DIY Dry Box Under Budget RM20

by - January 12, 2018

Moga perkongsian kali ini bermanfaat untuk semua terutama yang menyimpan kamera, dslr, mirrorless dalam tempoh yang lama, langsung tak guna tu hehe.

DIY dry box

Mulanya tak tahu pun apa dry box ni sehingga satu hari nak dijadikan cerita, aku ke satu kedai kamera untuk trade in mirrorless Samsung, lastly tokey tu cakap susut harga sebab ada fungus / kulat dalam lens...lepastu dia suggest beli atau buat sendiri dry box tu, untuk elak fungus terjadi..sebab..mahal katanya kalau nak cuci

Item penting adalah penyerap lembapan / silica gel

Susun je, lagi banyak lens, camera lagi besar container

Kalau survey online, Lazada semua tu, ya ampun mahal, dry box ni, paling murah RM80 dan yang mahal ada sampai ribu² ...mungkin sebab kualiti container, thermometer nya semua

So jimat, buat sendiri...korang boleh tengok tutorialnya di utube channel aku, dan sudikanlah subscribe ye hehe


Under budget RM20 je, aku ada buat reference dari Utube dan guna tips dari blogger Kekni...si terhasillah DIY dry box ni...

Container yang lut sinar, jernih, cahaya matahari dapat tembus...untuk halang pembiakan kulat...... Penyerap lembapan...atau silica gel khas untuk camera..aku guna brand Tesco je RM1 ke 2.90...lupa dah..dan thermometer tu optional je...untuk monitor suhu dalam box tu....

Then, setup la box tu, leraikan bateri semua, dan susun..... Boleh juga masukkan lain² gajet....dan humidifier tu kena tukar...setiap sebulan....si selamat mencuba korang....Sayangi kamera anda 😂

You May Also Like

7 ulasan

  1. fungus pun berminat dengan benda mahal kan, nampaknya nak kena cari dry box juga hehe. sayang yang dslr lama, simpan dalam bag lama lama tetap naik juga fungus nya huhuhuh.. sekarang tengah balut dengan plastik je

    ReplyDelete
  2. Wah..nice sharing..nnt kena buat jugak la utk camera kita...

    ReplyDelete
  3. Nice sharing, baru tahu apa itu dry box...

    ReplyDelete
  4. kreatif dan efisien la. bajet pun murah aje

    ReplyDelete
  5. Teringin nak ada kamera besar2 gini..tapi akak jenis tak reti jaga..hahahah...

    ReplyDelete
  6. Nnt nak buat jugak .. dslr lama pun banyak fungus huhuhu

    ReplyDelete

Hasil penulisan / ulasan / review adalah berdasarkan pengalaman / penggunaan sendiri. Kesan mungkin berbeza mengikut individu. Sebarang aktiviti copy paste mestilah dengan keizinan dan makluman kepada Mama Darwiish