Jan 28, 2016

REVIEW : Bajrangi Bhaijaan


Bajrangi Bhaijaan adalah filem Hindustan yang mencatat rekod box office tahun ini . Penjualan tiket mencecah  (US$49 million) worldwide hanya dalam minggu pertama tayangannya. Filem Bajrangi Bhaijaan  merupakan filem dari syarikat produksi Salman Khan sendiri iaitu Salman Khan Films diarahkan oleh Kabir Khan. Genre filem ni memang lain . Mesej utama adalah untuk menyampaikan semangat perikemanusiaan tanpa mengenal agama , bangsa dan negara . 


Salman Khan as Pawan Kumar Chaturvedi / Bajrangi 
Harshaali Malhotra as Shahida alias Munni 
Kareena Kapoor as Rasika 
Nawazuddin Siddiqui as Chand Nawab
 Kushaal Pawar as Chand Nawab's 
Cameraman Meher Vij as Rasia, Shahida's Mother 
Om Puri in a special appearance as Maulana Sharat 
Saxena as Dayanand, Rasika's father 


Mengisahkan Pawan Kumar Chaturvedi / Bajrangi  yang membantu Shahida si anak kecil dari Pakistan yang kehilangan ibu bapa . Shahida ni kanak-kanak istimewa sebab dia tak boleh bercakap . Yang ni buatkan lagi filem ni lagi best , bagaimana Bajrangi bersusah payah berkomunikasi dengan Shahida bagi membantunya mencari jalan pulang. Shahida ni memang comel , memang ada gaya anak Pakistan . Mutu lakonannya pun sangat bagus , walau tiada dialog pada mulanya , tapi sia berjaya mebawa wataknya dengan baik....sampai tersentuh lah hati kita. Menjadi sungguh penghayatannya. 


Kelainan filem ni lagi satunya adalah , kita takkan dapat lihat aksi romantik, seksi melampau , lagu jiwang haha. Heroin memang mantop.... Kareena Kapoor uolsss padan sesangat dengan Salman Khan. Makin gojes habaq hang. Watak Salman Khan pun menghiburkan, menggambar pemuda yang lurus , jujur tapi dalam masa yang sama pandai, bijak, baik, berani dan sadoooo




Dalam Bajrangi Bhaijaan kita akan dapat lihat Pakistan dengan dengan. Mungkin menyentuh sedikit isu agama terutamanya Islam . Korang boleh baca ulasan istimewa aku mengenai isu tu di http://bit.ly/1PC9LLf Kita dibuai dengan pemandangan , budaya dan gaya hidup Pakistan . Kalau India kita dah biasa tengok kan. Tapi mesej kemanusiannya yang nak disampaikan memang bagus dan sampai kepada penonton. Tak hairan lah menjadi filem terhit sekarang. Nanti akan ada scene Salman pakai purdah....jubah hehe  memang cute...bayangkan abang sado cuba jalan ayu. Dan pengakhiran filem ni sangat menyentuh hati bila Shahida yang bisu mampu menyebut nama Maman atau Pawan. Sedihhhh weeei . Recomended sangat filem ni kat korang tau. Download kan aje senang !!!

5 comments:

  1. walaupun salman khan pernah dipenjara, tpi lakonan yg mantap buat peminat sygkan dia

    ReplyDelete
  2. Dah tengok dah cerita ni. Memang best gila

    ReplyDelete
  3. ni baru namanya citer yg bermakna..tak macam Janam.janam tu...

    ReplyDelete

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign