Apr 15, 2017

Resepi Dakgalbi | Chicken Buldak Mudah

Resepi Buldak | Dakgalbi Simple

Dah jadi tabiat bila dah try menu best² kat luar, mesti balik bereksperiment, google dan cuba resepi. Kali ni cuba resepi buldak / dakgalbi atau ayam perapan yang digrill versi Korea. Boleh tengok entri ni, masa makan di Mr.Dakgalbi. resepi ni diolah dari resepi asal Mangaanchi.

Resepi Dakgalbi | Chicken Budak 

Kalau versi lengkap, siap ada sayuran , ttopoki / korea rice cake, nasi semua tu. Ni versi simple sangat. Pastikan guna gojuchang yang non-alkohol / halal... Boleh guna cili pes biasa... Mungki .lain rasanya nanti.

Perapan Buldak

Extra Cheese

Bahan diperlukan :
Semangkuk ketulan ayam dipotong dadu
Sesudu kecil halia ditumbuk halus
Sesudu kecil bawang putih ditumbuk halus
2 sudu besar gojuchang / cili pes korea
1 sudu kecil gula pasir
1 sudu kecil soya sauce

Ramen / mee segera
1/2 biji hirisan kentang
1/2 cawan parutan mozarella cheese



Cara penyediaan :
Perapkan ayam dengan kesemua bahan. Grilkan di atas pan / grill pan sampai masak..bersama kentang. Dah lembut...boleh masukkan ramen dan cheese. Sedap dimakan panas.

4 comments:

  1. macam rupa murtabak megi cheese pun ada ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.heheh..ni versi paling simple...kalau x meriah isinya

      Delete
  2. kemain cheezyyyy tgk video lg rs lapar hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah..berkilo lemak ni hahah...kan kak..kalau ngn cisss x kalah

      Delete

Semua yang terkandung dalam blog ini adalah hak milik Mama Darwiish. Sebarang copy paste, cetakan, dan sebagaiya haruslah dengan keizinan tuan blog. Sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menarik !!!

Mama Darwiish Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign