Jan 27, 2017

NASI BAMBOO SUNGAI KLAH

NASI BAMBOO SUNGAI KLAH 

" Sayang nak makan tak kat situ " tanya shuben , macam biasa aku akan ON je bab makan haha. Kebetulan satu hala jalan balik dari percutian Pulau Pangkor. Tak tau pulak viral juga Nasi Bamboo Sungai Klah ni, keluar masuk rancangan makanan, dikunjung artis sana sini, dan terbaru dipilih pihak Tourism Perak untuk dimuatkan ke dalam majalah antarabangsa. Wahhh rezeki sungguh kena belanja makan kat sini. Bila sebut Nasi Bamboo terus terimagine dalam kepala nas ala² orang Sabah, Sarawak yang dimasak dalam buluh macam lemang tu...guna daun pisang....TAPI...sangkaan ku meleset !!!

Nasi Bamboo Sungai Klah

Besar, luas restoran Nasi Bamboo Sungai Klah ni, betul² berdekatan exit Tol Sungkai, terbentang luas signboard nya, dah macam dewan kenduri....ramai nya orang. Dari jauh nampak buluh² kontot hehe



Nasi Bamboo ni rupanya nasi putih yang dikukus dalam daun.macam daun lengkuas kot, lebar macam tu, digulung masuk dalam buluh pendek... bukan buluh lemang....buluhnya lagi tebal. Konepnya layan diri dan bayar dahulu sebelum makan Ambik satu dulang, then korang tawaf lah cari makan dari ulaman, kerabu, ayam dan seafood bakar, lauk pauk, minuman dan pencuci mulut. Setiap set nasi disertakan dengan ulaman, sambal belacan, telur masin dan kelapa parut sangai dengan harga RM2.50.... Kalau nak tambah nasi atau nak try Nasi Bakar hanya RM2. Konsep open air, tiada aircond...

Antara hidangan di Nasi Bamboo Sungai Klah
Ok lah harga,  standard makan macam kedai makan nasi campur yang lain...tapi memang Nasi Bamboo ni unik dari segi penyediaan, rasa, tekturnya. Lembut, halus dan beraroma gitu.


Teropong jalan balik 😭

Kami makan kerang bakar, gulai kawah kambing, kerabu paku, sotong sambal dan cendol. Licinnnnn kau....sodapppp... Tips makan.kat sini, sebelum sibuk cari talam ambik makanan,  jangan lupa cari meja dulu hahah...sebab sentiasa ramai....buka jam 10.30 pagi - 6 petang....setiap hari....Jumaat tutup ok

Banyak lagi menu lain,  seperti Ayam Kampung Bunian, Ayam Serabut, Ayam percik
Ikan bakar sungai(talapia,keli,kelah, udang galah sungai, ikan bakar laut (kerapu, jenahak,mambong, pari, salmon , kerang,lala selain ada kerepek² dan.bahan kraft.

1 comment:

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign