10 Tips Cara Dapatkan Job Review / Event

by - September 19, 2017

Hi olsss... Kali ni nak share tips dan cara² untuk dapatkan job review samaada unpaid dan paid review, join event semua tu. Nak kata terror tak pun, Cuma berkongsi sedikit pengalaman ... Lain lah kalau yang million, juta followers...top...tak perlu kot hehe. Blogging lebih best bila kita dapat jana income tambahan, mula² blogging for fun, tulis, review apa yang kita suka, then boleh lah perlahan² cuba menulis secara berbayar. Best kan.



Pertama memang kena ada minat, passion, jangan terlalu ‘sangkak' nak cari duit haha... Wat relax je... Kena rajin update blog, mantapkan gaya penulisan, jangan asyik copy paste, spam hasil penulisan orang. Kena rajin, rajin dan rajin. Kena usaha, dan maintain lah..jangan hangat² ‘ chicken shit ‘ hehe

Selain blogging,  tulis best² kena rajin juga up dan share di media sosial, ig, fb, twitter tu...lebih bagus sertakan hashtag yang memang trending dan memang carian client contohnya #malaysiablogger #lifestyleblogger #beautyblogger dan lain² . Kena banyak expose lah...baru boleh tarik client, PR semua..baru dorang nampak style, kerja kita, blog kita


Join group² blogger...kat sana ramai client, PR yang offer job review, event invitation semua. Tak tentu masa, kena rajin scroll.... Kat situ juga selalunya diminta tinggalkan semua details berkaitan. Dan jangan lupa tag kengkawan yang lain..kembangkan rezeki...Inshaallah nanti ada lagi...contoh group yang biasa ada offer, Denai Hati, Media Influencer, Malaysia Blogger dan banyak lagi

Tinggalkan business card pada PR, rakan blogger,  client bila berpeluang join event, kebiasaannya akan ada ulangan offers dari mereka..dan kawan² akan pm kita kalau ada offers juga...kena kembangkan networking lah...belajar bersosial

Email, pm, dm personal client, company, hantar resume, proposal, blogger rate card nyatakan tujuan korang....kadang ambil masa untuk dapat balasan..kadang tiada balasan hehe..dan jangan terkejut...aku pernah dapat banyak juga sambutan Alhamdulillah....kena pandai promo servis penulisan kita

Dan jangan lupa join platform² untuk blogger, influencer Malaysia dan antarabangsa. Tapi PASTIKAN SELAMAT periksa betul² sama ada spam platform ...sebab kat sini kita akan tinggalkan semua details blogging as a rate card. Dan memang akan ada offer..nak pula kalau traffik, penulisan, profile, niche kita disukai client. Dan kebanyakkannya berbayar dan berjenama. Antara yang aku join dan berjaya dapat job dan income :

Catjira profile

Catjira
Dah lama juga join, Alhamdulillah berbaloi..boleh register di www.catjira.com ...kena rajin semak offers, bila ada...terus kita recommend nama kita...kalau layak..client akan direct email...pm kita...dan deal harga....yang free review pun ada...depends lah korang nak ke tak


Sushivid profile

SushiVid
Yeahhh 1st time dapat job hehe..baru juga join ni. SushiVid ni international juga... Serata blogger seluruh dunia ada kat sini..kalau ada offers kena lah propose... Sebelum propose tengok dulu job ni termasuk Malaysia atau tak..dan bayaran ada dalam RM dan USD!!!! JOIN KAT SINI


Narrats profile

Narrats
Actually Narrats ni yang bukan blogger pun boleh join..janji ada FB, IG lebih 2k follower...ada offers...klik..mohon dan buat task sampai complete..then terima upah USD yeahhh...stakat ni ada 6.64USD je hehe. Boleh try register kat JOIN SINI




Butterfly Project Malaysia
Yeahh Butterflymsia ni komuniti, group blogger khusus untuk beauty blogger...online offline active...event, review, collaboration macam² best.... Aku memang active sesangat kat sini...haha..meh la join REG HERE


Komaci Profile

KOMACI
Pun sama banyak offers kat sini..tapi belum pernah join hehe..dan sama juga boleh jana income tambahan tau...rugi tak join

Ok korang happy blogging....

You May Also Like

13 ulasan

  1. Helloooo! 😘

    First time kot ke second time, kita nak tinggal komen kat blog awak! Yes! Suka baca entry ni dan plis share lagi benda ohsem cenggini k?

    Maklumlah, ai masih bertatih... hingus dok sosek sosek keluar lagi ni ha.

    Maceeh Aiin! 🤗🤗🤗

    Love,
    Cik Lisa Xx

    ReplyDelete
  2. smabil berblog smabil dpt income sape tk suka kn...sharing is caring..tq utk info

    ReplyDelete
  3. Tq k.ain, shad baru nak mencuba sushivid 💕😘

    ReplyDelete
  4. Good info...dah join jugak kwbanyakkannya.

    ReplyDelete
  5. k.el nak migrate ke kl lah..npk byk peluang job kat sana..hahahah
    mmpu ke idokkk kuikuikuiii

    ReplyDelete
  6. Nice sharing...setakat ni ada 2 cara je dapatkan job melalui blog ni...harap dimurahkan rezeki selalu ya!

    ReplyDelete

Hasil penulisan / ulasan / review adalah berdasarkan pengalaman / penggunaan sendiri. Kesan mungkin berbeza mengikut individu. Sebarang aktiviti copy paste mestilah dengan keizinan dan makluman kepada Mama Darwiish