Sepetang Di DEERLAND, LANCHANG PAHANG

by - January 12, 2017

MashaAllah baru hari ni dapat up entri ni, padahal cuti sekolah yang lepas kami jenjalan ke Deerland ni. Sebenarnya Deerpand ni dekatvje dengan rumah mak di kampung dalam 10km ...dan hanya 3km dari Pusat Reakrasi Gajah di Kuala Gandah...memang dah lama taknpergi, walaupun dekat 😂 Last pergi masa zaman sekolah, masa tu ada rusa je....tapi sekarang wahhhhhh dah macam mini zoo.

Deerland, Lanchang Pahang

Harga bayaran masuk ke Deerland

Deerland dibuka dari jam 10.30 pagi hingga ke 4 petang. Memang murah lah kan harganya....dan harga ni termasuk semangkuk makanan untuk diberi kepada rusa. Tak silapnya ubi kayu ke ubi keledek.Biasanya memang ramai pada hujung minggu, bukan saja dari orang tempatan mapah pengunjung luar KL, dan pelancong.

Rusa di Deeroand

Adam bagi makan rusa




Nama pun Deerland, so land ni dipenuhi dengan rusa....banyak rusanya...biasa makan daging rusa je kan...hah kat sini boleh lihat secara live, siap boleh belai dan bagi makan, jangan risau baik dan jinak rusa ni.

Eh² nak pegang juga... 

Takut tapi mahuuu

Ohhh tidakkkkk

Sempat possing, menghijau dan nyaman sangat

Jalan punya jalan sampai kami terjumpa ular sawaaaaa yang dibawah pengawasan pegawai yabg bertugas....korang boleh selfie, wefie...segala bagai, pegang, peluk cium si ular ni.....idok lahhhh berani pegang hujung jari je heheh....nilah pertama dan terakhir kot haha.






Konsepnya jalan dalam taman, pusing taman melihat bermacam binatang, dan menghirup udara nyaman dan pemandangan menghijau. Tak terasa penat pun....macam² lagi binatang yg ada...seperti merak, aneka burung, iguana, arnab, memerang, ketam, katak albino, anak landak, tikus mondok dan banyak lagi. Semuanya ada yang dalam sangkar, kurungan ada yang dibiarkan dibawah pengawasan pegawai utk memberi peluang pengunjunh melihat lebih dekat selain menyentuh dan bergambar bersama binatang.

Souvenir Deeoand


Macam biasa , jenjalan mana² mesti cari souvenir utk dijadikan kenangan, jangan risau di penghujung Deerland akan ada kedai souvenir...bermacam yg ada dari keychain, fridge magnet, tshirt, note book dan banyak lagi selain minuman dan makanan ringan. So kalau berkesempatan nanti boleh la korang ke sini...bawak yg tersayang... 






You May Also Like

4 ulasan

  1. Menarik juga... Nanti kalau sampai sini boleh pegi

    ReplyDelete
  2. wah..raya ni boleh la ke sana..dekat dah dengan rumah abang ipar akak

    ReplyDelete
  3. Memang best deerland ni. Banyak kali pergi. Tapi masa tahun 2010 rusa2 dia lepas je. Tak dok dalam kandang. Jadi kalau kita pegang makanan tu, memang kena kejar la dengan segerombolan rusa tu.. Hehe. Memang best

    ReplyDelete

Hasil penulisan / ulasan / review adalah berdasarkan pengalaman / penggunaan sendiri. Kesan mungkin berbeza mengikut individu. Sebarang aktiviti copy paste mestilah dengan keizinan dan makluman kepada Mama Darwiish