ALTHEA BARE ESSENTIALS ( REVIEW )

by - April 06, 2018

Daily skincare routine memang leceh bagi mereka yang malas macam aku haha. Kadang sampai 5-7 produk kena apply dari pencuci, toner, moisturiser, day cream, sunblock segala bagai untuk pastikan kulit sihat terutama jenis sensitif macam aku. Kadang tak sempat pun. Tak sangka pula Althea ada keluarkan set skincare semudah 3 step je...apalagi...terus grab Althea Bare Essentials


Althea Bare Essentials


Althea Bare Essentials adalah produk Althea selepas feedback positive dari Althea Petal Velvet Powder . Set skincare ni ada 3 item je. Wahhh sempoi kan, tak renyah, jimat masa dan duit. Ye lah, kalau ikutkan step untuk prep muka, lebih dari 5-7 step kot..dari cuci, toner, moisturizing, segala bagai, tu belum tambah mekap.

3 step skin care regimen dari Althea

  • Contour Cleanser 
  • Primer Water 
  • Fixer Cream 

FYI aku agak memilih dan 'takut' untuk cuba skincare baru, disebabkan kulit muka sensitif dan mudah berjerawat. Tapi no worries kesemua item dari Althea Bare Essentials adalah hypoallergenic 




Contour Cleanser 


Althea Contour Cleanser dalam bentuk tiub, mudah untuk dipicit

Boleh tengok kuantiti, ramuan nya, cuma dalam bahasa Korea..faham ke???  Tak faham, terus je ke web Althea...kat sana details info ada


Firstly cuci muka dengan Contour Cleanser,  teksturnya agak berat, tapi lembut je, just picit sikit je sebab akan terhasil cream foam yang banyak.

Tekstur pada mulanya heavy, tapi bila apply dekat muka mix dengan air...sangat lembut, jenis foam halus..dan ada micro capsules...soo cucian lebih mendalam...boleh buang kotoran dan clearkan porea


Yes..i like...ia tak berbuih uolllsss...si senang nak cuci, jenis foam lembut tu, dan surprise bila mix dengan air...tetiba timbul micro capsules wahhh. Memang best, effect nya macam scrub, exfoliate gitu.

Wahhh dengan makeup pun clear....best² hehe, tak payah pakai makeup removal dah..jimat

Dan lagi wow boleh kuruskan muka, v-shape gitu, kena urut perlahan² pada muka ..boleh tanggalkan mekap juga haha..overall best, muka lembut, lepas cuci tak pedih muka dan ada effect cooling tau..sebab ada ice plant, lemon myrtle bau pun ok..lemon² gitu, cuma kalau kena mata pedih haha



Primer Water


Althea Primer Water suka sangat packaging macam ni, simple but elegance, pada atas penutup tu ada lambang Althea tau....


Toner + primer dalam satu botol. Wahh memang aku suka, jimat masa dan paling penting jimat kapas haha, sebab just gunakan jari untuk dap Primer Water ni, tak perlu kapas bagai.

Dengan teknologi dewdrop, boleh nampak titisannya tu, halus, ringan

Althea Primer Water ni agak jernih...dan mudah serap....tak melekit..

Baunya mild, dibuat dari snow lotus, kira memang tak menusuk hidung. Teksturnya tak sama dengan toner tau, tak cair sangat, dan warnanya tak clear sangat. Dihasilkan dengan dewdrop technology ( Macro Fluidic Dispersion technology ) Pada mulanya, aku ingat ia melekit pada kulit, tapi wuhuuuu tak pun. Sangat cepat resap dalam kulit.

Dan no wonder aku tepek sampai double layer haha..sejuk je dan extra moisture. Dan wow macam ada efect glowing uhuksss. Pores pun rasa tights je... Oppsss bagi ada anak kecil..sila letak tinggi, bahaya..botol macam botol air ni 😅




Fixer Cream

Althea Fixer Cream

Diuji secara klinikal dan hypoallergenic

Lastly, apply Fixer Cream ni, memula agak risau, sebab tekstur agak sticky...maklumlah muka berjerawat ni kan...risau tepek krim tebal² haha. Rupanya, sekejao je efek melekit tu, dalam 10-15 saat hilang, bertukar rasa lembut je.

Tekstur agak sticky pada asalnya, tapi hilang, bertukar jadi lembit, halus dan non greasy


Suka bau fresh dari wild green tea extract, baobab tree yang elok sangat sebagai anti-oksidan...wahh boleh cegah garis halus, kedut, agen whitening segala bagai

Disebabkan packagingnya dari botol kaca, agak renyah nak bawa travel, so aku akan pindahkan kedalam bekas kecil kalau nak kemana² hehe.



daily skincare routine lebih mudah dengan Althea Bare Essentials

Ohhh untuk promoi...disertakan sekali dengan cermin Althea secara percuma!!! 

Seriously hampir 1 minggu lebih, consume pakai Althea Bare Essentials ni, Alhamdulillah, ngam dengan kulit...dan akan teruskan...sebab nak dapatkan kesan lagi umphhh hehe..lagipun mudah, cepat, 3 step je hehe...congrats ALTHEA for make me happy and get my beauty skin with min efforts 😅

Jangan lupa join giveaway di ig / fb @aiinbaharom untuk grab tester dari Althea Bare Essentials ni 👌

So korang tunggu apa lagi ? Shop now at www.althea.kr #AltheaKorea #AltheaBE #AltheaBareEssentials #BareEssentials










You May Also Like

3 ulasan

  1. memang best giler.. simple and steady.. loveit.. lagi2 primer..

    ReplyDelete
  2. FD pun suka produk baru Althea ni. best sangat!

    ReplyDelete
  3. seronok sangat guna BE ni..jatuh cinta terusss

    ReplyDelete

Hasil penulisan / ulasan / review adalah berdasarkan pengalaman / penggunaan sendiri. Kesan mungkin berbeza mengikut individu. Sebarang aktiviti copy paste mestilah dengan keizinan dan makluman kepada Mama Darwiish