Resepi Dakgalbi | Chicken Buldak Mudah

by - April 15, 2017

Resepi Buldak | Dakgalbi Simple

Dah jadi tabiat bila dah try menu best² kat luar, mesti balik bereksperiment, google dan cuba resepi. Kali ni cuba resepi buldak / dakgalbi atau ayam perapan yang digrill versi Korea. Boleh tengok entri ni, masa makan di Mr.Dakgalbi. resepi ni diolah dari resepi asal Mangaanchi.

Resepi Dakgalbi | Chicken Budak 

Kalau versi lengkap, siap ada sayuran , ttopoki / korea rice cake, nasi semua tu. Ni versi simple sangat. Pastikan guna gojuchang yang non-alkohol / halal... Boleh guna cili pes biasa... Mungki .lain rasanya nanti.

Perapan Buldak

Extra Cheese

Bahan diperlukan :
Semangkuk ketulan ayam dipotong dadu
Sesudu kecil halia ditumbuk halus
Sesudu kecil bawang putih ditumbuk halus
2 sudu besar gojuchang / cili pes korea
1 sudu kecil gula pasir
1 sudu kecil soya sauce

Ramen / mee segera
1/2 biji hirisan kentang
1/2 cawan parutan mozarella cheese



Cara penyediaan :
Perapkan ayam dengan kesemua bahan. Grilkan di atas pan / grill pan sampai masak..bersama kentang. Dah lembut...boleh masukkan ramen dan cheese. Sedap dimakan panas.

You May Also Like

4 ulasan

  1. macam rupa murtabak megi cheese pun ada ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.heheh..ni versi paling simple...kalau x meriah isinya

      Delete
  2. kemain cheezyyyy tgk video lg rs lapar hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah..berkilo lemak ni hahah...kan kak..kalau ngn cisss x kalah

      Delete

Hasil penulisan / ulasan / review adalah berdasarkan pengalaman / penggunaan sendiri. Kesan mungkin berbeza mengikut individu. Sebarang aktiviti copy paste mestilah dengan keizinan dan makluman kepada Mama Darwiish