juga baby pulak kena warded sebab Jaundis, hari² berulang ke NICU dengan tiub ni, seksanya Tuhan aje yang tahu dengan pandangan orang sekeliling lagi huh

Korang boleh imagine tak...dah la kita lepas melahirkan...dengan badan lesu, luka jahitan masih ngilu2...dengan ragam si baby, ditambah pulak dengan CBD tu kena usung kehulu kehilir....dugaan sesangat... Kalau tersangkut, tersentuh wayar tiub tu Ya Allah ngilu sesangat...

Dalam tempoh pemerhatian doc...doc arahkan aku minum banyak air supaya mudah kencing..cuba kencing walau dalam keadaan berdiri.... Nurse pun bagi tips....jirus air di peha dan sebagainya



Kata dok...antara punca x boleh kencing lepas bersalin :

  • Anak pertama lahir secara czer
  • Dipasangkan tiub masa sebelum bersalin...aku dah guna tiub utk kencing
  • Pundi kenci kurang berfungsi sebab dulu baby tekan masa kita mengandung.
  • Trauma atau takut nak kencing sebab takut pedih akibat jahitan.


Kata nenek aku a.ka bidan :

  • Batu meroyan masih mengembang, pundi kencing tersepit....kena bertungku bagi kecut. Bila kecut pundi kencing tu takkan tersepi, dan mudah kencing


Alhamdulillah 5hb August 2014...aku betul2 merdeka hehe..bebas dari cengkaman CBD Alhamdulillah...bebas berpantang, bergerak secara normal...selesa sangat.Bila dok cabut CBD aku disuruh kencing...Alhamdulillah semua kembali normal, bila scan pun...pundi kencing pun ok....

So...kepada bakal2 ibu bersedialah dengan fizikal dan mental yg kuat bg menghadapi sebarang kemungkinan....masalah macam aku ni normal dok kata....semoga dipermudahkan semuanya...Amin
posted from Bloggeroid

11 comments:

  1. owh.. sebab tu eh. mamamyja masa anak kedua jd benda yang sama. cuma cepat. sehari lepas melahirkan dah pakai tube.. uuuwwwaa. sakit ooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah..kata dok antara punca2 la tu...huh...kena byk kan minum air kosong....memang memilukan pakai cbd huhu

      Delete
  2. sy 1st time pakai alat tu slps bsalin msa tgh jahit tu..masa nurse nk cbut,perghh ngilu siut..tarik nafas pnjg2 msa tu.hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah mase pasang...mase cabot same ngilu je huh...mintak dijauhkanlah huhu

      Delete
  3. Baca entry ni oun dah terasa ngilu huhu..slmt berpantang ye

    ReplyDelete
  4. Saya pun pernah pakai tiub tu lepas operation bersalin anak ke-3 ... Masa pasang saya xing at, maybe sbb ada kesan bius tu lagi ... Masa nak cabut tu ... Ngilu nyer tak tau nak cite ... Lepas dah cabut tu pun pedih jgk lah bile nak shhh ... Huuhhhh

    ReplyDelete
  5. Sy penah begitu... nangis kt spital sbb xleh kluar2... 2mgu pkai tiub, patah balik klinik... mcm2 checking kne hadap.... dugaan time tu!

    ReplyDelete
  6. Salam mamadarwish nak tny bp lama tungku sampai blh kencing?

    ReplyDelete
  7. Salam mamadarwish nk tny tungku utk bp lama br dpt kencing?

    ReplyDelete
  8. Salam... wife sy pom memgalami masalah yg sama skrg. Hari ni dah hari ke7. Masih x boleh kencing normal. Dan 3 kali CBD. Kesian tgok. Ada petua apa2 x yg membantu. Dah buat X tray. Semua nirmal. Xda masalah. Ni first bersalin. Anak sulung. Bersalin normal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wife sy pun sama. Now hari ke 14 dah. Xboleh kencing.

      Delete

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign