Sep 30, 2016

Kebaikan Sarapan Pagi Bersama Susu Dutch Lady

Dah sarapan ke belum kengkawan?  Ingat jangan sesekali skip atau tinggalkan sarapan.  Sarapan ni penting tau untuk pastikan perut kita tak kosong,  dan kekal cergas dan bertenaga sepanjang hari.  Tapi bagus ke kualiti sarapan kita tu?  Sebab melalui kajian rakyat Malaysia tak mendapat kalsium secukupnya dalam pengbilan makanan seharian.   Sebab tu kita perlj amalkan pengambilan segelas susu Dutch Lady Pure Farm semasa sarapan berbanding minuman manis yang lain seperti kopi,  teh dan sebagainya yang tinggi kandungan gula. 


Kenapa perlu sarapan dengan susu ? 
  • Susu mengandungi 85 % kandungan air yang penting untuk tubuh,  membantu proses pencernaan , membantu mengawal suhu badan
  • Susu kaya dengan nutrisi penting seperti Kalsium,  Magnesium,  Fosforus,  Vitamin A,  B²,  C,  D³, Selemin yang baik untuk tulang,  gigi,  mata dan badan
  • Susu lebih mudah dihadam kerana mengandungi Laktose 


Wahhh hebatkan sarapan dengan susu...  Dengan itu aku sahut cabaran Sarapan Dutch Lady selama 7 hari baru² ini. Bukan hanya kanak² yang perlu minum susu,  kita yang dewasa lagi perlu tau... sebab kita lebih terdedah kepada risiko Osteoperosis.

Dutch Lady Pure Farm + Tuna Sandwich + Oat

Dutch Lady Pure Farm + Pisang

Dutch Lady Pure Farm + Laksam

Dutch Lady Pure Farm + Cekodok Tuna

Dutch Lady Pure Farm + Mee Segera Laksa

Dutch Lady Pure  Farm  

Dutch Lady Pure Farm  + Kurma

Rutin sarapan kami sekeluarga selalunya yang simple dan mudah disediakan.  Bergantung juga pada waktu,  kalau macam sibuk atau rushing nak kemana² kami hanya akan ambik segelas atau sekotak susu Dutch Lady Pure Farm...  berbanding jenama lain sebab ianya lebih tinggi Kalsium.  Alhamdulillah,  anak² memang sukakan susu,  so senang,  just pair kan aje sekotak susu Dutch Lady Pure Farm dengan menu sarapan kegemaran dorang,  kat situ dah ada 245mg kalsium bagus untuk gigi,  tulang, mata yang sihat. Kalau rajin boleh add on susu ni kedalam masakan,  minuman korang macam smoothie,  banana milk shake,  teh tarik,  dan banyak lagi. 


So lepas ni,  jangan pernah skip breakfast ok....  2 gelas susu sehari dah cukup untuk bekalkan 200mg kalsium . Dan amalkan pemakanan dan gaya hidup yang sihat


Web
https://www.dutchlady.com.my


Facebook
https://m.facebook.com/spread.the.goodness.of.milk/


Instagram
https://www.instagram.com/dutchladymy/

2 comments:

  1. Suka minum Dutch Lady..
    Kita ada petua.. Kalau nak hilangkan pedas cepat, minumlah susu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan... Tapi jangan dengab makanan berlemak nanti muak hehe

      Delete

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign