Tips Elakkan Sembelit Selepas Bersalin

December 22, 2014


Kali ni nak kongsikan tips bagi mengelakkan atau menyembuhkan masalah sembelit semasa berpantang.Tips ini adalah dari praktik sendiri, pengalaman sendiri setelah melahirkan anak kedua.In Sha Allah masalah sembelit akan ok.


Maklumlah selepas melahirkan organ dalaman kita lemah so masalah seperti sembelit ni memang normal tapi tidak boleh dipandang remeh.

Tips elakkan sembelit :

1. Banyakkan minum air masak.Memang orang2 tua x bagi kta minum air banyak masa berpantang, takot badan menggeleber, tapi fokus utama kita adalah nak sihat dulu kan, nak melancarkan pembuangan, pastu boleh cantik semula.

2.Banyakkan makan sayuran kurangkan nasi, sayur sawi misalnya, jangan makan sayur sejuk pulak macam tauge, timun, terung nanti lain jadinya.

3.Makan buah oren buah oren kaya dengan vitamin c, sure lepas makan pasti ketandas.

Kalau masalah sembelit berlarutan mesti refer nurse atau doktor, nanti dorang akan berikan ubat lawas....jangan senyap je ye...kang bengkak pulak usus...

posted from Bloggeroid

You Might Also Like

1 ulasan

  1. Adakah anda mengalami:

    1)SEMBELIT?
    2)BUASIR?
    3)PERUT SEBU?
    4)PERUT BUNCIT?

    Jom Greenfit ! Greenfit dapat membuang Koprostasis (pengumpulan najis lama di dalam saluran usus).

    Berminat? SMS/Whatsapp 019-9210321 (Mohd Hanis Aman)

    Testimoni: https://www.facebook.com/greenfit4urhealth

    ReplyDelete

Hasil penulisan / ulasan / review adalah berdasarkan pengalaman / penggunaan sendiri. Kesan mungkin berbeza mengikut individu. Sebarang aktiviti copy paste mestilah dengan keizinan dan makluman kepada Mama Darwiish

NUFFNANG