Aug 25, 2014

Pengalaman Bersalin Normal... Subhanallah

Assalamualaikum....salam aidilfitri.....sekarang hari ke 5 dan berpantang di kampung, baby bella masih warder.Kenapa?...nantikan kisahnya ye....dikesempatan berehat berpantang ni boleh la mengupdate entri ye...nak berkogsi kisah pengalaman bersalin secara normal sebab sebelum ni secara ceazer.



Haa..tu time lepas makan kenduri...hehe..sempat lagi kan....malam tu mak pun buat air selusuh sebab dah sampai due..dan masih tak ada rasa sakit.Bila minum je...alhamdulillah tengah malam tu mula rasa sakit2 tapi 1in 10minit kira sakit mild je....boleh pejam2 mata, hembus2 nafas nak hilangkan sakit.

Esoknya 18hb August 2014... memang kena refer klinik sebab dah overdue 1 hari.Masa tu dah start sakit..lebih kerap pada malam tadi.Nurse pun periksa jalan dah buka 2cm...Allahuakbar...mula berdebar2 rasa....
Nurse pun bagi surat untuk terus ke hospital.....ditemani darwiish,mak dan adik lelaki...pergilah aku ke hospital...dalam kereta pun sakit pun makin kerap huhu.....1/2jam juga nak sampai hospital.



Sampai hospital terus ke laboor room siap register, ujian air kencing semua...aku disuruh baring...untuk cek jantung baby ctg....setengah jam juga la..menunggu..... doktor kata jantung baby macam x ok....so kena cek jalan ...kira nya ni kali ke2 cek jalan ayoooo.....yang x best nye..kena dengan doktor lelaki.

Bila cek jalan...kata doktor dah buka 3cm..... dia mintak kebenaran untuk pecahkan air ketuban sebab jantung baby x ok..sempat lagi aku tanya...sakit tak doktor?
die kata...saya cucuk pada kantung baby, macam belon bukan daging..
Redha je la...nak tak nak kena lalu juga kan...

Dah sattle pecah air ketuban...mula terasa lelehan tu....baru dapat tengok cam mane rupe air ketuban tu...kata dok lagi...air ketuban sedikit kotor dan perut akan discan......lepas discan nurse pun kasi aku pakaian hospital...kena tukar sebab jap lagi nak masuk laboor room.

Masuk je laboor room aku disuruh baring...cam biasa dipasang ctg untuk cek jantung baby...dalam pukul 11pagi...nurse masukkan ubat melalui air untuk bantu cepatkan sakit dan bukaan jalan....puhhhh bila masuk ubat...sakit die double dari sakit biasa....lebih kerap...huh..sang suami pulak x sampai2 lagi....duk menahan kesakitan sorang2....x lekang dimulut berselawat,istifar semua....

Setiap setengah jam ubat tadi nurse masukkan...so makin kuatlah sakit tu...dorang benarkan mak aku masuk memandangkan suami x sampai lagi....masuk je mak...apa lagi terus menangis la aku...mengadu sakit....mak banyak bagi semangat, perangsang, doa...kasih seorang ibu....menahan sakit sampai jam 1stengah...tuhan je yang tau

Tibe2 aku rasa nak kencing...die tadah je...x bagi bangun dah...x mau kuar kencing...pasang tiub....last2 aku dh x tahan...meraung sakit huuuuu...x de malu dah...sekali dorang cek jalan ..mak ai dah bukak 8cm....patutlah aku sakit sangat.....

Dengan sepantas kilat laboor room tadi dipenuhi nurse, doktor dalam 10orang juga...untuk menenang, mengawal aku yg tengah dok mengadu,mengerat,menjerit sakit ni......mesti korang kata kenapa kena menjerit.....x taulah...masa tengah sakit tu...x sedar apa dah...sampai sebut nama allah pun menjerit2...malu nya kan.....

