Jan 8, 2016

Resepi Overnight Oat Meal



Overnight Oat Meal antara altenatif untuk kita elakkan makan hidangan berat terutamanya pada waktu tengah malam dan sarapan. Disediakan dalam botol kaca atau jar yang comel, baru ada feel nak makan hihi. Dibiarkan semalam dalam peti sejuk, bagi ramuan sebati.Overnight Oat Meal ni boleh dikategorikan makanan kesihatan dan sesuai untuk semua terutama yang berdiet. Overnight Oat Meal memang terkenal di negara barat. Resepi Overnight Oat Meal sebenarnya senang aje, just campuran buahan, oat, dan sebagainya.



Bahannya :

Oat / Cornflakes / cocoa crunch
Susu segar / full cream / low fat
Plain Yogurt
Madu
Buahan Campuran

Cara penyediaan :

Masukkan bahan secara berlapis. Ikut suka korang. Last sekali susu bagi penuh jar. Simpan dalam peti sejuk, esok pagi oat akan kembang dan sebati, gaulkan dan makan.Bestt lagi menyihatkan.




TIPS TAMBAHAN :

1. Lagi berkhasiat kalau ditambahkan dengan buahan kering, kismis, kekacang.

2. Plain yogurt boleh diganti dengan sour krim, yogurt berperisa

3. Susu pun boleh variasikan perisanya, coklat, vanilla, strawberry.


#mamadarwiish
#resepimamadarwiish

posted from Bloggeroid

10 comments:

  1. Boleh cuba ni.. thanks for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat mencuba syani.... sama2 kasih :p

      Delete
  2. ok masuk dalam listing.. nak pergi cari bebahan laaa..hehehee.. btw, botol tu nak cari kat mana??

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat mencuba :-) saye reused jar jem, mayonis je...jimat kos, kalau nak beli kat kedai barangan bakery ada jual

      Delete
  3. waaah. nice sharing! boleh manfaatkan oat yg ade kat rumah :D

    ReplyDelete
  4. Mlm ni nk p beli oat dh lama teringin nk buat utk diet..leh try resepi awak ni ye

    ReplyDelete

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign