Jan 9, 2015

TIPS KENDALIKAN MESIN JAHIT MINI

Entri pada kali ini adalah permintaan dari beberapa rakan yang inginkan tips dan cara bagaimana mengendalikan mesin jahit mini.Jangan panik kalau tetiba uols nak menjahit tiba-tiba benang bawah atau atas tak melekat pada fabrik.I dulu first time guna mesin jahit mini ni pun cuak juga mulanya.Nak-nak pulak i memang 0 basic dalam jahit menjahit ni hehe,

Masalah yang sering terjadi

-Benang atas atau bawah tak melekat pada fabrik.
-Skoci tak berpusing


Pada pengalaman i sebelum ni yang penting, jangan ubah kedudukan sebarang komponen mesin jahit uols tu.Harus sama kedudukan komponen tu sama macam mula keluar kotak.Kalau lupa, uols boleh rujuk manual atau gambar kat atas tu.


Pastikan benang dimasukkan dengan betul.Jangan tersalah atau bersimpul.Kalau tak nanti bila menjahit dia akan sangkut atau putus atau x boleh jalan langsung.


Dan yang paling utama pastikan benang dalam keadaan tegang.Yang ni sangat penting, kalau kendur sikit, sure benang akan jadi tak melekat.

Biasalah kan nama pun mesin jahit mini, rumit lah sikit, komponen yang super mini.Tapi kalau betul cara penggunaan dan penjagaan In Sha Allah ok je .Cam i yang x de basic menjahit pun boleh hasilkan nursing pillow & barut baby.Harapnya dapat membantu uols ye....

1 comment:

  1. hehehehe i just bouught this nk jahit jahit seluar koyak tu ke hahaa. thanks kak ain share niiiii :***

    ReplyDelete

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign