Aug 31, 2016

SOPOONG Restoran Makanan Korea Murah Di Kuala Lumpur

Tekak ni memang dah asyik craving dengan makanan Korea. Last week jenjalan seorang diri ke Kuala Lumpur disebabkan ada hal yang perlu disettelkan. Menapak dari Rawang ke Berjaya Times Square. Menapaklah sangat hehe, naik train lah cek oi. Bila ke Berjaya Times Square ni mesti terkenang kembali memori pergi training jadi barista Starbucks waktu bujangan dulu hehe, di level 10. Jalan punya jalan perut pun dah lapar, rambang mata, banyak sangat cafe, restoran dan kopitiam yang ada. Sekali terjumpa satu restoran makanan Korea di LG level. SoPoong macam best je, ramai customer menandakan sedap lah makananya tu kan.




Sebelum tu pastikan ianya Halal. Ok. Alhamdulillah Halal sebab ada certificate Halal di belakang kaunter cashier dan mereka menggunakan daging Halal sahaja. SoPoong kalau diterjemahkan dalam bahasa Melayu adalah berkelah, so menu yang disediakan simple, mudah dimakan, sedap dan mengenyangkan. Memang rambang mata, sebab terkesima dengan harga yang murah dan paling aku suka disediakan pilihan menu ala carte dan set. Memang blur sekejap semua ada, dari mandi, bibimbap, gimbap, ramyeon semua ada. Dan yang paling win di SoPoong korang boleh refill minuman dan bachan / side dish secara percuma. Unlimited wihuuuuuuuuu



Selesai pening pilih makanan, akhirnya aku pilih set Ramyeon + Ttopokki RM 18.90 dapat free Green Tea dan ofcoz lah ada 3 side dish wihuuuuuuu. Ada Nappa Kimchi, Cucumber Kimchi dan Salad. Presentation pun walahhhhhh Korean sangat dengan sudu dan chopstick dan mangkuk yang Korea sesangat. Baru lah feel nak makan haha. Ramyeon tu banyak nya.... Huhuhuhuuuu



Ttopokki ni serius memang tak cukup satu piring kecil ni. MasyaAllah sedapnya, lembut, sosnya pedas, manis, masin semua cukup rasa. Dan yang penting tak kedekut telur dan fish cake hihu. Sedapnya....




Side dish pun sedap, tanpa segan aku minta refill. Kata free... Hihihi. Kimchi dia walau tak ada daun bawang, pear segala bagai tapi memang tip top. Pedas, rangup.... Pehhhhh memang rasa Korea lah... Sama macam makan di restoran mahal haha



Green Tea di SoPoong ni memang lain dari yang pernah aku minum. Rasa dia mild aje, tak ada lah pekat sampai terasa pahit tu. Sedap pekena yang panas berbanding yang sejuk




Bukti kesedapan makanan di SoPoong. Semangkuk ramyeon gergasi tu aku boleh habiskan sengsorang. Burlllllpppp memang sedap. Sure aku akan rekomen pada korang dan ofcoz suami dan anak² sebab dorang pun dan berjangkit tekak Korea macam aku hahaha. Overall SoPoong memang best, harga memang murah, menu pun banyak, staff pun fasih berbahasa Inggeris, cuma restoran yang agak kecil... Kalau pergi time ramai orang terpaksalah menunggu giliran dan kalau tak silap wifi tak ada kot. Tapi jangan bimbang sebab aku pakai wifi free dari restoran sebelah ngeh² So lepas ni boleh lah cuba makanan Korea dengan harga murah, halal dan mengenyangkan di SoPoong Berjaya Times Square, Lot LG-71, East Lower Ground

2 comments:

  1. selalu gak makan sopoong ni kat ioi city mall putrajaya. Memang sedap tapi harga takdelah murah cuma mahal sikit.

    ReplyDelete
  2. penah makan kat dubuyoo je..soopong tak penah lagi...

    ReplyDelete

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign