Feb 23, 2017

Cara Cuci Berus Mekap Dengan Mudah

Hari ni nak share cara mudah untuk cuci berus makeup. Memang kena cuci ye berus makeup tu, walau nampak remeh supaya tak merosakkan kulit kita, nak pula jenis kulit muka yang sensitif, bayangkan pakai berus makeup tu berbulan lamanya tapi tak pernah cuci, agak² tebal mana lah debu, baki makeup yang ada dalam berus tu. Itu pun salah satu punca timbulnya jerawat, gatal² pada muka, nak pula kalau korang berkongsi dengan orang kan huhuhu. Selain tu juga bagi mengekalkan warna makeup yang kita guna, nanti kalau tak dicuci berus tu, berdouble² warna...so tak cantik kan. Rasanya ramai yang dah tahu teknik dan cara cuci berus makeup ni, tapi takpe...korang layankan je ye.. Hehe

Berus makeup murah je

Berus makeup, beauty blender, beauty sponge, even silisponge boleh dicuci...sendiri hanya menggunakan sabun, shampoo, gel pencuci khas berus makeup. Tapi kebiasaannya mahal harganya, so kita guna je barang yang ada. Macam aku ni guna liquid cleanser anak punya haha... So rendamkan ½ jam berus² makeup tadi ke dalam bekas berisi air suam bersama sedikit cairan pencuci / shampoo baby tadi....air suam.ye bukan air panas....

Rendam dalam air suam dan pencuci / baby shampoo

Bersihkan berus dengan lembut

Lepas tu, gosok bulu berus dengan perlahan, lemah gemalai diatas tapak tangan, secara membulat, boleh juga picit² lembut berus tu, untuk keluarkan baki makeup pada berus tu. Cuci sampai korang puas hati.

Keringkan...guna hairdyer cepat sikit

Berus makeup lepas dicuci

Bilas dengan air suam, lap kering dengan tuala bersih, nak lagi cepat hairdryer kan aje bahaha... Tak sanggup tunggu lama²...lagipun lebih kering secara menyeluruh...kalau tak ada takper...lepas lap² tu, tegakkan berus dalam gelas...biar je sampai betul² kering. Oh ye set Chriszen Makeup Brush ni barang review 4 tahun lepas... Tak beli pun hehe...baru sekarang start guna...ni pun ada yang hilang huuu 

No comments:

Post a Comment

Hasil penulisan / ulasan / review adalah berdasarkan pengalaman / penggunaan sendiri. Kesan mungkin berbeza mengikut individu. Sebarang aktiviti copy paste mestilah dengan keizinan dan makluman kepada Mama Darwiish

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign