Jun 20, 2015

Resepi Coklat Rice Bubble In Jar Paling Simple Dan Tak mudah Lemau

Choklat Rice Bubble In Jar , choclate rice, dan bermacam lagi nama yang diberi. Kepada yang memang sukakan coklat, memang sukakan resepi ini. Dengan rice bubble yang crispy dan rasa coklat yang asli. Tapi resepi yang dikongsikan ini amat simple, tapi special kerana amat susah untuk lemau atau masuk angin. Jadi bubble rice akan sentiasa crispy gitu.



Bahan2 :
200g coklat compaund
2 cup bubble rice
1 sudu besar butter/minyak masak/minyak jagung
air panas untuk proses mencairkan coklat.

Jar atau balang kaca.



Cara penyediaan :
1. Potong coklat menjadi kepingan kecil.
2. Masukkan coklat tadi kedalam satu bekas.
3. Cairkan menngunakan kaedah double boiler, masukkan butter dan kacau sebati.
4. Sejukkan campuran coklat tadi selama 15-20 minit.
5. Masukkan bubble rice ke dalam jar.
6. Setelah coklat sejuk, sudukannya ke dalam jar yang berisi bubble rice tadi.
7. Tutup jar dengan kemas.



Nota tambahan

* Coklat compaund digunakan kerana sifatnya yang boleh dan senang untuk dicairkan.

* Semasa melakukan kaedah double boiler, pastikan bekas coklat lebih besar berbanding bekas berisi air. Ini bagi mengelakkan wap air masuk ke dalam coklat dan menyebabkan coklat berketul.

* Butter hanya sebagai optional, jika tak nak, tak payah masukkan.

posted from Bloggeroid

21 comments:

  1. Senang la buat sendiri lepas ni :)

    Hai. Maisarah blogwalking kat sini.
    Exchange Feed Group ada menganjurkan GIVEAWAY MEGA RAYA Dengan hadiah bernilai RM 3100.00 Jemput join tau. Boleh buat duit raya. Terima Kasih.

    ReplyDelete
  2. chococolate yg sy guna beryls jugak tp kenapa dia keras esok harinya ?

    ReplyDelete
  3. Nak tanya kos dia berapa je ehh?? PLEASE REPLY ASAP TQ

    ReplyDelete
  4. Salam ,boleh bgtahu tak ?berapa lama buble rice nie boleh bthan ?mcm mana nak buat supaya tka lemau dan coklat tahan cair ?please ajarkan .sbb nak buat door gift tuk cousin nnti .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya jual ni bubble rice in jar :). Biasanya kalau bekas tu tak kedap udara, dalam seminggu macam tu.

      tapi kalau yakin dah diseal dan yakin kedap udara, sebulan lebih mampu bertahan :) hihi

      Delete
    2. tapi bekas saya kedap udara, cuma selepas coklat disejukkn dan masuk ke dalam bubble rice ia terus lemau.. please ajar macam mana xmau bg lemau dan coklat sentiasa cair

      Delete
    3. Kalau nak ranggup n xnak lemau sy selalunya akan goreng dlu buble rice tu... xpayah pakai minyak.. goreng utk ranggupkan sahaja..
      Sekadar berkongsi..

      Delete
    4. Nak tanya. Nak goreng bubble rice tu berapa lama ye?

      Delete
  5. Ehh senang je nak buat rupanya..rasa ada terjumpa bubble rice jual kat kedai peralatan membuat kek dekat-dekat rumah aritu. boleh cuba nanti ni. thanks 4 resepinya.

    ReplyDelete
  6. mcmna nak buat spya coklat tu sntiasa cair ye

    ReplyDelete
  7. macam mana nk buat supaya coklat yang dicairkan itu tidak keras?? kerana bila sy letak keatas bubble rice coklat tersebut menjadi keras

    ReplyDelete
  8. macam mana nk buat supaya coklat yang dicairkan itu tidak keras?? kerana bila sy letak keatas bubble rice coklat tersebut menjadi keras

    ReplyDelete
  9. Coklat klau xnk bg cair,sy gune whipping cream..panaskn wc smpai mnggelegak ckit pastu masukkn any coklat compound.....bl dh sejuk,baru masukkn coklat dlm bubble rice...kompom coklat xkeras...

    ReplyDelete
  10. maaf nk bertnya juga..berapa kuantiti wc tu coklat compaund.tq

    ReplyDelete

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign