1st Time Makan Jjangmyeon Di SoPoong

by - September 21, 2017

Jjangmyeon antara makanan Korea yang femes dan menjadi favorite kebanyakan peminat makanan Korea. Memang craving giler bila tengok ahli² RM, drama² Korea, variety show dorang yang tayang makan Jjangmyeon ni. Huhhh mee hitam atau mee kicap versi Korea...Ikut info, katanya mee ni sebenarnya asal dari Cina, dan diminati oleh rakyat Korea zaman dulu² dan diubah suai ikut selera mereka.  Jjangmyeon ni gunakan paste kacang hitam / black bean...yang diperam / fermented kan.....
Google, snap shoot resepi banyak kali dah hehe, tapi tak rajin lagi nak masak. Kesudahnya makan lah di So Poong...bagi yg x familiar...kat So Poong menyajikan makanan Korea secara Halal...boleh baca kat SINI

Jjangmyeon


Jjangmyeon ni kuahnya tak dikacau digaul sekali atau dimasak sekali...kiranya mee direbus berasingan dan kuahnya asing..time nak hidang...kuah diletak di atas mee..dan gaul bila nak makan...Kebiasaannya di garnish kan dengan hirisan halus timun dan belahan telur

Nampak masin tapi tak


Pertama kali merasa ni tau...oppppssss ‘ pedooo' rasanya...rasa macam kicap masin ,tapu berlemak..lain dari rasa mee goreng kita.. Tapi tak boleh kalahkan rasa mee goreng melayu...haha..dalam kuahnya ada ketulan daging, ketulan lobak putih, kobis ...banyak portion ni.. RM17+ sekali side dish... Makan sorang macam tak habis..sebab mee tu mungkin ter over cook..agak kembang..dan rasa mee yang mild....plain...buatkan aku cepat muak..tak macam ramen, bibimguksu semua tu..memang akan aku try masak sendiri nanti...baru puas kot.....haha...

You May Also Like

2 ulasan

  1. Memang jjajangmyeon camtu...x best sgt ditekak saya. Hahahahahahaha... Pusig kona kot mana pun tetap x gemor. saya lagi suka jjambbong depa...lagi siok cam mi bandung dah rasa.

    https://itsmirmira.blogspot.my

    ReplyDelete
  2. hitam pekat kuahnya ye..haha pedo eh rasanya
    teringinnya nak makan makanan korea..paling sedih pun samyang je penah makan hahaha

    ReplyDelete

Hasil penulisan / ulasan / review adalah berdasarkan pengalaman / penggunaan sendiri. Kesan mungkin berbeza mengikut individu. Sebarang aktiviti copy paste mestilah dengan keizinan dan makluman kepada Mama Darwiish