Feb 20, 2017

RESEPI MURTABAK MANIS INDONESIA | INDONESIA PANCAKE

Semenjak layan Indonesia food channel OK Foof di Astro tu, mulalah teringin nak cuba. Terutama dessert...macam menarik je.... Dalam banyak² makanan yang ditunjukkan teringin sangat makan Murtabak Manis.... Kalau dekat Malaysia lebih kurang apam balik je hahah... Tapi special sebab filling Murtabak Manis Indonesia ni dipelbagaikan.... diletakkan cheese, coklat, coklat cip dan banyak lagi...nampak meriah...ada yg panggil Indonesia Pancake... Ingatkan susah nak buatnya...rupanya mudah je....lebih kurang sama dengan apam balik

Murtabak Manis Indonesia

Bancuhan adunan Murtabak Manis


Resepi Murtabak Manis Indonesia 
130g tepung gandum
1 biji telur ayam
½ sk soda bikarbonat
½ sk baking powder
2 sb gula pasir
160 ml air

Blender kan semua bahan ni sehingga sebati...nak wish pun boleh.... Lepas tu perap adunan 45minit - 1jam....

Lagi banyak lolbang, lagi fluffy tekstur murtabak manis

Cara hidangan

Cheese Coklat

Panaskan pan fry....oles sedikit butter / minyak masak....sendukkan adunan....  Biar tebal sikit baru sedap...dalam 2 senduk....biarkan dengan api besar dalam 2-4 saat supaya jadi lubang² dipermukaan...makin banyak lubang makin sedap, menjadi murtabak manis ni..kemudian perlahankan api...tutup sekejap....oles butter dipermukaan...dan angkat..bila adunan masak...tiada yang cair....masak sekata

Parutkan coklat masakan, cheese diatasnya....kapitkan dan potong....sedap dimakan panas. Topping ikut suka bileh je letak kacang tumbuk, jagung manis dan banyak lagi

14 comments:

  1. Replies
    1. Haah, tekstur, rasa dan bahan hampir sama dgn si apam balik

      Delete
  2. mak aih...mesti anak2 suka ni..hehe nnt nk cuba lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ajuya cubalah nanti, ubah topping tu ikut kesukaan anak²...mesti meriah

      Delete
  3. dh mkn tepi mums luv bangi. Tapi manis , sedap, tak boleh mkn selalu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaj, kalau buat sendiri kita boleh adjust manis tu sama ada kurangkan gula dalam adunan atau manis pada topping

      Delete
  4. waahhh.. terus telan air liuq tgk =D ju suka juga layan food channel tp diva je la.. masakan western tp xperna pun praktikkan haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semenjak terminated channel tu, emmm x dpt tgok dah...hu layan bintang je...uwaaaa

      Delete
  5. Adoi!! sedapnya manis-manis Mrs. A suka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita geng Mrs.A haha...patutla sweet je kan heheh

      Delete

Hasil penulisan / ulasan / review adalah berdasarkan pengalaman / penggunaan sendiri. Kesan mungkin berbeza mengikut individu. Sebarang aktiviti copy paste mestilah dengan keizinan dan makluman kepada Mama Darwiish

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign