DIY BB CUSHION

by - August 01, 2017

DIY BB CUSHION | Kalau dulu tak sah kalau tak ada compact powder dalam bag...sekarang tak lagi hehe. Korang macam ni juga ke... Extrem sungguh kan pengaruh k-beauty...  Kalau kat Korea memang xtream dengan bb cushion. Padahal bb cushion bukan origin dari Korea, tetapi German sejak 1960 tapi time tu khusus pada perawatan selepas surgery... Dan diupgrade kan oleh negara luar

DIY BB Cushion

BB Cushion ni kira all in one...  Ia complete untuk dipakai sebagai under makeup..complete dengan moisturizer, serum, primer, foundation dan sunblock. Beza BB Cushion dengan BB Cream dari segi kandungan yang complete dan packaging.... BB Cushion ada puff dan case / compact...bukan dalam tube. So lebih senang nak apply pada muka, dap dap je kan...coverage pun cantik, flawless. Jimat masa, pakai BB Cushion je, dah tak perlu berlapis² dengan serum, primer semua tu. Jimat duit pun ye juga hehe

Harga BB Cushion ni boleh tahan juga hehe, kalau local punya boleh lah dapat RM 20+ ke atas...tapi kalau jenama dari Korea, Jepun Kebiasaannya dari RM 40 dan ke atas sampai ada cecah ratusan ringgit. So tepuk dompet...ikut bajet sendiri hehe

BB Cushion dalam koleksi

Sebelum ni ada guna jenama tempatan, dan dari Korea iaitu Matt Fix, W.Lab tapi kan sayang nak buang casing kan, foundation, serum, primer pula ada...so terhasillah DIY BB CUSHION ni. Xtually tengok beauty influencer, utuber kongsi 'resepi' ni hehe. Apa yang bestnya kita boleh jimat, recycle case, dan boleh hasilkan tone yang kita suka. Ohh diy bb cushion yang aku share ni sesuai untuk oily face,  all skin types...tapi depends juga dengan kesesuaian kulit. So gunalah brand yang korang biasa guna ok.

Item diperlukan

Bahan diperlukan untuk DIY BB Cushion :
  • Set BB Cushion Case
  • Sudu plastik / cotton bud / Twizzle
  • Tisu / cotton pad
  • Foundation ( coverage )
  • Sunblock ( uv protection )
  • Primer / primer ( makeup base) 
  • Soothing gel ( moisturizing )

Step mudah :


Leraikan part casing



Casing bb cushion ni aku beli dari althea.kr ... Belasan ringgit... Kalau beli dari web lain jadi puluhan ringgit, ada banyak kaler, mint, pink, hitam. Boleh tahan juga bb cushion diy ni

Add on semua item tadi, jangan banyak sangat.. 

Mix sebati guna sudu plastik

Masukkan span, ratakan, lap cuci sekeliling casing

Taraaa siap digunakan


Boleh tahan juga bb cushion diy ni, ada effect cooling sebab ada soothing gel hehe.... Korang yang dah habis bb cushion tu, jangan buang, boleh refill dengan diy bb cushion.... Selamat mencuba

Hehe tone ikut suka
Coverage yg cantik, base on brand foundation yg
digunakan

Note :
Produk boleh guna ikut kesesuaian dan pilihan sendiri...tapi kena ada function moisturizing, base, uv protection, coverage... Pilihan color foundation pun boleh ikut kesesuaian tona kulit

You May Also Like

1 ulasan

  1. Wahhhh macam best ajer tau...diy lagi jimat kan =)

    ReplyDelete

Hasil penulisan / ulasan / review adalah berdasarkan pengalaman / penggunaan sendiri. Kesan mungkin berbeza mengikut individu. Sebarang aktiviti copy paste mestilah dengan keizinan dan makluman kepada Mama Darwiish