Dec 22, 2014

Tips Elakkan Sembelit Selepas Bersalin


Kali ni nak kongsikan tips bagi mengelakkan atau menyembuhkan masalah sembelit semasa berpantang.Tips ini adalah dari praktik sendiri, pengalaman sendiri setelah melahirkan anak kedua.In Sha Allah masalah sembelit akan ok.


Maklumlah selepas melahirkan organ dalaman kita lemah so masalah seperti sembelit ni memang normal tapi tidak boleh dipandang remeh.

Tips elakkan sembelit :

1. Banyakkan minum air masak.Memang orang2 tua x bagi kta minum air banyak masa berpantang, takot badan menggeleber, tapi fokus utama kita adalah nak sihat dulu kan, nak melancarkan pembuangan, pastu boleh cantik semula.

2.Banyakkan makan sayuran kurangkan nasi, sayur sawi misalnya, jangan makan sayur sejuk pulak macam tauge, timun, terung nanti lain jadinya.

3.Makan buah oren buah oren kaya dengan vitamin c, sure lepas makan pasti ketandas.

Kalau masalah sembelit berlarutan mesti refer nurse atau doktor, nanti dorang akan berikan ubat lawas....jangan senyap je ye...kang bengkak pulak usus...

posted from Bloggeroid

1 comment:

  1. Adakah anda mengalami:

    1)SEMBELIT?
    2)BUASIR?
    3)PERUT SEBU?
    4)PERUT BUNCIT?

    Jom Greenfit ! Greenfit dapat membuang Koprostasis (pengumpulan najis lama di dalam saluran usus).

    Berminat? SMS/Whatsapp 019-9210321 (Mohd Hanis Aman)

    Testimoni: https://www.facebook.com/greenfit4urhealth

    ReplyDelete

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign