Nov 12, 2014

RESEPI SSAMBAP (KOREAN WRAP RICE)

Resepi Ssambap


*Ssambap merupakan nasi yang dibalut dengan daun.Makan tradisi dan popular di Korea.Sangat sedap dan menyihatkan serta mudah disediakan.

Bahan-bahan:

1 cawan nasi (aku guna nasi goreng)
daun salad secukupnya dalam 8 keping
1 cawan daging goreng
1/2 cawan salmon (optional)
2 ulas bawang putih dihiris nipis
1 keping dried seaweed di potong kecil
kimchi secukupnya
sos guachujang

Cara makan:

1. Ambil sehelai daun salad, sudukan 1 sudu nasi.
2. Letakkan kepingan daging, salmon, seaweed, garlic, kimchi dan sos guachujang seckupnya.
3. Bungkuskan ia, dan makan dengan 1 suapan.

Selamat Mencuba....memang daebak!!!**


posted from Bloggeroid

5 comments:

  1. selalu tgk makanan ni kat cerita korea! ^^

    ReplyDelete
  2. oohhh nak cuba la kalau dah tau caranya. Selalu tgk org Korea suka balut makanan gini. Cam best lak.

    ReplyDelete
  3. Sedapppp! Macam mana nak dapatkan kimchi? Buat sendiri?

    ReplyDelete
  4. Hye ...Nak tanya ? macam mana nak dapatkan sos gochujang ? atau macam mna resepi sos gochujang ? Please tell me!

    ReplyDelete

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign