SAMSUNG NX3000 Unboxing | Review

by - June 21, 2017



SAMSUNG NX3000 Mirrorless Camera Unboxing & Review | Sebelum berblog lagi, memang dslr terperuk dalam wishlist...memang suka snap sana sini...makan tahun teknologi makin maju, ada pula mirrorless camera, adik kepada dslr, lebih kurang je, cuma ia lagi kecil, ringan dan stylo haha. Alhamdulillah Allah makbulkan dibulan Ramadan ni...dapatlah seketul Samsung NX3000 . Kenapa Samsung ? Bukan Sony, Nikon dan bla bla bla ? Ini je yang mampu hehe... Risau kalau peram lama² bajet tu, nanti terbelanja benda lain. Samsung NX3000 ni produk 2014. Its ok for me sebab ciri² yang aku aim ada padanya...cuma tak ada warna putih huuu...hitam.pun hitam lah

Dengan adanya mirrorless camera ni, mudah sikit nak berblogging, vlogging dah tentu nampak profesional kan bila attent event client...gambar pun dah tentu berkualiti dari phone. Dan ini semua 100% aku guna duit hasil blogging. Alhamdulillah


Full set Samsung NX3000

Inilah yang disertakan..ada Samsung NX3000, lens 16 - 50mm, flash, 2 bateri, charger, cable, lens cap, guide book dan start guide , sdcard



Siap pasang flash



Design / Price
Design cute ada ciri vintage dan old school sikit...memang agronomi..senang dioegang walau sebelah tangan sebab handly dia timbul dan besar. Harga pun mampu milik kalau berbanding dslr tu huuu

Wi-Fi
Harga pasaran sekarang RM1200-1400 kalau tak silap. Aku ni memurah je hehe. Paling first sebab aku grab adalah, Samsung NX3000 ni ada direct link Wi-Fi . So senang boleh transfer segala gambar, video on the spot tak payah bercabel² connect pada laptop lagi. Download je Samsung Smart Camera Apps



Skrin boleh flip

Selfie Skrin
Yang ni bonus sesangat lah...hehe...skrin ni boleh di flip 180• keatas... Tak perlu klik² button, kau kenyit je mata je dia dah boleh detect hah gitu..mudah je sebab ada wink shot



Power lens 16-50mm

Pada lens ada fn button juga

Lens / Photo
Disertakan dengan zoom lens 16 - 50 mm, camera pula 20.3mp...nak cakap lebih pun tak berapa pro lagi ni hehe...senang kata cun lah...3inchi skrinnya. Ada hot shoe untuk flash sekali

Gambar pula boleh terus diedit dalam ni...nak edit flawless, warna, semua ada. Lepastu ada 15 features mod ada, untuk effect pada gambar, ada macro, out of focus, landscap, baby, party dan banyak lagi. Aku pun tengah proses belajar lagi...so sekarang just guna yang smart je..semuanya auto lagi....tak pandai nak adjust iSO semua tu...kita pelan² study ok

Video
Hah nak vlogging, utubing kena lah cantik video, clear barulah orang happy tengok.. Samsung NX3000  ni siap ada speaker dan mic dan kualiti Full HD Stereo.. So suara lebih jelas. Setiap video limit sehingga 20 minit


Funtion button yang mudah

Features Mode

Dah pro nanti, kita setting² ok

Button / Function
Button semua comel dan kedudukan yang mudah untuk kita klik, dan paling best ia ada PASM / tombol beroda, kita pusing² je roda tu untuk pilih² menu, tak payah asyik klik².

Memang rasa puas dan bersyukur, bila kita dapat barang yang kita suka dengan hasil blogging. Nak sesuatu kena usaha, doa dan tawakal. Doa bulan Ramadan ni tiada hijab, jom doa selalu. Mudahan dengan adanya ' oppa ' baru ni... Hasil blogging / vlogging lebih berkualiti, mood lebih membara...dan job lebih masyukkkkk...Aamin

You May Also Like

7 ulasan

  1. menarik gadget tu...boleh jugak msk dlm wishlist sy jugak tuu

    ReplyDelete
  2. Bagus... Memudahkan... Berbaloi beli ni.. 👍👍👍

    ReplyDelete
  3. Wah, bestnya kak. Alhamdulillah. Happy blogging kak Ain. 😊😊

    ReplyDelete
  4. wahhh...bestnyaaa...akak pun tgh aimed nak beli kamera canggih macam ni...senang nak blogging so takde la asyik guna hp je kan...kualiti gambar kena perfect

    ReplyDelete
  5. wahh yg bestnya beli guna duit blogging tu. best la

    helloaiman

    ReplyDelete
  6. function wifi skrang penting senang nak transfer masuk fon.. antara benda yang CT tngk kalo nak beli cam.. cantik. nampak classic..

    ReplyDelete

Hasil penulisan / ulasan / review adalah berdasarkan pengalaman / penggunaan sendiri. Kesan mungkin berbeza mengikut individu. Sebarang aktiviti copy paste mestilah dengan keizinan dan makluman kepada Mama Darwiish