Tukaran Sukatan Cawan Ke Gram

June 12, 2017

Tukaran Sukatan Cawan Ke Gram | Tengah mood teruja nak baking² buat biskut / kuih dan kek raya tiba² blur pasal bacaan atau tukaran sukatan bahan haha. Its normal sesangat. Kadangvkita lebih prefer resepi dalam sukatan cawan... Nak pula kalau tak ada penimbang semua tu...resepu pula dalam sukatan gram...huh...memang berangin je rasa. Takkan lah semua pakat nak beli kan...penimbang pun bukan murah, yg biasa belasan ringgit kalau yang digital puluhan ringgit ..so harap perkongsian kali ini membantu sedikit sebanyak.

Sumber : google


Tepung

  • 1/4 cawan = 30 gram 
  • 1/3 cawan = 40 gram 
  • 1/2 cawan = 60 gram 
  • 1 cawan = 125 gram 
  • 6 3/4 cawan = 1000 gram / 1 kilogram  


Gula Kastor / Icing

  • 1/4 cawan = 60 gram 
  • 1/3 cawan = 80 gram 
  • 1/2 cawan = 125 gram 
  • 1 cawan = 250 gram  


Margerin / Mentega

  • 1/4 cawan = 60 gram 
  • 1/3 cawan = 80 gram 
  • 1/2 cawan = 125 gram 
  • 1 cawan = 250 gram  



You Might Also Like

1 ulasan

Hasil penulisan / ulasan / review adalah berdasarkan pengalaman / penggunaan sendiri. Kesan mungkin berbeza mengikut individu. Sebarang aktiviti copy paste mestilah dengan keizinan dan makluman kepada Mama Darwiish