Doktor bisinglah sebab aku duk menjerit menangis, nanti penat...disuruh aku teran macam nak berak...tapi jgn putus...kene teran panjang2....mata kena bukak pandang perut...tangan kena pegang keting kaki....

Allahuakbar...kuasa Alah jam 2.17pm aku berjaya melahirkan seorang baby perempuan 2.93kg dengan selamat, normal tanpa kaedah vacuum dan focep......bila keluar je baby....hilang tekanan, ringan badan, disuruh memegang baby dan selawat bila nak gunting tali pusat.....dalam keadaan mamai....setengah jam juga tunggu doktor jahit luka kat bawah tu...tp redha je.....sebab fikir baby dah selamat keluar.Alhamdullah....baru tahu erti melahirkan.....subhanallah


Dapatkan Tips-Tips Yang Menarik Berkaitan Dengan Kehamilan, Kelahiran/Berpantang, Penyusuan Susu Ibu & Keibu-Bapaan Di SweetBonda.my
posted from Bloggeroid

Aug 22, 2014

Selamat Melahirkan Secara Normal..Alhamdulillah

Assalamualaikum....alhamdulillah kembali menulis di blog picisan ni.Alhamdulillah dan terima kasih atas sokongan dan doa dari semua...selamat sudah melahirkan seorang baby girl pada 18 August 2014, 2.17pm....2.93kg.



Lahir ngam2 pada 40weeks 1 day...alhamdulillah boleh bersalin normal, tapi sekarang terpaksa admit ward sebab aku ada masalah untuk buang air kecil, si baby pulak kene jaundis dan masuk antibiotik.



Dugaan lepas kelahiran.....semoga kami cepat sihat dan boleh balik berpantang dengan selesa ye....korang jangan lupa doakan kami ye...In Sha Allah ada kelapangan akan diupdate entri terbaru mengenai pengalaman kelahiran dan baby baru ku....

#selamathariraya
#babyraya

posted from Bloggeroid

Aug 17, 2014

iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger

Assalamualaikum dan salam mesra....masih tak terlambat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya.Semalam jalan-jalan raya di blog otai kita HasrulHassan tertarik dengan satu entri tentang contest yang hadiahnya berupa iPhone 5s ya dianjurkan oleh DenaiHati. Dengan syarat dan ganjarannya yang mudah dan hebat...terus teruja untuk menyertai.Semoga rezeki berpihak kepda blogger picisan ini haha.Amin.



iPhone 5s Gajet Impian Aku Dari Dulu, kenapa?

Sudah tentu semua penggemar gajet mengidam untuk memiliki gajet keluaran Apple terutamanya iPhone 5s kerana memang dah terang terangan ia merupakan gajet yang paling terbaru, tercanggih dan trending masa kini.Tengok design pun dan membuatkan air liur meleleh kan.

Memang teringin sangat untuk memenangi hadiah iPhone 5s sebab kalau nak beli memang tak mampu lagi lah...almaklumlah aku kan surirumah tangga dan hanya seorang blogger tempelan je.....makan masa nak kumpul dana hehe...

Teringin juga nak merasai kelainan akses menggunakan ios7 berbanding android yang aku guna pakai sekarang.Pastinya akses jaringan internet seperti download dan upload lebih pantas....uyoooo memang best untuk blogger macam aku yang hari-hari mengakses internet.

Kamera iPhone 5s memang mampu menghasilkan foto dan grafik yang lebih jelas, details, cantik dan lebih real.Memang sangat bestlah, sebab aku memang suka bergambar selain untuk diupload ke entri blog.



Yang paling best kalau dapat iPhone 5s tak perlu bimbang kalau ada orang nak curi-curi akses gajet kita...sebab ia dilengkapi dengan ID Touch..maksudnya gunakan thumbsprint untuk buka akses gajet.Tak payah pening pikir password gitu.Canggih kan ......huhu

Semoga penyertaan di 40minggu kehamilanku ini membawa tuah dan rezeki kepada ku dan baby baru ni...Amin...Wish me luck kawan-kawan ♥


Ditaja blogger nusantara yang hebat :

http://ejamothman.com
http://www.eridy.com
http://www.hilalazmi.com
http://eizil.com
http://alansarhealth.com
http://www.syuhada1981.com
http://www.diarymama.com
http://pendekarberkuda.org
http://www.saji.my
http://abangensem.com
http://www.enveeus.com
http://www.pakarniaga.com
http://anarm.net
http://www.daddydee.net
http://www.sunshinekelly.com
http://sweetkurma.com
http://awn.my
http://mawarmerah2008.com
http://www.blogieta.com
http://www.broframestone.com
http://akmaomar.com
http://khairilmazri.com

posted from Bloggeroid

Aug 15, 2014

BEBOLA ULAR Kini Dipasaran..AWAS !!!

Salam Aidilfitri....semalam dapat satu foward msg dari mak saudara...pesan suruh berhati2 bila membeli atau makan bebola ikan diluar atau yg dibeli siap.katanya bebola ular ni buatan dari thailand dan sudah memasuki pasaran di sebelah pantai timur dan beberapa kawasan di ibu negara.



Nauzubillah...macam2 hal sekarang...lepas coklat, bihun..sekarang bebola pulak....utk jaminan lebih baih x payah makan bebola...kalau terigin juga...pakat2 google resepi...jom buat sendiri.....terjamin bersih, berkhasiat dan halal.

posted from Bloggeroid

Aug 13, 2014

Lirik Lagu MALAIKAT by Hazama

Artis   : Hazama
Judul : Malaikat

Tuhanku Kamu tolonglah hantarkan kepadanya
Malaikat untuk jaganya bila ku tiada
Tunaikan semua permintaannya kernaKu cintanya sungguh-sungguh

Pagi petang berlumba
Terkejar-kejar masa
Cuba bina istana untuk hidup bersama
Berkelip-kelip mata paksa diri bekerja
Tapi lebih ku rela lihat senyumanmu
Ini sahaja ku mampu demi menjaga kamuKu tambahkan satu doa untuk kamu

Tuhanku Kamu tolonglah hantarkan kepadanya
Malaikat untuk jaganya bila ku tiadaTunaikan semua permintaannya kernaKu cintanya sungguh-sungguh

Benar ku menyedari kini ku menghadapi
Segala yang ditakdirkan untuk hidupku
Maafkanlah diriku kerna melukakanmu
Terpaksa ku melangkah pergi
Meninggalkan kamu
Ini sahaja waktuku di dunia menjagamu
Ku tambahkan satu doa untuk kamu

Tuhanku Kamu tolonglah hantarkan kepadanya
Malaikat untuk jaganya bila ku tiada
Tunaikan semua permintaannya kerna
Ku cintanya sungguh-sungguh
Sampaikanlah rinduku padanya
Agar dia sentiasa sempurna
Bawalah cinta kita
Terbang bersama ke syurga

Tuhanku Kamu tolonglah hantarkan kepadanya
Malaikat untuk jaganya bila ku tiada
Tunaikan semua permintaannya kerna
Ku cintanya sungguh-sungguh

Jemputan Open House Raya NUFFNANG



Salam Aidilfitri semua...korang dapat tak email jemputan ke event Nuffnang Open House Raya?
Semalam duk belek2 email...dapatlah invitation tu...best nye kan...dah banyak terima invitation dari Nuffnang tapi sayangnya 1 pun tak pernah ku hadiri hu3.....x ada jodoh le tu......



Kali ni reason x dapat nk join sebab sekarang ada dikampung...almaklumlah tengah tunggu hari utk melahirkan oir 2nd angle....in sha allah.....x silapnya syarat dia kena hantar 1 foto selfie raya dgn slogan kenapa nak join event tu....pas tu baru lah pemilihan akan dibuat.Best nye....boleh jumpe blogger2 kan...emmmm..kita tengok post blogger yg bertuah je la ye....

posted from Bloggeroid

Aug 12, 2014

Duit Raya Dari NUFFNANG

Selamat Hari Raya..Maaf Zahir Batin.Banyak ke dapat duit raya? hehe...meh kita cite pasal duit raya.....yeah rezeki raya.....dapat duit aya dari Nuffnang.



Tu dia...cek sudah sampai....tapi disebabkan menunggu hari nak melahirkan ni aku duk di kampung....so cik hubby yg tolong snap kan ye hehe....walau x banyak...boleh lah...syukur2....

Terima kasih pada semua yg banyak menyokong dan singgah ke blog mama darwiish.Jangan serik bertandang lagi....happy blogging semua....TQ Nuffnang

posted from Bloggeroid

Aug 9, 2014

AIR SELUSUH ?

Apa itu air selusuh ? Air selusuh merupakan air minuman yang dibacakan doa, surah tertentu sebagai usaha dan ikhtiar memudahkan proses melahirkan bayi.Seeloknya air selusuh dibuat oleh si suami sendiri.Doa seorang suami adalah lebih mustajab.Insha Allah.Tapi kalau x yakin boleh lah upah mak bidan atau sesiapa yang berpengalaman dan pandai.Dipasaran pun banyak dah jual.Macam aku Alhamdulillah mak sendiri yang akan buatkan.

Cara Minum Air selusuh
Ia tak boleh diminum terlalu awal dari duedate...sebab air selusuh ni boleh mewujudkan konstraksi...maknanya nanti kita akan terasa amat sakit tapi jalan tak terbuka lagi.Seeloknya diminum di dalam labour room.

Hukum Buat Air Selusuh
Ianya Harus kerana bertujuan mengubat dan  merawat menggunakan ayat suci Al-Quran, doa2, selawat2 dengan niat kerana Allah.

Haram jika ia dibacakan dengan jampi serta mentera yang bertentangan dengan Islam Wallahu a'lam.

Sekarang dah nak masuk 39week...huh menunggu hari je...doakanlah keselamatan dan kesejahteraan kami ye....selamat hari raya...maaf zahir batin

Aug 5, 2014

Raya Pertama Tanpanya...

Alhamdulillah diberi kenikmatan meraikan hari raya untuk tahun ke4 bergelar menantu.Raya tahun ni giliran beraya pertama di rumah mak mertua...kemeriahan terasa sangat sebab ramai adik beradik dan anak saudara yang sememangnya riuh rendah.



Kenangan Raya Aidilfitri 2014 bersama keluarga sebelah suami.Pertama raya tanpa abah yang telah kembali ke Rahmatullah 3 bulan lepas.Hanya doa dan ingatan,rindu dan tangisan tanda kerinduan pada arwah.Semoga tenang di sana.Amin Ya Allah.Ruin raya pun bertukar, selesai solat,makan raya, semua ke pusara abah.



Tema tahun ni soft blue....muat lagi mak buyong pakai baju kurung ye.Selamat Hari Raya..Maaf Zahir Batin

posted from Bloggeroid

Aug 3, 2014

Harga Bunga Kantan RM6 Sebatang ?

Penangan Raya....raya ke5 hari tu berkesempatan beraya ke rumah mak saudara....juadah utama laksam dan nasi kerabu....tapi macam x lengkap sebab ada bunga kantan.

Rupanya sekarang bukan musimnya haha...makcik aku cakap kat pasar ada jual tapi harga dia puhhhh 5x ganda tau...kalau biasa kita beli 1batang RM1...menjelang raya nah....amek kau dorang jual RM6 Sebatang.Sangat riba' kan...huh...cekik darah ...

Apa juadah raya korang....?masih tak terlewat utk mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Dan Batin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign