KESALAHAN YANG KITA 'TER' BUAT SEMASA SHOOT PRODUK

by - February 21, 2018

SEKADAR PERKONGSIAN
KESALAHAN YANG KADANG KITA 'TER'BUAT SEMASA SHOOT PRODUK
Beberapa tahun lepas aku ada nonton America Next Top Model hah gitewww...ada minggu yang model² kena buat task , shoot,  pose bersama produk yang ditaja....
Ramai juga yang kena komen dan dapat score rendah sebab... Buat kesalahan macam di bawah ni :

Gagal pamerkan jenama produk yang diberikan dengan jelas...selalu jadi..time selfie ke..kan.... Kadang silau cahaya.... Terhadang dek jari, shawl, rambut ...prop....bla bla bla

Jenama terselit disebalik jari

  • Kena hati² dan ingat, jenama tu upah kita untuk promo..so kena shoot 'sepenuhnya' dan pamerkan jenama /  produk dengan jelas
  • Show off habis-habisan produk tu 😅


Jenama / Produk bercampur Hah ni pun salah rupanya... KALAU  kita tak fokuskan pada jenama / produk utama..

Lighting kurang..jadikan produk suram... Banyak jenama ditayangkan...better buka..terbalikkan atau blurkan...nama brand lain

Pun sama...1st impression.mesti viewer blur... Dan lari fokus

  • Seeloknya blur / sorokkan jenama lain...supaya viewer tak keliru dan lari fokus dari produk yang nak kita show off...
  • Kan..kadang kita tambahkan produk lain sebagai prop 'penambah rencah' dalam gambar tu..x salah...memang menarik..cuma jgn nampakkan nama jenama lain....terutama yang sama kategori..dah nampak macam perbandingan dekat situ....hihu


( tapi untuk shoot personal sharing..ok je...share produk yg kita guna....cuma elakkan bila kita shoot utk paid shoot / review )

Selain dari pemilihan warna...bakground, prop.....kena peka supaya 'main' produk tak tenggelam...suram

Itulah antara yang aku ingat dan kongsikan... #sharingiscaring ...ada tips...boleh share di ruangan komen ye...


You May Also Like

6 ulasan

Hasil penulisan / ulasan / review adalah berdasarkan pengalaman / penggunaan sendiri. Kesan mungkin berbeza mengikut individu. Sebarang aktiviti copy paste mestilah dengan keizinan dan makluman kepada Mama Darwiish