Resepi Salted Egg Chicken Mudah

by - July 27, 2018

Salted Egg Chicken atau Ayam Telur Masin memang jadi fav aku. Pada yang tak familiar.... menu ni lebih kurang macam Butter Chicken cuma ada tambah telur masin kuning. So ia lebih lemak, creamy dan ada rasa rare 😂

Ingat lagi, first time cuba Salted Egg Chicken ni masa food review di JIBRIL memang sedap, tapi harga ehemmm. Dan kalau nak tahu, menu ni kilami sekeluarga ratah je, tak makan dengan nasi hehe dan ngam dibuat sos pasta.

Resepi Egg Salted Chicken Mudah, Pasti jadi

Resepi Salted Egg Chicken Mudah

Bahan² diperlukan :

Ketulan isi ayam yang digoreng secukupnya
( Aku guna bahagian peha, dipotong kecil , di goreng menggunakan tepung goreng )


Ayam digoreng tepung, crunchy..

5 ulas bawang putih dicincang halus
2 biji cili padi dihiris halus
2 biji telur masin kuning sahaja
Daun kari secukupnya
4 s/b butter
1 s/b susu pekat manis
1 cawan susu cair / segar

Hero utamanya telur masin kuning dan butter

Cara Penyediaan :


  1. Tumis bawang putih, cili api, daun kari menggunakan butter hingga naik bau
  2. Masukkan telur masin kuning yang telah dilenyekkan
  3. Masukkan susu segar dan susu pekat...perasakan
  4. Masukkan ayam dan goreng seketika..kemudian tutup api
SELAMAT MENCUBA

Note :
Kalau nak berkuaj, boleh lebihkan susu, dan kalau nak tukar kepada udang pun boleh. Masa panas kuahnya seakan cair creamy, bila sejuk akan jadi lebih creamy yang kental. Kalau aku memang tak tambah garam dah sebab, tepung ayam goreng dah ada perasa dan butter pun ada garam .



You May Also Like

2 ulasan

Hasil penulisan / ulasan / review adalah berdasarkan pengalaman / penggunaan sendiri. Kesan mungkin berbeza mengikut individu. Sebarang aktiviti copy paste mestilah dengan keizinan dan makluman kepada Mama Darwiish