Sep 21, 2015

First Time Rasa Kuih Bulan

Pesta Kuih Bulan atau Pesta Tanglung dirayakan kaum cina pada hari ke 15 bulan kelapan dalam kalendar cina.Sebab tu lah kuih bulan atau moon cake ni banyak dijual sekarang. Kaum Cina menjadikannya makanan istimewa sempena perayaan Kuih Bulan, dijadikan buah tangan semasa kunjung mengunjung.


Wahh rezeki namanya ni, dapar kuih bulan / moon cake versi non-baked dari jiran.Halal hehe , actually jiran ni pergi baking class, ada lebih... Cantiknya warna dia, macam batu jed. Biasanya kita tengok kuih bulan macam-macam bentuk, saiz, warna dan perisa kan. Geram tengok.


Teruja jiwa masa nak belah kuih bulan / moon cake ni hehe. Nak tengok cantik tak dalam dia hehe. Wahhhhhh macam kuning telur kan... tapi bukan. Ni kastard jagung. Yummmmy. Tekstur lembut macam puding. Emmm nak rasa kuih bulan / moon cake versi bakar pulak.Kalau nak beli pastikan ianya Halal ye. Mudahan menang contest / ga dari http://mamadarwiish.blogspot.my/2015/09/the-bakers-cottage-mooncake-giveaway-by.html?m=0

posted from Bloggeroid

6 comments:

  1. Waaa beznye dpt rasa.. Sy xpernah lagi merasa kek bulan nie Ha...

    Blogwalking sini..

    English Cotton

    ReplyDelete
  2. Macam sedap jer. Tak pernah rasa pon.

    ReplyDelete
  3. Ada massaage hijau kuning dan orange.

    ReplyDelete
  4. Kuih bulan nie memang unik dan sedap, antara kuih kesukaan :))

    ReplyDelete
  5. Saya ponn sukaaa ! Manis, nyumm3 !
    Even dah mahal kan, dpt sebijik pon jadiklah.... suke perisa pandan gak, tp salu makan yg dlmnye tu telurr, hehe....

    Kalau lah jd kuih rye tuh, pergh..memg sodap ! Kat bakerys cottage selalunyaa HALAL. huhu

    ReplyDelete

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign