Resepi Coklat Rice Bubble In Jar Paling Simple Dan Tak mudah Lemau

by - June 20, 2015

Choklat Rice Bubble In Jar , choclate rice, dan bermacam lagi nama yang diberi. Kepada yang memang sukakan coklat, memang sukakan resepi ini. Dengan rice bubble yang crispy dan rasa coklat yang asli. Tapi resepi yang dikongsikan ini amat simple, tapi special kerana amat susah untuk lemau atau masuk angin. Jadi bubble rice akan sentiasa crispy gitu.



Bahan2 :
200g coklat compaund
2 cup bubble rice
1 sudu besar butter/minyak masak/minyak jagung
air panas untuk proses mencairkan coklat.

Jar atau balang kaca.



Cara penyediaan :
1. Potong coklat menjadi kepingan kecil.
2. Masukkan coklat tadi kedalam satu bekas.
3. Cairkan menngunakan kaedah double boiler, masukkan butter dan kacau sebati.
4. Sejukkan campuran coklat tadi selama 15-20 minit.
5. Masukkan bubble rice ke dalam jar.
6. Setelah coklat sejuk, sudukannya ke dalam jar yang berisi bubble rice tadi.
7. Tutup jar dengan kemas.



Nota tambahan

* Coklat compaund digunakan kerana sifatnya yang boleh dan senang untuk dicairkan.

* Semasa melakukan kaedah double boiler, pastikan bekas coklat lebih besar berbanding bekas berisi air. Ini bagi mengelakkan wap air masuk ke dalam coklat dan menyebabkan coklat berketul.

* Butter hanya sebagai optional, jika tak nak, tak payah masukkan.

posted from Bloggeroid

You May Also Like

30 ulasan

  1. Senang la buat sendiri lepas ni :)

    Hai. Maisarah blogwalking kat sini.
    Exchange Feed Group ada menganjurkan GIVEAWAY MEGA RAYA Dengan hadiah bernilai RM 3100.00 Jemput join tau. Boleh buat duit raya. Terima Kasih.

    ReplyDelete
  2. chococolate yg sy guna beryls jugak tp kenapa dia keras esok harinya ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg nk suruh keras sbb xnk bg choc meresap kedalam bubble rice tu .. Nanti jd lemau .. Bila nk makan cairkan choc dlm air pns..(rendam jar)

      Delete
    2. Mmg nk suruh keras sbb xnk bg choc meresap kedalam bubble rice nnti jd lemau .. Nnty nk makan tinggal rendam jar dlm air pns bg choc cair je

      Delete
  3. Nak tanya kos dia berapa je ehh?? PLEASE REPLY ASAP TQ

    ReplyDelete
  4. Salam ,boleh bgtahu tak ?berapa lama buble rice nie boleh bthan ?mcm mana nak buat supaya tka lemau dan coklat tahan cair ?please ajarkan .sbb nak buat door gift tuk cousin nnti .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya jual ni bubble rice in jar :). Biasanya kalau bekas tu tak kedap udara, dalam seminggu macam tu.

      tapi kalau yakin dah diseal dan yakin kedap udara, sebulan lebih mampu bertahan :) hihi

      Delete
    2. tapi bekas saya kedap udara, cuma selepas coklat disejukkn dan masuk ke dalam bubble rice ia terus lemau.. please ajar macam mana xmau bg lemau dan coklat sentiasa cair

      Delete
    3. Kalau nak ranggup n xnak lemau sy selalunya akan goreng dlu buble rice tu... xpayah pakai minyak.. goreng utk ranggupkan sahaja..
      Sekadar berkongsi..

      Delete
    4. Nak tanya. Nak goreng bubble rice tu berapa lama ye?

      Delete
  5. Ehh senang je nak buat rupanya..rasa ada terjumpa bubble rice jual kat kedai peralatan membuat kek dekat-dekat rumah aritu. boleh cuba nanti ni. thanks 4 resepinya.

    ReplyDelete
  6. mcmna nak buat spya coklat tu sntiasa cair ye

    ReplyDelete
  7. macam mana nk buat supaya coklat yang dicairkan itu tidak keras?? kerana bila sy letak keatas bubble rice coklat tersebut menjadi keras

    ReplyDelete
  8. macam mana nk buat supaya coklat yang dicairkan itu tidak keras?? kerana bila sy letak keatas bubble rice coklat tersebut menjadi keras

    ReplyDelete
  9. Coklat klau xnk bg cair,sy gune whipping cream..panaskn wc smpai mnggelegak ckit pastu masukkn any coklat compound.....bl dh sejuk,baru masukkn coklat dlm bubble rice...kompom coklat xkeras...

    ReplyDelete
  10. maaf nk bertnya juga..berapa kuantiti wc tu coklat compaund.tq

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. Awk blh search kt ig hastag balng kaca @ jar kca @ seumpama gitulh.yg rata2 jual doorgift

      Delete
  12. Mcm mana nk buat supaya bila boh coklat dia xjd lemau bila lama2?tolong sgt reply sapa2 yg tau tu

    ReplyDelete
  13. Goreng je bubble rice tu dgn api kcil..smpai dye rngup..lau nk tw rngup yg perfect bile kita picit dye mudh hncur..n jar pstikn kedap udara

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum.. Nak tnya Kenapa Saya buat bubble rice lapsan coklat atas jadi keras....coklt tu tnpa campuran apa2?

    ReplyDelete
  15. Maaf bertanya, apa funtion letak minyak masak panas dalam coklat ye ? Takkan merosakkan coklat ke kalau simpan lama ? Terima kasih

    ReplyDelete

Hasil penulisan / ulasan / review adalah berdasarkan pengalaman / penggunaan sendiri. Kesan mungkin berbeza mengikut individu. Sebarang aktiviti copy paste mestilah dengan keizinan dan makluman kepada Mama Darwiish